Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2016

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3

Το μεσημέρι της Πέμπτης και με φόντο την γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, έγινε η τρίωρη συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και στη συνέχεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας συσκέπτεται με το κουαρτέτο.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλης των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν μια ιδιαιτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, προωθήσαμε δικά μας ζητήματα καθώς είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα».


«Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ' αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ' άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

»Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.

Η συνάντηση Τσίπρα - Κατρούγκαλου

Για την καλύτερη προετοιμασία του ραντεβού της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.

Στις 15:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την κοινωνική στέγαση και μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Στις 18:00, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Δύσκολη και μαραθώνια ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τους Γ.Σταθάκη και Ευκλ.Τσακαλώτο η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό απορρίφθηκαν εν συνόλω και με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι δύο υπουργοί πέρασαν εννέα δύσκολες ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες να είναι εκρηκτικό, καθώς το κουαρτέτο δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ασφαλιστικό. 

Από πλευράς ΔΝΤ παρουσιάστηκε μία αντιπρόταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και με κύριο άξονα την ανατροπή του σχεδίου της εθνικής σύνταξης, στην οποία έχει βασιστεί η πλευρά της κυβέρνησης. Μεταξύ των σημείων που απορρίπτουν οι θεσμοί φέρεται να είναι και η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Αργύρης Παπαστάθης
. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: