-ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟ;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ.
Κάλεσμα προς τους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), αλλά και απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ακόμα και αν δεν απολαμβάνει την "κυβερνητική έγκριση", απευθύνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Jyrki Katainen. Ο κ. Katainen με ιδιαίτερα λεπτό –αλλά σαφή και διακριτικό– τρόπο περιγράφει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στη χώρα το τελευταίο διάστημα, δυο παραμέτρους που είναι βασικές για την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος το οποίο έχει ενσκήψει και σκιάζει την ελληνική οικονομία.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί καταλυτική τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κάτι που συνδέεται άρρηκτα και απαρέγκλιτα με τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τόνωση της επενδυτικής ένδειας που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα.
Παρά το μακρύ δρόμο που έχει η Αθήνα μπροστά της, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως ο στόχος της ανάκαμψης είναι εφικτός, αποτελώντας ωστόσο μονόδρομο, αν θέλει η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την κρίση. Τονίζοντας τον ιδιαίτερα ενεργό και υποστηρικτικό ρόλο των Ευρωπαϊκών Αρχών προς την Ελλάδα, -οικονομική βοήθεια και τεχνική ή άλλου είδους στήριξη- ουσιαστικά θέτει την Αθήνα προ των ευθυνών της για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Katainen αναλύει διεξοδικά τα πλεονεκτήματα του EFSI, απευθυνόμενος πέρα από τους ιδιώτες επενδυτές, και στις τράπεζες, καλώντας τες να αντλήσουν άμεσα κεφάλαια από το πρόγραμμα (EFSI) για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του αλλά και ευλαβικά πιστός στο χαρτοφυλάκιό του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, αναλύει διεξοδικά το EFSI, μιλάει για τα διαρθρωτικά κονδύλια και πώς η Ελλάδα έχει επωφεληθεί, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά όργανα στηρίζουν την Αθήνα, σχολιάζει το ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία, και αυτοαποκαλείται "σχεδόν εμμονικός" για τη βοήθεια που μπορεί μέσω του EFSI να προσφερθεί στην Ελλάδα για έξοδο από την κρίση.
Συνέντευξη στη Δέσποινα Συριοπούλου
- Είστε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να δει την οικονομία της να αναπτύσσεται, να δει νέες θέσεις εργασίας, και σταδιακά η χώρα να εξέλθει από την παρατεταμένη κρίση;
Βεβαίως είναι πιθανό για την Ελλάδα να βγει από την κρίση και να πετύχει καλύτερη ανάπτυξη, επειδή όλοι χρειαζόμαστε δουλειές και οι Έλληνες χρειάζονται δουλειές. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος αλλά ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα τώρα από ό,τι πριν από μισό ή ένα χρόνο, επειδή οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτή τη στιγμή τα πράγματα φαίνονται να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν αυτή την πορεία.
"Κλειδί" Εμπιστοσύνη και μεταρρυθμίσεις
-Ποια η γνώμη σας αναφορικά με το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών; Τι είδους κίνητρα θα μπορούσε να προσφέρει η χώρα ώστε οι επενδυτές να αποφασίσουν να φέρουν τα χρήματά τους στη χώρα; Υπάρχει κάτι που λείπει από την Ελλάδα και που θα έπρεπε να υπάρχει για να ενθαρρύνει τους επενδυτές να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις στην Ελλάδα;
-Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εμπιστοσύνη. Αν οι επενδυτές νιώσουν σιγουριά για το μέλλον της χώρας, τότε θα ξεκινήσουν να επενδύουν. Η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ασφάλειας είναι τα πάντα. Αν δεν υπάρχει αίσθηση ασφάλειας ή αν οι επενδυτές αισθάνονται πως το μέλλον της χώρας δεν είναι αρκετά ασφαλές ή πως η κυβέρνηση δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τότε δεν θα θέλουν να επενδύσουν. Και κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να επενδύσει σε καμία χώρα. Αλλά όπως είπα νωρίτερα, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Και ελπίζουμε, και εμείς στην Κομισιόν αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Μπορεί μερικές φορές να είναι επώδυνο. Αλλά απαιτούν προαπαιτούμενο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες και βιομήχανους. Έχω μία αίσθηση πως οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Επειδή ξέρουν το επιχειρηματικό κλίμα, τους πελάτες τους, το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επενδύσουν. Γι' αυτό, για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το νέο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου της Ε.Ε., θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις εταιρείες. Επειδή ένας από τους λόγους, πέρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης, που δεν έγιναν περισσότερες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι πως έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να βρει κάποιος χρηματοδότηση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τώρα όμως, η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει επειδή το EFSI επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υψηλότερου κινδύνου. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές αλλά, σημαντικότερα, με τους Έλληνες επιχειρηματίες. Επειδή πρέπει να εργαστούμε μαζί. Οι επιχειρηματίες ξέρουν πως, αν θέλουν να επενδύσουν, μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αν χρειαστούν χρηματοδότηση. Έχουμε ήδη πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να έχουμε.
-Μιλήσατε για το Επενδυτικό Σχέδιο και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Ωστόσο δεν έχουν εμφανίσει ακόμα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι λόγοι, και πότε θα πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα;
Νομίζω υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι πως το EFSI είναι ένα ταμείο που παρέχει δάνεια για επενδυτικό κίνδυνο, ή εγγυήσεις ή επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για ένα ταμείο που καθοδηγείται από τη ζήτηση. Δεν υπάρχουν στόχοι ανά χώρα. Αν ένας επιχειρηματίας, βιομήχανος ή εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει σε κάτι και δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση κινδύνου, μπορεί να έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το EFSI. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα στην Ελλάδα. Γιατί όμως; Τουλάχιστον για δύο λόγους. Πρώτον, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας γι'αυτό και δεν έχει υπάρξει και προθυμία για επένδυση στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές ή ακόμα και δημόσιοι οργανισμοί, δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για το EFSI. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Εγώ προσωπικά επισκέφτηκα την Αθήνα, η ΕΤΕπ δυνάμωσε την παρουσία της στη χώρα και η Κομισιόν έστειλε την ομάδα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, ώστε να ενημερώσει για τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ, προς τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές. Επίσης, όταν επισκέφτηκα την Αθήνα διαπίστωσα πως οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για όλες τις ευκαιρίες, για παράδειγμα για το πώς να κάνουν χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων. Οπότε, αυτό είναι ένα ακόμα θέμα στο οποίο η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για μια συνεργασία και είμαι σίγουρος πως μόλις υπάρξει θετική εικόνα για το μέλλον της χώρας ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται πιο σίγουροι όταν κοιτούν μακριά από ό,τι τα τελευταία χρόνια, είναι πιθανό να έρθουν και περισσότερες επενδύσεις. Και να γίνει χρήση του EFSI.
Εντός του έτους η χρήση του EFSI
- Πότε πιστεύετε ότι θα συμβεί αυτό;
Ελπίζω ήδη από την άνοιξη ή έστω μέσα στη χρονιά. Ένας από τους ταχύτερους τρόπους να χρησιμοποιηθεί το EFSI είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκεφτόμουν ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακάμπτουν τώρα, να χρησιμοποιήσουν το EFSI σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων και να τα διανείμουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα από τα μηνύματά μου προς τους τραπεζίτες στην Ελλάδα: να γνωρίζετε πως υπάρχει ένα νέο ταμείο στην Ευρώπη που το λένε EFSI και παρέχει χρηματοδότηση ρίσκου για τους πελάτες σας. Ελάτε σε επαφή με την ΕΤΕπ από σήμερα κιόλας, εάν ενδιαφέρεστε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα επιχειρηματιών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται χρηματοδότησης και το EFSI μπορεί να βοηθήσει. Αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα.
- Λέτε λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί;
Φυσικά.
Οι εταιρείες ας επικοινωνήσουν απευθείας με την ΕΤΕπ… χωρίς κυβερνητική έγκριση
- Άρα να υποθέσω πως οι χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη του EFSI το οφείλουν σε αυτήν;
- Ναι, υπάρχουν ήδη 22 ή 23 χώρες στις οποίες το EFSI έχει χρηματοδοτήσει έργα. Υπάρχουν 45 έργα, βιομηχανικά ή υποδομής, τα οποία έχουν λάβει χρηματοδότηση. Περισσότερες από 100 τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το EFSI έχει φτάσει τα 60 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 6 μήνες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτού του είδους τη χρηματοδότηση και είμαι 100% σίγουρος πως η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτό. Για τις τράπεζες που είναι πρόθυμες να παρέχουν δάνεια και εγγυήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ο γρηγορότερος τρόπος. Το ίδιο ισχύει και για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή τουριστικών υποδομών – όλα τα προαναφερθέντα είναι πολύ καλοί υποψήφιοι για λήψη χρηματοδότησης από το EFSI και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε στις αρχές, αλλά και οι εταιρείες από μόνες τους να έρθουν σε επαφή με την ETEπ. Αν κάποιος είναι βιομήχανος και θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με την ΕΤΕπ χωρίς κυβερνητική έγκριση.
-Είμαι σίγουρη πως κάνετε πολλά για να προωθήσετε το πρόγραμμα και εκτός Ελλάδας. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιτυχία του;
- Με διαφορά, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του EFSI. Το EFSI έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο, είναι ένας εντελώς καινούριος μηχανισμός που παρέχει δάνεια, κεφάλαια και εγγυήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου. Αν και έχουμε ήδη καταφέρει να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις σε ΜμΕ αλλά και σε υποδομές και βιομηχανία, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ σε 6 μήνες, πρόκειται ακόμα για ένα σχετικά νέο ταμείο. Πρέπει να πηγαίνουμε από τη μία χώρα στην άλλη και να ενημερώνουμε για την ύπαρξη του EFSI. Η ζήτηση υπάρχει. Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες υπάρχει πολλή ρευστότητα στην αγορά. Η πραγματική οικονομία δεν έχει έλλειψη ρευστότητας αλλά χρηματοδότησης υψηλού ρίσκου. Επειδή έχουμε αλλάξει, για παράδειγμα, τους κανόνες για τις τράπεζες και αυτές δεν μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα, όπως έκαναν πριν από μερικά χρόνια. Οι τράπεζες είναι γεμάτες χρήματα, οι εταιρείες είναι γεμάτες χρήματα, αλλά τους λείπει η χρηματοδότηση κινδύνου. Και γι' αυτό θέλαμε να εγκαθιδρύσουμε το EFSI.
Οι τέσσερις τρόποι στήριξης της Ελλάδας
- Με ποιους άλλους τρόπους προσπαθείτε να στηρίξετε την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εκτός της οικονομικής στήριξης;
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η συνέχιση, εκ μέρους των ελληνικών αρχών, των μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον και να τονωθεί η εμπιστοσύνη. Ο δεύτερος είναι μέσω της ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων που βοηθάει τις ελληνικές αρχές να απορροφήσουν τα διαρθρωτικά κονδύλια. Για παράδειγμα, πέρυσι, το 2015, η Ελλάδα πήρε 3,5 δισ. σε διαρθρωτικά κονδύλια. Αυτά έχουν τη μορφή επιδοτήσεων. Η ειδική ομάδα της Κομισιόν βοήθησε τις ελληνικές αρχές να τα διανείμουν και να χρηματοδοτήσουν έργα στα οποία τα χρήματα χρησιμοποιούνται πιο αποδοτικά και που έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών. Ο τρίτος τρόπος είναι μέσω της ίδιας υπηρεσίας, η οποία βοηθά τις ελληνικές αρχές να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να είναι πιο ευέλικτο και πιο φιλικό προς την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, να μειώσει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, να βοηθήσει στην απόκτηση αδειών για κατασκευές, επενδύσεις κλπ. Τέταρτον, η ΕΤΕπ έχει αυξήσει την παρουσία της στην Αθήνα, ώστε να βοηθήσει τους επενδυτές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει. Επίσης, τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΤΕπ βοηθούν τους επενδυτές να διεκπεραιώσουν χρήσιμα έργα. Παρέχουμε, δηλαδή, τεχνική βοήθεια. Έτσι υπάρχει και οικονομική υποστήριξη, πολλές ευκαιρίες για χρηματοδότηση, αλλά και τεχνική βοήθεια με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των έργων αλλά και του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
- Μιλήσατε για διαρθρωτικά κονδύλια. Πώς τα πηγαίνει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα; Τι ύψος αντλεί; Μιλήσατε για 3,5 δισ.
Η Ελλάδα έχει λάβει ένα σημαντικό ποσό από διαρθρωτικά κονδύλια για επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή τα πηγαίνει αρκετά καλά στην απορρόφηση των χρημάτων που έρχονται από την Ε.Ε. Και αυτό είναι καλό επειδή τα διαρθρωτικά κονδύλια είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της οικονομίας και υλοποίησης επενδύσεων που ωφελούν τη χώρα στο σύνολό της. Επίσης, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν συνυπολογίσετε την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ από το 2008 που ξέσπασε η κρίση, η Τράπεζα έχει παράσχει 12 δισ. ευρώ σαν δάνεια ή εγγυήσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Η συνολική έκθεση ανέρχεται στα 18 δισ. Έτσι, η ΕΤΕπ έχει υπάρξει εξαιρετικά βοηθητική και τα διαρθρωτικά κονδύλια μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την ελληνική επιχειρηματικότητα αν τα χρήματα χρησιμοποιηθούν έξυπνα. Αυτός είναι ο λόγος που και η Κομισιόν και η ΕΤΕπ είναι τόσο πρόθυμες να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Αβεβαιότητα στις αγορές και την Ελλάδα
-Τελευταία έχει υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές. Πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα;
Φυσικά οι αγορές έχουν δεχτεί αναταράξεις. Αλλά τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος να πει, πως δεν έχουμε πια οικονομική κρίση. Με την έννοια πως οι τράπεζες είναι πιο υγιείς από ό,τι ήταν, το οικονομικό περιβάλλον είναι αρκετά σταθερό αν και η ανάπτυξη είναι ακόμα πολύ χαμηλή, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε καταφέρει, για παράδειγμα στην Ευρωζώνη, να μπούμε στο δρόμο της σταθερότητας. Δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας που είναι βαθύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Γι' αυτό και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι τόσο σημαντικές. Έχω πλήρη επίγνωση πως πολλοί άνεργοι Έλληνες είναι εξουθενωμένοι από τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές, και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Όλοι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται τον πόνο τους και καταλαβαίνουν τις δυσκολίες. Αλλά αν η χώρα σου δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική ώστε να επιτρέψει σε ιδιώτες επενδυτές να βάλουν χρήματα στη χώρα σου, τότε πρέπει να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε ιδιωτικά κεφάλαια να έρθουν ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να έχει μέλλον η χώρα. Οπότε, για να ανακεφαλαιώσω, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να μεταρρυθμίσει τη χώρα αλλά και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις.
- Μιλήσατε για τους ανέργους. Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε για τα ψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα είναι εκτός αγοράς εργασίας, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες είναι στη χώρα και αποτελούν εν δυνάμει ανθρώπινο δυναμικό. Πώς θα βοηθήσει η ΕΕ ένα κράτος-μέλος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση;
Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται πως αυτό δεν είναι δίκαιο, με την έννοια πως οι εσωτερικές οικονομικές προσκλήσεις θα ήταν αρκετές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μία μεγάλη ροή μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Γι 'αυτό, αναγνωρίζω την πίεση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Το πρώτο πράγμα, ξανά, είναι να συνεχίσουμε να μεταρρυθμίζουμε την εθνική οικονομία. Η ΕΕ θα στηρίξει και θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές σε αυτό. Η ΕΤΕπ θα βοηθήσει επίσης. Αλλά περιμένουμε και από την Ελλάδα να φροντίσει την προστασία των συνόρων της. Όλοι ωφελούνται από την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων. Είναι μια πολύ σημαντική αρχή της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό για τους άλλους Ευρωπαίους επενδυτές που ψάχνουν ευκαιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η έλλειψη εσωτερικών συνόρων είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Γι' αυτό και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να φροντίζουν τα εξωτερικά τους σύνορα, και αυτό ακριβώς περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές επειδή πρέπει να βοηθήσουμε για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους αριθμούς μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα και προσπαθούν να συνεχίσουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδράμει η ΕΕ ήδη για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό. Όλοι καταβαίνουν πως η κατάσταση είναι δύσκολη, θα έλεγε κάποιος σε άδικο βαθμό.
Αναπτυξιακή τράπεζα
- Οι ελληνικές αρχές μίλησαν για μια τράπεζα ανάπτυξης. Πιστεύετε πως θα βοηθούσε μια τέτοια κίνηση;
Όταν επισκέφτηκα τελευταία φορά την Αθήνα, μιλούσα με τις ελληνικές αρχές για έναν οργανισμό ανάπτυξης. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό όνομα στα ελληνικά αλλά υπάρχει ένα ειδικό δημόσιο ταμείο που η Γερμανική KfW βοήθησε να εγκαθιδρυθεί και παρείχε μέρος των κεφαλαίων. Και αυτή η δημόσια τράπεζα θα αποτελέσει έναν πολύ καλό πυλώνα για την ανάπτυξη. Επειδή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει κάποιου είδους εθνική τράπεζα ανάπτυξης που παρέχει χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και εγγυήσεις ώστε οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα. Έτσι το δημόσιο μοιράζεται μέρος του ρίσκου με τον ιδιώτη επενδυτή. Αυτά τα ιδρύματα λειτουργούν πολύ ικανοποιητικά σε πολλές χώρες γι 'αυτό είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργούσε καλά και στην Ελλάδα. Και αν υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάγκη, η Κομισιόν είναι εδώ να βοηθήσει.
- Σκοπεύετε να έρθετε στην Αθήνα;
Ναι, αν και δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμη, ωστόσο, όπως είπα, είμαι σε συνεργασία με τους Έλληνες επιχειρηματίες και το βιομηχανικό κλάδο. Θα ήθελα πολύ να τους συναντήσω ξανά και να τους μιλήσω για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται γιατί είμαι σχεδόν εμμονικός με τη βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να βγει από αυτή την απαίσια κρίση και ειδικά για τους Έλληνες να βρουν δουλειές. Ξέρω τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες, για παράδειγμα πώς έχουν χρησιμοποιήσει το EFSI και θα ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα προσωπικά στους ιδιώτες επενδυτές. Επειδή αυτός είναι ο τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
- Θα ήθελα, τέλος, ένα σχόλιό σας για το ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ αλλά και την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομία της Ε.Ε αναπτύσσεται και τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, τα ελλείμματα συρρικνώνονται, έχουμε επιτύχει οικονομική σταθερότητα στις περισσότερες χώρες μας. Οι επενδύσεις βελτιώνονται και το επενδυτικό περιβάλλον επίσης, καθώς τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ μικρός. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η κατάσταση στην Κίνα έχει προκαλέσει κάποιες ανησυχίες. Δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε αλλά ισχύει πως έχει προκαλέσει ανησυχίες. Το ίδιο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που είχαν επιπτώσεις και στη προσφυγική κρίση. Είναι όλα αρνητικές συνθήκες για το επενδυτικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αλλά γενικότερα μιλώντας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, και το ότι υπάρχουν προκλήσεις εσωτερικές και εξωτερικές, είναι φυσιολογικό.
Πηγή: capital.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2016
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ.
Κάλεσμα προς τους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), αλλά και απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ακόμα και αν δεν απολαμβάνει την "κυβερνητική έγκριση", απευθύνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Jyrki Katainen. Ο κ. Katainen με ιδιαίτερα λεπτό –αλλά σαφή και διακριτικό– τρόπο περιγράφει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στη χώρα το τελευταίο διάστημα, δυο παραμέτρους που είναι βασικές για την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος το οποίο έχει ενσκήψει και σκιάζει την ελληνική οικονομία.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί καταλυτική τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κάτι που συνδέεται άρρηκτα και απαρέγκλιτα με τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τόνωση της επενδυτικής ένδειας που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα.
Παρά το μακρύ δρόμο που έχει η Αθήνα μπροστά της, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως ο στόχος της ανάκαμψης είναι εφικτός, αποτελώντας ωστόσο μονόδρομο, αν θέλει η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την κρίση. Τονίζοντας τον ιδιαίτερα ενεργό και υποστηρικτικό ρόλο των Ευρωπαϊκών Αρχών προς την Ελλάδα, -οικονομική βοήθεια και τεχνική ή άλλου είδους στήριξη- ουσιαστικά θέτει την Αθήνα προ των ευθυνών της για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Katainen αναλύει διεξοδικά τα πλεονεκτήματα του EFSI, απευθυνόμενος πέρα από τους ιδιώτες επενδυτές, και στις τράπεζες, καλώντας τες να αντλήσουν άμεσα κεφάλαια από το πρόγραμμα (EFSI) για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του αλλά και ευλαβικά πιστός στο χαρτοφυλάκιό του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, αναλύει διεξοδικά το EFSI, μιλάει για τα διαρθρωτικά κονδύλια και πώς η Ελλάδα έχει επωφεληθεί, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά όργανα στηρίζουν την Αθήνα, σχολιάζει το ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία, και αυτοαποκαλείται "σχεδόν εμμονικός" για τη βοήθεια που μπορεί μέσω του EFSI να προσφερθεί στην Ελλάδα για έξοδο από την κρίση.
Συνέντευξη στη Δέσποινα Συριοπούλου
- Είστε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να δει την οικονομία της να αναπτύσσεται, να δει νέες θέσεις εργασίας, και σταδιακά η χώρα να εξέλθει από την παρατεταμένη κρίση;
Βεβαίως είναι πιθανό για την Ελλάδα να βγει από την κρίση και να πετύχει καλύτερη ανάπτυξη, επειδή όλοι χρειαζόμαστε δουλειές και οι Έλληνες χρειάζονται δουλειές. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος αλλά ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα τώρα από ό,τι πριν από μισό ή ένα χρόνο, επειδή οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτή τη στιγμή τα πράγματα φαίνονται να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν αυτή την πορεία.
"Κλειδί" Εμπιστοσύνη και μεταρρυθμίσεις
-Ποια η γνώμη σας αναφορικά με το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών; Τι είδους κίνητρα θα μπορούσε να προσφέρει η χώρα ώστε οι επενδυτές να αποφασίσουν να φέρουν τα χρήματά τους στη χώρα; Υπάρχει κάτι που λείπει από την Ελλάδα και που θα έπρεπε να υπάρχει για να ενθαρρύνει τους επενδυτές να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις στην Ελλάδα;
-Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εμπιστοσύνη. Αν οι επενδυτές νιώσουν σιγουριά για το μέλλον της χώρας, τότε θα ξεκινήσουν να επενδύουν. Η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ασφάλειας είναι τα πάντα. Αν δεν υπάρχει αίσθηση ασφάλειας ή αν οι επενδυτές αισθάνονται πως το μέλλον της χώρας δεν είναι αρκετά ασφαλές ή πως η κυβέρνηση δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τότε δεν θα θέλουν να επενδύσουν. Και κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να επενδύσει σε καμία χώρα. Αλλά όπως είπα νωρίτερα, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Και ελπίζουμε, και εμείς στην Κομισιόν αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Μπορεί μερικές φορές να είναι επώδυνο. Αλλά απαιτούν προαπαιτούμενο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες και βιομήχανους. Έχω μία αίσθηση πως οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Επειδή ξέρουν το επιχειρηματικό κλίμα, τους πελάτες τους, το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επενδύσουν. Γι' αυτό, για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το νέο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου της Ε.Ε., θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις εταιρείες. Επειδή ένας από τους λόγους, πέρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης, που δεν έγιναν περισσότερες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι πως έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να βρει κάποιος χρηματοδότηση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τώρα όμως, η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει επειδή το EFSI επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υψηλότερου κινδύνου. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές αλλά, σημαντικότερα, με τους Έλληνες επιχειρηματίες. Επειδή πρέπει να εργαστούμε μαζί. Οι επιχειρηματίες ξέρουν πως, αν θέλουν να επενδύσουν, μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αν χρειαστούν χρηματοδότηση. Έχουμε ήδη πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να έχουμε.
-Μιλήσατε για το Επενδυτικό Σχέδιο και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Ωστόσο δεν έχουν εμφανίσει ακόμα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι λόγοι, και πότε θα πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα;
Νομίζω υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι πως το EFSI είναι ένα ταμείο που παρέχει δάνεια για επενδυτικό κίνδυνο, ή εγγυήσεις ή επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για ένα ταμείο που καθοδηγείται από τη ζήτηση. Δεν υπάρχουν στόχοι ανά χώρα. Αν ένας επιχειρηματίας, βιομήχανος ή εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει σε κάτι και δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση κινδύνου, μπορεί να έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το EFSI. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα στην Ελλάδα. Γιατί όμως; Τουλάχιστον για δύο λόγους. Πρώτον, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας γι'αυτό και δεν έχει υπάρξει και προθυμία για επένδυση στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές ή ακόμα και δημόσιοι οργανισμοί, δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για το EFSI. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Εγώ προσωπικά επισκέφτηκα την Αθήνα, η ΕΤΕπ δυνάμωσε την παρουσία της στη χώρα και η Κομισιόν έστειλε την ομάδα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, ώστε να ενημερώσει για τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ, προς τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές. Επίσης, όταν επισκέφτηκα την Αθήνα διαπίστωσα πως οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για όλες τις ευκαιρίες, για παράδειγμα για το πώς να κάνουν χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων. Οπότε, αυτό είναι ένα ακόμα θέμα στο οποίο η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για μια συνεργασία και είμαι σίγουρος πως μόλις υπάρξει θετική εικόνα για το μέλλον της χώρας ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται πιο σίγουροι όταν κοιτούν μακριά από ό,τι τα τελευταία χρόνια, είναι πιθανό να έρθουν και περισσότερες επενδύσεις. Και να γίνει χρήση του EFSI.
Εντός του έτους η χρήση του EFSI
- Πότε πιστεύετε ότι θα συμβεί αυτό;
Ελπίζω ήδη από την άνοιξη ή έστω μέσα στη χρονιά. Ένας από τους ταχύτερους τρόπους να χρησιμοποιηθεί το EFSI είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκεφτόμουν ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακάμπτουν τώρα, να χρησιμοποιήσουν το EFSI σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων και να τα διανείμουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα από τα μηνύματά μου προς τους τραπεζίτες στην Ελλάδα: να γνωρίζετε πως υπάρχει ένα νέο ταμείο στην Ευρώπη που το λένε EFSI και παρέχει χρηματοδότηση ρίσκου για τους πελάτες σας. Ελάτε σε επαφή με την ΕΤΕπ από σήμερα κιόλας, εάν ενδιαφέρεστε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα επιχειρηματιών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται χρηματοδότησης και το EFSI μπορεί να βοηθήσει. Αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα.
- Λέτε λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί;
Φυσικά.
Οι εταιρείες ας επικοινωνήσουν απευθείας με την ΕΤΕπ… χωρίς κυβερνητική έγκριση
- Άρα να υποθέσω πως οι χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη του EFSI το οφείλουν σε αυτήν;
- Ναι, υπάρχουν ήδη 22 ή 23 χώρες στις οποίες το EFSI έχει χρηματοδοτήσει έργα. Υπάρχουν 45 έργα, βιομηχανικά ή υποδομής, τα οποία έχουν λάβει χρηματοδότηση. Περισσότερες από 100 τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το EFSI έχει φτάσει τα 60 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 6 μήνες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτού του είδους τη χρηματοδότηση και είμαι 100% σίγουρος πως η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτό. Για τις τράπεζες που είναι πρόθυμες να παρέχουν δάνεια και εγγυήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ο γρηγορότερος τρόπος. Το ίδιο ισχύει και για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή τουριστικών υποδομών – όλα τα προαναφερθέντα είναι πολύ καλοί υποψήφιοι για λήψη χρηματοδότησης από το EFSI και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε στις αρχές, αλλά και οι εταιρείες από μόνες τους να έρθουν σε επαφή με την ETEπ. Αν κάποιος είναι βιομήχανος και θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με την ΕΤΕπ χωρίς κυβερνητική έγκριση.
-Είμαι σίγουρη πως κάνετε πολλά για να προωθήσετε το πρόγραμμα και εκτός Ελλάδας. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιτυχία του;
- Με διαφορά, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του EFSI. Το EFSI έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο, είναι ένας εντελώς καινούριος μηχανισμός που παρέχει δάνεια, κεφάλαια και εγγυήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου. Αν και έχουμε ήδη καταφέρει να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις σε ΜμΕ αλλά και σε υποδομές και βιομηχανία, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ σε 6 μήνες, πρόκειται ακόμα για ένα σχετικά νέο ταμείο. Πρέπει να πηγαίνουμε από τη μία χώρα στην άλλη και να ενημερώνουμε για την ύπαρξη του EFSI. Η ζήτηση υπάρχει. Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες υπάρχει πολλή ρευστότητα στην αγορά. Η πραγματική οικονομία δεν έχει έλλειψη ρευστότητας αλλά χρηματοδότησης υψηλού ρίσκου. Επειδή έχουμε αλλάξει, για παράδειγμα, τους κανόνες για τις τράπεζες και αυτές δεν μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα, όπως έκαναν πριν από μερικά χρόνια. Οι τράπεζες είναι γεμάτες χρήματα, οι εταιρείες είναι γεμάτες χρήματα, αλλά τους λείπει η χρηματοδότηση κινδύνου. Και γι' αυτό θέλαμε να εγκαθιδρύσουμε το EFSI.
Οι τέσσερις τρόποι στήριξης της Ελλάδας
- Με ποιους άλλους τρόπους προσπαθείτε να στηρίξετε την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εκτός της οικονομικής στήριξης;
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η συνέχιση, εκ μέρους των ελληνικών αρχών, των μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον και να τονωθεί η εμπιστοσύνη. Ο δεύτερος είναι μέσω της ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων που βοηθάει τις ελληνικές αρχές να απορροφήσουν τα διαρθρωτικά κονδύλια. Για παράδειγμα, πέρυσι, το 2015, η Ελλάδα πήρε 3,5 δισ. σε διαρθρωτικά κονδύλια. Αυτά έχουν τη μορφή επιδοτήσεων. Η ειδική ομάδα της Κομισιόν βοήθησε τις ελληνικές αρχές να τα διανείμουν και να χρηματοδοτήσουν έργα στα οποία τα χρήματα χρησιμοποιούνται πιο αποδοτικά και που έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών. Ο τρίτος τρόπος είναι μέσω της ίδιας υπηρεσίας, η οποία βοηθά τις ελληνικές αρχές να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να είναι πιο ευέλικτο και πιο φιλικό προς την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, να μειώσει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, να βοηθήσει στην απόκτηση αδειών για κατασκευές, επενδύσεις κλπ. Τέταρτον, η ΕΤΕπ έχει αυξήσει την παρουσία της στην Αθήνα, ώστε να βοηθήσει τους επενδυτές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει. Επίσης, τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΤΕπ βοηθούν τους επενδυτές να διεκπεραιώσουν χρήσιμα έργα. Παρέχουμε, δηλαδή, τεχνική βοήθεια. Έτσι υπάρχει και οικονομική υποστήριξη, πολλές ευκαιρίες για χρηματοδότηση, αλλά και τεχνική βοήθεια με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των έργων αλλά και του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
- Μιλήσατε για διαρθρωτικά κονδύλια. Πώς τα πηγαίνει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα; Τι ύψος αντλεί; Μιλήσατε για 3,5 δισ.
Η Ελλάδα έχει λάβει ένα σημαντικό ποσό από διαρθρωτικά κονδύλια για επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή τα πηγαίνει αρκετά καλά στην απορρόφηση των χρημάτων που έρχονται από την Ε.Ε. Και αυτό είναι καλό επειδή τα διαρθρωτικά κονδύλια είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της οικονομίας και υλοποίησης επενδύσεων που ωφελούν τη χώρα στο σύνολό της. Επίσης, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν συνυπολογίσετε την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ από το 2008 που ξέσπασε η κρίση, η Τράπεζα έχει παράσχει 12 δισ. ευρώ σαν δάνεια ή εγγυήσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Η συνολική έκθεση ανέρχεται στα 18 δισ. Έτσι, η ΕΤΕπ έχει υπάρξει εξαιρετικά βοηθητική και τα διαρθρωτικά κονδύλια μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την ελληνική επιχειρηματικότητα αν τα χρήματα χρησιμοποιηθούν έξυπνα. Αυτός είναι ο λόγος που και η Κομισιόν και η ΕΤΕπ είναι τόσο πρόθυμες να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Αβεβαιότητα στις αγορές και την Ελλάδα
-Τελευταία έχει υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές. Πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα;
Φυσικά οι αγορές έχουν δεχτεί αναταράξεις. Αλλά τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος να πει, πως δεν έχουμε πια οικονομική κρίση. Με την έννοια πως οι τράπεζες είναι πιο υγιείς από ό,τι ήταν, το οικονομικό περιβάλλον είναι αρκετά σταθερό αν και η ανάπτυξη είναι ακόμα πολύ χαμηλή, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε καταφέρει, για παράδειγμα στην Ευρωζώνη, να μπούμε στο δρόμο της σταθερότητας. Δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας που είναι βαθύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες. Γι' αυτό και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι τόσο σημαντικές. Έχω πλήρη επίγνωση πως πολλοί άνεργοι Έλληνες είναι εξουθενωμένοι από τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές, και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Όλοι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται τον πόνο τους και καταλαβαίνουν τις δυσκολίες. Αλλά αν η χώρα σου δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική ώστε να επιτρέψει σε ιδιώτες επενδυτές να βάλουν χρήματα στη χώρα σου, τότε πρέπει να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε ιδιωτικά κεφάλαια να έρθουν ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να έχει μέλλον η χώρα. Οπότε, για να ανακεφαλαιώσω, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να μεταρρυθμίσει τη χώρα αλλά και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις.
- Μιλήσατε για τους ανέργους. Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε για τα ψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα είναι εκτός αγοράς εργασίας, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες είναι στη χώρα και αποτελούν εν δυνάμει ανθρώπινο δυναμικό. Πώς θα βοηθήσει η ΕΕ ένα κράτος-μέλος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση;
Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται πως αυτό δεν είναι δίκαιο, με την έννοια πως οι εσωτερικές οικονομικές προσκλήσεις θα ήταν αρκετές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μία μεγάλη ροή μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Γι 'αυτό, αναγνωρίζω την πίεση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Το πρώτο πράγμα, ξανά, είναι να συνεχίσουμε να μεταρρυθμίζουμε την εθνική οικονομία. Η ΕΕ θα στηρίξει και θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές σε αυτό. Η ΕΤΕπ θα βοηθήσει επίσης. Αλλά περιμένουμε και από την Ελλάδα να φροντίσει την προστασία των συνόρων της. Όλοι ωφελούνται από την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων. Είναι μια πολύ σημαντική αρχή της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό για τους άλλους Ευρωπαίους επενδυτές που ψάχνουν ευκαιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η έλλειψη εσωτερικών συνόρων είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Γι' αυτό και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να φροντίζουν τα εξωτερικά τους σύνορα, και αυτό ακριβώς περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές επειδή πρέπει να βοηθήσουμε για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους αριθμούς μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα και προσπαθούν να συνεχίσουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδράμει η ΕΕ ήδη για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό. Όλοι καταβαίνουν πως η κατάσταση είναι δύσκολη, θα έλεγε κάποιος σε άδικο βαθμό.
Αναπτυξιακή τράπεζα
- Οι ελληνικές αρχές μίλησαν για μια τράπεζα ανάπτυξης. Πιστεύετε πως θα βοηθούσε μια τέτοια κίνηση;
Όταν επισκέφτηκα τελευταία φορά την Αθήνα, μιλούσα με τις ελληνικές αρχές για έναν οργανισμό ανάπτυξης. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό όνομα στα ελληνικά αλλά υπάρχει ένα ειδικό δημόσιο ταμείο που η Γερμανική KfW βοήθησε να εγκαθιδρυθεί και παρείχε μέρος των κεφαλαίων. Και αυτή η δημόσια τράπεζα θα αποτελέσει έναν πολύ καλό πυλώνα για την ανάπτυξη. Επειδή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει κάποιου είδους εθνική τράπεζα ανάπτυξης που παρέχει χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και εγγυήσεις ώστε οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα. Έτσι το δημόσιο μοιράζεται μέρος του ρίσκου με τον ιδιώτη επενδυτή. Αυτά τα ιδρύματα λειτουργούν πολύ ικανοποιητικά σε πολλές χώρες γι 'αυτό είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργούσε καλά και στην Ελλάδα. Και αν υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάγκη, η Κομισιόν είναι εδώ να βοηθήσει.
- Σκοπεύετε να έρθετε στην Αθήνα;
Ναι, αν και δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμη, ωστόσο, όπως είπα, είμαι σε συνεργασία με τους Έλληνες επιχειρηματίες και το βιομηχανικό κλάδο. Θα ήθελα πολύ να τους συναντήσω ξανά και να τους μιλήσω για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται γιατί είμαι σχεδόν εμμονικός με τη βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να βγει από αυτή την απαίσια κρίση και ειδικά για τους Έλληνες να βρουν δουλειές. Ξέρω τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες, για παράδειγμα πώς έχουν χρησιμοποιήσει το EFSI και θα ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα προσωπικά στους ιδιώτες επενδυτές. Επειδή αυτός είναι ο τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
- Θα ήθελα, τέλος, ένα σχόλιό σας για το ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ αλλά και την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομία της Ε.Ε αναπτύσσεται και τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, τα ελλείμματα συρρικνώνονται, έχουμε επιτύχει οικονομική σταθερότητα στις περισσότερες χώρες μας. Οι επενδύσεις βελτιώνονται και το επενδυτικό περιβάλλον επίσης, καθώς τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ μικρός. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η κατάσταση στην Κίνα έχει προκαλέσει κάποιες ανησυχίες. Δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε αλλά ισχύει πως έχει προκαλέσει ανησυχίες. Το ίδιο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που είχαν επιπτώσεις και στη προσφυγική κρίση. Είναι όλα αρνητικές συνθήκες για το επενδυτικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αλλά γενικότερα μιλώντας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, και το ότι υπάρχουν προκλήσεις εσωτερικές και εξωτερικές, είναι φυσιολογικό.
Πηγή: capital.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου