Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2016

ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ 3.200 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΣΕ Η ΑΥΣΤΡΙΑ

Σε ενίσχυση των συνοριακών περασμάτων και ελέγχους «χωρίς κενά» στα σύνορά της στο νότο πρόκειται να προχωρήσει η Αυστρία, με την κυβέρνηση να παρομοιάζει τη θέση με «καπετάνιο που πλέει προς παγόβουνο» για το προσφυγικό. 

Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που κατά τη γερμανική πλευρά κάνει στροφή 180 μοιρών- λέει πως η Βιέννη παίρνει αποφάσεις «βάσει της πραγματικότητας» και προβλέπει μάλιστα πως «σύντομα θα κάνει το ίδιο και η Γερμανία».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε την Μέρκελ λέγοντας πως «για το προσφυγικό, θα την δικαιώσει η Ιστορία» ενώ απέρριψε το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων ως αθέμιτο και πολιτικά απαράδεκτο.


Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (του κεντροδεξιού ÖVP) και ο υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόστιλ (του κεντροαριστερού SPÖ) πρόκειται να εντατικοποιήσουν τους συνοριακούς ελέγχους σε δώδεκα περάσματα στο νότο, προς Σλοβενία, Ουγγαρία και Ιταλία. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τα πρόσφατα αναγγελθέντα μέτρα των ημερήσιων και, αν χρειαστεί, ωριαίων ορίων εισόδου. 

Οι ενισχυμένοι έλεγχοι, οι οποίοι θα γίνουν τους επόμενους μήνες και η συνεννόηση με τις άλλες χώρες (πρώτα τη Σλοβενία) θα ξεκινήσουν άμεσα, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας πως θα είναι ανάλογοι με εκείνους που εφαρμόζονται στο Σπίλφελντ με τα σλοβενικά σύνορα - όπου μεταξύ άλλων έχουν στηθεί και αναχώματα.

Στη γερμανική πλευρά, οι κινήσεις της Βιέννης γίνονται αντιληπτές ως στροφή 180 μοιρών από την αρχική στάση της Αυστρίας. Πέντε μήνες πριν, ο καγκελάριος Φάιμαν (του SPÖ) απέκλειε κάθε συζήτηση για φράχτες, λέγοντας πως «δεν λύνουν το πρόβλημα». 

«Αποφάσεις βάσει πραγματικότητας»

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, στην αυστριακή Kurier, ο Φάιμαν δηλώνει πεπεισμένος πως σύντομα η Γερμανία θα ακολουθήσει την Αυστρία σε πιο «σφιχτή» πολιτική στο προσφυγικό. 

«Μία κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις κοιτάζοντας την πραγματικότητα, για την οποία έιναι υπόλογη στη χώρα της. Αυτό κάναμε εμείς και πιστεύω πως έχουμε κάνει βήματα που σύντομα θα κάνει και η Γερμανία, και είμαι πεπεισμένος πως σύντομα θα βρίσκομαστε ξανά σε σύμπνοια» είπε χαρακτηριστικά. 

Όταν ο Φάιμαν ρωτήθηκε ποια είναι η στάση της Αυστρίας, και πως ο ίδιος «κάθεται σε δύο καρέκλες, από τη μία δίπλα στην Μέρκελ και από την άλλη δίπλα στην Ομάδα του Βίζεγκραντ» (δηλαδή, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία), ο αυστριακός καγκελάριος απάντησε: «Στον επιμερισμό προσφύγων στην Ευρώπη είμαστε με την Γερμανία και τη Σουηδία, στο ζήτημα της διασφάλισης των συνόρων όταν δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το λεγόμενο σχέδιο Β' , και με τις χώρες του Βίζεγκραντ».

Όταν ρωτήθηκε όμως για το αν είναι ήδη τμήμα του «συνασπισμού του Ορμπάν για το ζήτημα των συνόρων», ο Φάιμαν απάντησε: «Δεν μπορώ να συγκριθώ με κάποιον που δεν παίρνει πρόσφυγες, που δεν φροντίζει για συντεταγμένη μέριμνά τους και που δεν τους διαθέτει δίκαιες διαδικασίες». 

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Σένγκεν, ο Φάιμαν απάντησε πως «δεν θεωρεί κατάλληλο τον όρο "έξωση"», λέγοντας πως «εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα, τότε αντιμετωπίζουν προκλήσεις η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία». «Αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ την ΠΓΔΜ, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, να είναι το εξωτερικό σύνορο» είπε.IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: