Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2016

TO ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟ PEGIDA ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Θέλοντας να αξιοποιήσει το βαρύ κλίμα για το προσφυγικό στην ΕΕ και να επεκταθεί και πέραν της Γερμανίας, το ισλαμοφοβικό Pegida έχει καλέσει σε συγκεντρώσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης to Σάββατο.

Στην ίδια τη Γερμανία, οι αρχές θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί ειδικά η προσέλευση ακραίων στο «κίνημα κατά της ισλαμοποίησης της Δύσης» ενώ το συγκοινωνούν δοχείο του Pegida στο κομματικό τοπίο, το AfD, ενισχύεται δημοσκοπικά -με τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ να διαπιστώνει ότι η ρητορική τού AfD πλησιάζει όλο και περισσότερο εκείνη των ναζί.
Το Pegida έχει καλέσει για το Σάββατο σε συγκεντρώσεις, εκτός από τη Γερμανία, σε Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Πoλωνία, Τσεχία και Ελβετία. Το «πανευρωπαϊκό κάλεσμα» είχε ξεκινήσει από συνάντηση ξενοφοβικών κινημάτων -από τα οποία ορισμένα ανήκουν ξεκάθαρα στην ακροδεξιά- στο πολωνικό Ρόστοκι κατά το τέλος Ιανουαρίου. 


Προηγούμενες, χαμηλότερου προφίλ, απόπειρες του Pegida να απλωθεί και έξω από τα γερμανικά σύνορα είχαν ελάχιστη επιτυχία. Στις συγκεντρώσεις του εντός Γερμανίας, έχει προσπαθήσει εσχάτως να δώσει βάρος στην παρουσία «ομοϊδεατών» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακριβώς για να δώσει την εικόνα ότι δικτυώνεται. 

Στις πόλεις για τις οποίες υπήρξε κάλεσμα στη Γαλλία ήταν και το Καλαί, όμως το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την συγκέντρωση με το αιτιολογικό των κινδύνων ασφαλείας. H πόλη είναι εδώ και χρόνια ο τελευταίος σταθμός στον οποίο μένουν μετέωροι μετανάστες που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία, με τους καταυλισμούς να έχουν ενοποιηθεί στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί». 

Εντονότερη η παρουσία ακραίων στοιχείων

Το Βερολίνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση των ξενοφοβικών κινημάτων στη Γερμανία, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι οι συγκεντρώσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί αλλά και ότι πλέον αντλούν όλο και περισσότερο από την ξεκάθαρα ακροδεξιά «δεξαμενή». 

Σύμφωνα με το υπουργείο, τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 είχαν υπερδιπλασιαστεί οι ξενοφοβικές συγκεντρώσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο ενώ η προσέλευσή τους είχε τετραπλασιαστεί. 

Ακόμη σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι καταγράφεται ξεκάθαρα τάση «καταφανώς ακροδεξιού γαλβανισμού» του Pegida -το κίνημα καλλιεργούσε επιμελώς στο ξεκίνημά του την εικόνα «φιλειρηνικών διαδηλώσεων φιλήσυχων, θορυβημένων πολιτών». 

Τοι υπουργείο διαπιστώνει ότι από τα παρακλάδια του Pegida στις διάφορες γερμανικές πόλεις, εκείνα στα οποία «επικρατούν ακροδεξιές επιρροές ή και έχουν ακροδεξιά καθοδήγηση» είναι αυτά που καταγράφουν και τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Σε αυτά δεν συγκαταλέγεται, τουλάχιστον κατά την κατηγοριοποιήση των γερμανικών Αρχών, το αρχικό Pegida της Δρέσδης, αλλά τα παρακλάδια του σε Βερολίνο, Θουριγγία και Ντύσελντορφ.

Το συγγενές AfD «πλησιάζει στη ρητορική των ναζί»

Αν το Pegida έχει συγγενή στο κομματικό πεδίο, είναι αδιαμφισβήτητα το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) - το κόμμα είχε αρχικά σχηματιστεί εναντίον των πακέτων ευρωδιάσωσης αλλά τώρα πια έχει μετατραπεί σε συγκοινωνούν δοχείο των ξενοφοβικών συγκεντρώσεων.

Το κόμμα είχε μείνει παρ' ολίγον έξω από τη γερμανική Βουλή, αλλά πλέον εμφανίζεται στην περιοχή του 12% στις δημοσκοπήσεις και όλοι κοιτάζουν τι ποσοστά θα καταφέρει στις τρεις κρατιδιακές κάλπες του Μαρτίου (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία-Άνχαλτ). 

Η νέα επικεφαλής του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, έχει βρεθεί εσχάτως στο στόχαστρο για δηλώσεις της που κρίθηκαν ότι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα -μεταξύ άλλων, είχε προτείνει να εμποδίζονται πρόσφυγες στα σύνορα ακόμη και με «θανάσιμη βία».

Το κόμμα έχει επίσης υιοθετήσει τη λογική, και σχετικά πιο περιορισμένα τη ρητορική, του Pegida -το δεύτερο εμφανίζεται ως «απέναντι στο σύστημα των προδοτών πολιτικών» ή «των ψευτών δημοσιογράφων». Οι δημόσιες αναφορές του AfD μπορεί να είναι σχετικά μόνο πιο προσεκτικές, όμως το «κλείσιμο του ματιού» στους υποστηρικτές του Pegida είναι οφθαλμοφανές. 

Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιτέθηκε το Σάββατο, εκτός από το Pegida, και εναντίον του AfD, παραλληλίζοντας την πολιτική τους παρουσία με την βιτριολική ρητορική του ναζιστικού NSDAP στο Μεσοπόλεμο. 

«Όσοι κατηγορούν δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς για προδοσία, τους λένε "τμήματα του συστήματος" και απειλούν τους δημοσιογράφους ως "ψεύτες", βρίσκονται πολύ κοντά στη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι εχθροί της Δημοκρατίας, οι ναζί, τις δεκαετίες του '20 και του '30» είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ την Παρασκευή.

«Υπάρχει μία πολιτική δύναμη που προσπαθεί να μετατραπεί σε κοινοβουλευτικό βραχίονα αυτών των ρατσιστικών επιχειρημάτων» είπε ο Γκάμπριελ, απευθυνόμενος ξεκάθαρα στο AfD. 

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός
in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: