Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2016

ΟΤΕ, COSMOTE ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ -ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ-

Απο το http://osarena.net/
Ο ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος), ασχέτως της ονομασίας του, ανήκει εδώ και χρόνια [από τον Ιούλιο του 2009 και η αγορά του πρώτου πακέτου (20%) που είχαν πάρει τον Μάιο του 2008 διαφημίστηκε ως η πρώτη αποκρατικοποίηση της περιόδου Καραμανλή] στον γερμανικό κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, επειδή το ελληνικό δημόσιο κρίθηκε από τους Ευρωπαίους «εταίρους» της Ελλάδας πως δεν θα πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα. Βέβαια, ο ΟΤΕ (και όχι μόνο), έχει δημιουργηθεί με την φορολόγηση και εργασία πολλών γενιών πίσω (το 1969 ιδρύθηκε ο ΟΤΕ) και συνεπώς, αφού κατέχει δημόσιες συχνότητες και γραμμές επικοινωνιών, θα έπρεπε να ανήκει εξ' ολοκλήρου στον λαό, κάτω από δημόσιο έλεγχο.
Παρ' όλα αυτά, δεν συμβαίνει, και ο ΟΤΕ είναι πλέον γερμανικών συμφερόντων, επειδή έτσι αποφάσισαν να πράξουν οι ψηφισμένοι «εκπρόσωποι» του λαού (για την ιστορία, ν' αναφέρουμε πως ο ΟΤΕ ήταν κρατικό μονοπώλιο μέχρι το 1996 όταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίησή του και πλέον συναλλάσσεται στα χρηματιστήρια Αθηνών (ΧΑΑ: ΟΤΕ) και το Χρηματιστήριο Λονδίνου).


Το δε ελάχιστο ποσοστό του 10% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο μετά την εξαγορά του από την DT (6% το υπουργείο Οικονομικών και 4% το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), από τον Οκτώβρη του 2015. Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό κράτος χάνει τα στρατηγικά δικαιώματα στον ΟΤΕ. Ήδη υπήρχαν αμέτρητες πιέσεις και εκβιασμοί όπως όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τις διατάξεις του Ν. 3631/2008 ο οποίος έθετε το όριο του 20% για την απόκτηση εταιρειών δημοσίου συμφέροντος καθώς έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις περί της ελευθερίας εγκατάστασης. Για αυτόν τον λόγο, επί υπουργίας του Στουρνάρα το 2012, οι περιορισμοί για ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ και ΟΛΘ καταργήθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβανόταν στο «e-mail Χαρδούβελη». Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΤΕ (Μιχάλη Τσαμάζ), η Deutsche Telekom, η οποία συμμετέχει στον ΟΤΕ με ποσοστό 40%, έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Στο παρασκήνιο παιζόταν ένα άθλιο παιχνίδι με τις μετοχές του ΟΤΕ, μα η αλήθεια είναι πως από τον Φεβρουάριο του 2014, υπήρξε προφορική συμφωνία της Ελλάδας με τους γερμανούς για πώληση του 10% του δημοσίου στην Deutsche Telekom. Η συμφωνία μετόχων προέβλεπε ότι το Δημόσιο υποχρεούται να απευθυνθεί πρώτα στην DT και σε περίπτωση που οι γερμανοί αρνηθούν τελικώς να αγοράσουν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Και από την στιγμή που οι γερμανοί συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξεως του 50%, βρεθήκαν ενώπιον της υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών.

Είχε ήδη προηγηθεί ένα από τα μεγαλύτερα συμβάντα της διαφθοράς των πολιτικών της ελλάδας των 35 τελευταίων χρόνων, με την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την «Cosmote», αντί του απίστευτου ποσού του 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ! Το τίμημα αυτό θεωρήθηκε προκλητικά υπερτιμημένο από παράγοντες της αγοράς που έχουν ασχοληθεί με παρόμοιες εξαγορές.
Στην συνέχεια, ο ΟΤΕ προχώρησε και σε άλλες εξαγορές και επενδύσεις, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας ευρυζωνικές υπηρεσίες, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, επικοινωνία δεδομένων υψηλών ταχυτήτων,  υπηρεσίες μισθωμένων γραμμών και ολοκληρωμένες λύσεις ψυχαγωγίας και πληροφορικής. Παράλληλα, ο όμιλος εμπλέκεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς των δορυφορικών επικοινωνιών, των ακινήτων και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Για να μην μακρηγορούμε, καθώς αυτά είναι λίγο - πολύ γνωστά, ασχέτως αν δεν παίζουν στις πρώτες ειδήσεις, σιγά-σιγά ο ΟΤΕ έκλεινε τα καταστήματα από πόλεις και γειτονιές, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες στην εταιρεία Γερμανός [Cosmote] και στα κατά τόπους καταστήματά της, προκειμένου τον Νοέμβρη του 2015, να μετονομαστεί (rebranding) σε Cosmote, συγκεντρώνοντας όλες τις εμπορικές του δραστηριότητες κάτω από αυτό το brand. H ενημέρωση της εφαρμογής My Cosmote, η οποία έγινε διαθέσιμη από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το νέο λογότυπο της εταιρείας, ενώ στην συνέχεια έγινε η ενοποίηση των ιστοσελίδων (με υποσελίδες Cosmote σταθερό / κινητό / τηλεόραση). Το rebranding θα ολοκληρώθηκε μέσα στον Νοέμβριο, ενώ, αναφορικά με το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ, έχει ήδη περάσει στην εφαρμογή της νέας ταυτότητας.

- Δείτε και αυτά, σχετικά με την Deutsche Telekom / ΟΤΕ, ώστε να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλαμε:

To διαδίκτυο γίνεται είδος πολυτελείας;
Γερμανία: Ein Volk, Ein Reich, Ein Internet

Και αφού πλέον, έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της αυτή η αλλαγή, ήρθε η ώρα και για τα υπόλοιπα. Και ποια είναι αυτά;
Μα τι άλλο, εκτός από τα προσωπικά δεδομένα;


COSMOTE [OTE] ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Κατ' αρχάς, πρέπει να γίνει κατανοητό, πως ασχέτως αν πληρώνετε για την παροχή μιας υπηρεσίας ή όχι, ένα από τα πιο μεγάλα εμπορεύσιμα είδη αυτού που σας παρέχει την υπηρεσία, είσαστε εσείς οι ίδιοι. Τα προσωπικά σας δεδομένα για την ακρίβεια.

Και τι νοείται ως «προσωπικά δεδομένα»;

Φοβάμαι, πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουν οι περισσότεροι/ες. Αυτό εδώ, θα σας κατατοπίσει απόλυτα και ελπίζω να σας θορυβήσει: [Μα πώς ξέρουν τα στοιχεία μου; Εγώ δεν τους τα έδωσα ποτέ! Μα και αυτό: Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών; Πέφτουμε από τα σύννεφα].

Και αν θέλετε περισσότερα, δείτε: [Τα Προσωπικά Δεδομένα στην νέα εποχή της Επιτήρησης | Το τέλος της Ιδιωτικότητας | Κοινωνική Μηχανική: Τι είναι; Η σχέση της με την Τεχνολογία;].

Έτσι λοιπόν, η Cosmote, έχει αρχίσει να στέλνει τις εξής ειδοποιήσεις στους πελάτες της (δεν ξέρω αν το κάνει σταδιακά, μα μέχρι τώρα (4/2/16), δεν το έχει στείλει σε όλους τους συνδρομητές της):



Μιλάει λοιπόν για: «αμοιβαία επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων». Δηλαδή, ποια από αυτά θα είναι δημόσια και ποια θα μπορούν να διακινούνται σε συνεργάτες ή άλλους εταίρους της Cosmote, να χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς, στατιστικούς και άλλους λόγους και σε οποιαδήποτε επεξεργασία (δηλαδή: συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, συσχέτιση ή συνδυασμός, διασύνδεση, δέσμευση, διαγραφή, καταστροφή).


O ΝΟΜΟΣ

Επ' αυτού επικαλείται τον νόμο 2472 του 1997 (έχει φυσικά τροποποιηθεί με διατάγματα ανά καιρούς, από τότε μέχρι και σήμερα) που θεωρητικά, δίνει το δικαίωμα στον συνδρομητή να αποφασίσει τι από τα στοιχεία του δεν επιθυμεί να είναι δημόσια και κοινά. Ο νόμος 2472/1997 δηλαδή, δίνει δικαιώματα έναντι όλων όσων τηρούν και επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα. Και στην περίληψή του, όπως την έχει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αυτά που λέει ακούγονται ωραία:

Το δικαίωμα ενημέρωσης:
Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας ενημερώνει για τη συλλογή των προσωπικών σας δεδομένων. Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε την ταυτότητα του υπεύθυνου επεξεργασίας, το σκοπό για τον οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα, καθώς και ποιοι είναι οι αποδέκτες των δεδομένων αυτών.

Το δικαίωμα πρόσβασης:
Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε εάν προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας. Συγκεκριμένα έχετε δικαίωμα να ζητείτε και να λαμβάνετε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς καθυστέρηση και κατά τρόπο εύληπτο και σαφή, πληροφορίες για τα δεδομένα που σας αφορούν, όπως την φύση τους, την προέλευση τους, τους σκοπούς της επεξεργασίας και τους αποδέκτες τους.
Για να ασκήσετε το δικαίωμα πρόσβασης σας ξεκινήστε στέλνοντας μια συστημένη επιστολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας. Κρατήστε αντίγραφο της επιστολής, την ταχυδρομική απόδειξη, και απάντηση/εις που τυχόν θα σας στείλουν.
Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας απαντήσει εγγράφως εντός δεκαπέντε (15) ημερών.
Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών ή εάν η απάντηση του δεν είναι ικανοποιητική, τότε μπορείτε να υποβάλετε αναφορά/καταγγελία στην Αρχή και να ζητήσετε να εξετάσει το αίτημα σας.

Το δικαίωμα αντίρρησης:
Έχετε δικαίωμα να προβάλλετε αντιρρήσεις με αίτημα σας προς στον υπεύθυνο επεξεργασίας και να ζητήσετε την διόρθωση ή διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων.
Για να ασκήσετε το δικαίωμα αντίρρησης σας ξεκινήστε στέλνοντας μια συστημένη επιστολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας. Κρατήστε αντίγραφο της επιστολής, την ταχυδρομική απόδειξη, και απάντηση/εις που τυχόν θα σας στείλουν.
Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας απαντήσει εγγράφως εντός δεκαπέντε (15) ημερών.
Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών ή εάν η απάντηση του δεν είναι ικανοποιητική, τότε μπορείτε να υποβάλετε αναφορά/καταγγελία στην Αρχή και να ζητήσετε να εξετάσει το αίτημα σας.

Παρ' όλα αυτά, κοιτώντας τον σχετικό νόμο καλύτερα, βλέπουμε ασάφειες και αδιέξοδα. Κατ' αρχάς, ας δούμε πώς νοεί ο σχετικός νόμος τα πράγματα:

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως:

α) “Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα”, κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων. Δεν λογίζονται ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιορισθούν τα υποκείμενα των δεδομένων.

β) “Ευαίσθητα δεδομένα”, τα δεδομένα που αφορούν στην φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στην συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή, στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στην συμμετοχή σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων.

Ο νόμος αυτός ξεκαθαρίζει πως επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Παρ' όλα αυτά, προβλέπει και εξαιρέσεις:

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επεξεργασία και χωρίς την συγκατάθεση, όταν:

    α) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση σύμβασης, στην οποία συμβαλλόμενο μέρος είναι υποκείμενο δεδομένων ή για τη λήψη μέτρων κατόπιν αιτήσεως του υποκειμένου κατά το προσυμβατικό στάδιο.

    β) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπεύθυνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόμο.

    γ) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος του υποκειμένου, εάν αυτό τελεί σε φυσική ή νομική αδυναμία να δώσει τη συγκατάθεσή του.

    δ) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου δημόσιου συμφέροντος ή έργου που εμπίπτει στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και εκτελείται από δημόσια αρχή ή έχει ανατεθεί από αυτή είτε στον υπεύθυνο επεξεργασίας είτε σε τρίτο, στον οποίο γνωστοποιούνται τα δεδομένα.

    ε) Η επεξεργασία είναι απολύτως αναγκαία για την ικανοποίηση του έννομου συμφέροντος που επιδιώκει ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή ο τρίτος ή οι τρίτοι στους οποίους ανακοινώνονται τα δεδομένα και υπό τον όρο ότι τούτο υπερέχει προφανώς των δικαιωμάτων και συμφερόντων των προσώπων στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα και δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες αυτών.

Όπως είναι εμφανές, και τα πέντε (5) αυτά εδάφια είναι ασαφή και χάνονται μέσα σε μια άλλη σειρά παραπομπών και άλλων νόμων.
Πάμε τώρα και στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Εκεί, αναφέρει το εξής:

1. Απαγορεύεται η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων.

    2. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, ύστερα από άδεια της Αρχής, όταν συντρέχουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) Το υποκείμενο έδωσε τη γραπτή συγκατάθεσή του εκτός εάν η συγκατάθεση έχει αποσπασθεί με τρόπο που αντίκειται στο νόμο ή τα χρηστά ήθη ή νόμος ορίζει ότι η συγκατάθεση δεν αίρει την απαγόρευση.

    β) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος του υποκειμένου ή προβλεπόμενου από το νόμο συμφέροντος τρίτου, εάν το υποκείμενο τελεί σε φυσική ή νομική αδυναμία να δώσει τη συγκατάθεσή του.

    γ) Η επεξεργασία αφορά δεδομένα που δημοσιοποιεί το ίδιο το υποκείμενο ή είναι αναγκαία για την αναγνώριση, άσκηση ή υπεράσπιση δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου ή πειθαρχικού οργάνου.

    δ) Η επεξεργασία αφορά θέματα υγείας και εκτελείται από πρόσωπο που ασχολείται κατ’ επάγγελμα με την παροχή υπηρεσιών υγείας και υπόκειται σε καθήκον εχεμύθειας ή σε συναφείς κώδικες δεοντολογίας, υπό τον όρο ότι η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την ιατρική πρόληψη, διάγνωση, περίθαλψη ή τη διαχείριση υπηρεσιών υγείας.

    ε) Η επεξεργασία εκτελείται από Δημόσια Αρχή και είναι αναγκαία είτε αα) για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε ββ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών εγκληματολογικής ή σωφρονιστικής πολιτικής και αφορά τη διακρίβωση εγκλημάτων, ποινικές καταδίκες ή μέτρα ασφαλείας είτε γγ) για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας είτε δδ) για την άσκηση δημόσιου φορολογικού ελέγχου ή δημόσιου ελέγχου κοινωνικών παροχών.

    στ) Η επεξεργασία πραγματοποιείται για ερευνητικούς και επιστημονικούς αποκλειστικά σκοπούς και υπό τον όρο ότι τηρείται η ανωνυμία και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων στα οποία αναφέρονται.

    ζ) Η επεξεργασία αφορά δεδομένα δημοσίων προσώπων, εφόσον αυτά συνδέονται με την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος ή τη διαχείριση συμφερόντων τρίτων, και πραγματοποιείται αποκλειστικά για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Η άδεια της αρχής χορηγείται μόνο εφόσον η επεξεργασία είναι απολύτως αναγκαία για την εξασφάλιση του δικαιώματος πληροφόρησης επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και στο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκφρασης και εφόσον δεν παραβιάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Ναι μεν, αλλά δε. Ασάφεια που τελικά αν φτάσει στα δικαστήρια, θα είναι θέμα που θα εξαρτηθεί από δικαστές και δικηγόρους και όχι από σαφείς νομικές διατάξεις.

Συνεχίζοντας, ο νόμος, δίνει μια ακόμα σειρά από λεπτομέρειες που, όμως, σε κάθε εδάφιο υπάρχει κάτι που αφήνει ανοιχτά παραθυράκια, δυνατότητα ελεύθερης ερμηνείας και αναίρεσης [ολόκληρος ο νόμος, στην σελίδα της ΑΠΔΠΧ. Σταθείτε στις εξαιρέσεις που ορίζει ο νόμος στο άρθρο 7].

Η Cosmote λοιπόν, στην περίπτωση που αναφέρουμε, δίνει χρονικό διάστημα 30 ημερών, προκειμένου ο συνδρομητής να επικοινωνήσει με τα σχετικά τμήματα της εταιρείας σχετικά με τα προσωπικά του δεδομένα. Το αν δηλαδή, επιθυμεί ο αριθμός του να μην βρίσκεται στους δημόσιους κατάλογους, το αν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει κάποιο ψευδώνυμο (ναι, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις), να εξαιρεθεί από διαφημιστικές και στατιστικές λίστες και να ενημερωθεί για το ποια δεδομένα του υπάρχουν και πού έχουν γνωστοποιηθεί. Φυσικά, ο νόμος αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται εν ζωή, καθώς τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα.


ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Ο κάθε άνθρωπος φυσικά, μπορεί να πράξει όπως νομίζει. Εμείς θα προτείναμε αυτό:

Επικοινωνία με την Cosmote, μα και με την κάθε εταιρεία που έχετε συνδρομή (πχ κινητή, συνδρομητική τηλεόραση κλπ) και να ζητήσετε τα εξής:

1. Ενημέρωση για το ποια ακριβώς προσωπικά σας δεδομένα έχουν, πού τα έχουν χρησιμοποιήσει και διακινήσει.

2. Αίτημα απαλλαγής σας από κάθε λίστα (πχ, διαφημιστικές / στατιστικές / ερευνητικές κλπ).

Αν αυτό, ήταν μια μαζική πράξη (για σκεφτείτε 1 εκατομμύριο άνθρωποι να ζητήσουν το ίδιο), σαφώς και θα άλλαζε τα πράγματα που ισχύουν αυτήν την στιγμή. Εκτός από το αδιέξοδο που θα οδηγούνταν τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών τους, θα δημιουργούσε και μια ανατρεπτική κατάσταση η οποία για να αλλάξει, θα χρειαζόταν την ψήφιση ενός νόμου που στα ίσα και χωρίς προσχήματα θα κήρυσσε παράνομη την ιδιωτικότητα (αν και με τα ΤΤΡ / ΤΤΙΡ, ένα βήμα μακρυά είναι κι' αυτό).

Φυσικά, στο ερώτημα, αν οι καταγγελίες στις ανάλογες αρχές προστασίας του πολίτη, έχουν αποτελέσματα, η απάντηση είναι προφανής: [Αρχές Προστασίας Δεδομένων - Καταναλωτή, κλπ: Υπαρκτά ανύπαρκτες;].
Παρ' όλα αυτά όμως, δεν σημαίνει πως μια αντίδραση σαν την πιο πάνω και μέσα στα πλαίσια που υποχρεωτικά κινούνται κράτος και εταιρείες, δεν θα είχε αποτελέσματα. Επιφανειακά ίσως, αφού τα δεδομένα μας θα υπάρχουν για πάντα σε κάποιες ψηφιακές βάσεις δεδομένων, αλλά σαφώς και θα ήταν μια δυνατή και αποτελεσματική κίνηση.

Η άλλη λύση (ίσως και η ρεαλιστικά καλύτερη), θα ήταν η κατάληψη και κοινωνική αυτοδιαχείριση αυτών των εταιρειών. Μα αυτό, είναι μια πράξη που απέχει πολύ από την μικροαστική σκέψη της νεοελληνικής κοινωνίας την παρούσα στιγμή.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]
http://osarena.net/ote-cosmote-kai-prosopika-dedomena

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: