Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ-ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ

Με ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντάται εκ νέου το πρωί (11:00) της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γ.Σταθάκη, είναι η τελευταία στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από τη χώρα αμέσως μετά και θα επιστρέψουν σε περίπου 10 ημέρες.

Στη συνάντηση της Πέμπτης διαπιστώθηκε ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό και τις θέσεις των δανειστών είναι μεγάλη.


Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θέμα μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων δεν ετέθη, αλλά συζητήθηκαν επιμέρους ζητήματα τα οποία θέτουν οι δανειστές (π.χ. εθνική σύνταξη, εισφορές κ.λπ.). «Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα», είπε ο υπουργός σύμφωνα με τα Νέα, ενώ παραδέχθηκε πως «τα μεγάλα είναι ανοιχτά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο το νέο Ασφαλιστικό να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τους δανειστές αφορούσαν κυρίως την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για το 1,5%, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.
Επίσης, οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Υπό συζήτηση παραμένει το εάν η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας ή 20ετίας. Τέλος, ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των δανειστών για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, μεταξύ 15 και 20, οι οποίοι εκτιμάται ότι ευνοούνται με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: