Δευτέρα, Ιανουαρίου 04, 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ

Τις πρώτες τους εκτιμήσεις, σχετικά με την ελληνική πρόταση επί του ασφαλιστικού, αναλύουν στο NEWS 247, οι διακεκριμένοι εργατολόγοι Δημήτρης Περπατάρης και Χρήστος Βουρλιώτης. Όπως σημειώνουν από το σχέδιο των 170 σελίδων, που παρουσίασε από το πρωί ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει πως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι “νέοι συνταξιούχοι” που θα αιτηθούν να λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη από την 1/1/2016 και εφεξής. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις μειωμένες έως και 35%.


“Το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει 64 άρθρα, στα οποία περιέχεται  ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος που εντοπίζονται τόσο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων” αναφέρει ο κ. Χρήστος Βουρλιώτης και συμπληρώνει: “Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται από 01/01/2016 οι συντάξεις γήρατος. Το ύψος των συντάξεων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου και όχι βάσει της καλύτερης οικονομικά πενταετίας εντός της τελευταίας δεκαετίας πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης που προέβλεπε έως και σήμερα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ. Σε αυτά τα πλαίσια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης είναι της τάξεως του 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια”. 
Σε αυτό το πεδίο, όπως αναφέρουν οι εργατολόγοι Χρ. Βουρλιώτης και Δημ. Περπατάρης, που ακόμη η τρόικα φαίνεται να έχει αντιδράσεις, η ελληνική πλευρά προτείνει τον επαναϋπολογισμό απασών των συντάξεων που χορηγούνται σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
“Ό επαναϋπολογισμός αυτός που είναι αμφίβολο αν μπορεί να διενεργηθεί τάχιστα στο σύνολο των συνταξιούχων, θα προσδώσει ασφαλώς μικρότερα ποσά συντάξεων, τα οποία όμως θα συμπληρώνονται έως και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο από ένα «προνοιακό επίδομα», εν είδει  προσωπικής διαφοράς. Η προσωπική αυτή διαφορά θα αντιστοιχεί στο ποσό εκείνο της σύνταξης που ελάμβανε ο συνταξιούχος πριν την 01/01/2016 και περικόπτεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού και το οποίο θα καταβάλλεται στο συνταξιούχο έως και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο” σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν για το ύψος της κατώτατης σύνταξης. “Προχωρώντας, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ομοίως το κρίσιμο ζήτημα του ύψους της κατώτατης κύριας σύνταξης και των προϋποθέσεων χορήγησής της. Πράγματι, η ελληνική πρόταση ορίζει ότι αφ’ ης στιγμής ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετή ασφάλιση και έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, έχει λαμβάνειν, κατ’ ελάχιστο, κύρια σύνταξη ύψους 384 ευρώ, ποσό το οποίο θα χορηγείται σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική γραμμή για το ασφαλιστικό, ουδέν αναφέρει περί μειώσεων των καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων έως και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, πλην των περιπτώσεων εκείνων που συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα από μία σύνταξη, περισσότερα από 2.300 ευρώ και περιπτώσεων που συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα από περισσότερες συντάξεις, περισσότερα από 3.000 ευρώ το μήνα”.
Οι μεγάλες μειώσεις

Μεγάλη μείωση προβλέπεται να επέλθει στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα κανονιστούν από την 01/01/2016 και εφεξής καθώς όπως επισημαίνουν “οι «νέοι συνταξιούχοι» που θα αιτηθούν και λάβουν κύρια και επικουρική σύνταξη από την 01/01/2016 και εφεξής, θα δουν το ποσό της σύνταξής τους να είναι κατά 15% - 35% μειωμένο σε σχέση με εκείνο που λαμβάνει άλλος ασφαλισμένος με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες μηνιαίες απολαβές αλλά συνταξιοδοτήθηκε πριν την 01/01/2016, ενώ το εφάπαξ που χορηγεί σήμερα το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων θα αποδίδεται μειωμένο κατά 10% σε σχέση με τα έως σήμερα ισχύοντα. Των ανωτέρω όμως μειώσεων φαίνεται να εξαιρούνται οι συντάξεις που θα κανονιστούν από την 01/01/2016 και μετά και δεν θα υπερβαίνουν τα 750 ευρώ”.  
Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας

Νέους συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων των νέων ασφαλισμένων και ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα προβλέπει μεταξύ άλλων η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, την οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε στα κόμματα και θα αποστείλει στους θεσμούς μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να ξεκινήσει και επισήμως η κρίσιμη διαπραγμάτευση, με στόχο την κατάθεση του νομοσχεδίου στις 20 Ιανουαρίου και την ψήφιση του το Φεβρουάριο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα μαζί με την αύξηση των εισφορών, αποτελούν όπως παραδέχονταν νωρίτερα ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση, καθώς κατά τα λοιπά οι θεσμοί φέρονται να έχουν αποδεχθεί τις γενικές γραμμές της κυβερνητικής πρότασης.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης από 0,80% για τους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης, μέχρι 2% για όσους έχουν από 39 έτη ασφάλισης και πάνω.

Αυτό αφορά βέβαια τους νέους ασφαλισμένους, που επιβαρύνονται επομένως περισσότερο από τις αλλαγές. Η μείωση για τους νέους ασφαλισμένους υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 15%, με την επιβάρυνση να ξεκινά για ορισμένες κατηγορίες από 5% και να αγγίζει για άλλες το 30%. Για τους παλιούς συνταξιούχους (όσους δηλαδή έχουν ήδη βγει στη σύνταξη) υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μη μειωθεί η κύρια σύνταξη τους.
Ωστόσο μείωση εν τέλει θα υπάρξει και για τους παλιούς συνταξιούχους, καθώς μετά την τριετία ο υπολογισμός και των δικών τους συντάξεων θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ προκύπτει μείωση κατά 15% και στις επικουρικές λόγω της αλλαγής συντελεστή.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αριθμεί 170 σελίδες και 64 άρθρα, προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός υπερ- ταμείου, στο οποίο θα ενοποιηθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με συνέπεια την κατάργηση τους.
Οι επαφές του κ.Κατρούγκαλου με τα κόμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης για το ασφαλιστικό, ωστόσο οι ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων δεν έδειξαν προθυμία να συμμετάσχουν στο παιχνίδι αυτό, θέλοντας να επιρρίψουν την αποκλειστική ευθύνη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας πάντως διαμηνύουν πως η πόρτα του κ.Κατρούγκαλου είναι ανοιχτή για τα κόμματα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Ενοποίηση Ταμείων

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.
Εθνική Σύνταξη

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 χρόνια, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.
Το ΕΚΑΣ

Θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.
Τα ποσά του επιδόματος
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.
ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.
βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.
γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.
http://news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: