Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016

ΈΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Το Ριάντ «προσφέρεται» για χερσαία επέμβαση στη Συρία για καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ISIS, θεωρώντας πως οι επιδρομές έχουν περιορισμένα μόνο αποτελέσματα. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε έτοιμη να συμμετέχει σε επιχειρήσεις υπό διεθνή συνασπισμό - ενώ οι χώρες υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ που πραγματοποιούν επιδρομές στη Συρία συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. 

«Καλοδεχούμενη η προσφορά» κατά την Ουάσινγκτον, που τηρεί στάση αναμονής.

Ο σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμέντ αλ Ασίρι επιβεβαίωσε μιλώντας στο al Arabiya πως το Ριάντ «είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε κάθε χερσαία επιχείρηση στην οποία θα συμφώνουσαν τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού».


Προσέθεσε ότι από το 2014, η σαουδαραβική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει ήδη πάνω από 190 πτήσεις στη Συρία, λέγοντας όμως πως για να ηττθηεί η ISIS είναι απαραίτητος ο συνδυασμός αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων. 

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία στις οποίες προχωρούν αεροπορίες χωρών υπό τις ΗΠΑ -ξεχωριστές από τις ρωσικές- έχουν στόχο την ISIS. Η αμερικανική πλευρά δύσκολα θα προχωρούσε σε «μεγάλης έκτασης» χερσαία επέμβαση, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα αποκλείσει τις «μπότες στο έδαφος». 

Ωστόσο, το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση θεωρείται ανοικτό μετά τις πολύμηνες επιχειρήσεις. 

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ανέφερε πως η σαουδαραβική προσφορά «είναι καλοδεχούμενη», λέγοντας πως θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση στις Βρυξέλλες (όπου παρών θα είναι και ο σαουδάραβας ομόλογός του). 

Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Λιβύη, λέγοντας πως το επίκεντρο των προσπαθειών είναι στην παρούσα φάση η πολιτική διαδικασία και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη. Αφού γίνει αυτό, είπε ο Κάρτερ, οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, για να διασφαλιστεί η Λιβύη». in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: