Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2016

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ» ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»

Ανενεργό παραμένει το πιο σύγχρονο κομμάτι του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Δεκατέσσερις μήνες μετά τα εγκαίνιά του, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» είναι κλειστό. Πρόκειται για μια πληρέστατη και άκρως λειτουργική ογκολογική μονάδα, η οποία μπορεί να περιθάλψει ετησίως δεκάδες χιλιάδες καρκινοπαθών. 

Με μόλις 45 νοσηλευτές, γιατρούς και λοιπό προσωπικό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ελάχιστες μέρες και να δώσει «ανάσα» σε ένα σύστημα που έχει ξεπεράσει τα όριά του προ πολλού. Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» εμφανίζει μια εικόνα έντονης καταπόνησης, την οποία μεταφέρει και στους ασθενείς του.

Τα εξωτερικά του ιατρεία «βουλιάζουν» καθημερινά από καρκινοπαθείς. Τα χειρουργεία και οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν στο μέγιστο, προκειμένου να δώσουν φροντίδα σε ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με τη νόσο. Οι χρόνοι αναμονής για εξέταση μπορούν να ξεπεράσουν τους έξι ή τους οκτώ μήνες...
Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νοσοκομείου, αν και απέχει ένα χιλιόμετρο από αυτό, στον χώρο που έως το 2012 λειτουργούσε το 6ο Ογκολογικό Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Το «Εθνος της Κυριακής» μπήκε στο κτίριο. Η εικόνα προκαλεί ικανοποίηση και απογοήτευση μαζί: πρόκειται για μία υποδειγματική μονάδα, η οποία όμως δεν μπορεί να καλύψει (τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο) τους ασθενείς. Οι χώροι, οι θάλαμοι και ο εξοπλισμός δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση της Μαριάννας Λάτση. Πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην πρότυπη αυτή μονάδα οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Σε ετήσια βάση θα πραγματοποιούνται 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Διαθέτει τρεις χειρουργικές αίθουσες, με δυναμικότητα 45 κλινών, από τις οποίες 26 κλίνες είναι προγραμματισμένες να εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία. «Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" είναι η πονεμένη ιστορία του "Αγίου Σάββα"», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος ακτινολόγος και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. «Στα εγκαίνια του κτιρίου» ?σημειώνει? «οι εργαζόμενοι είχαμε πει πως είναι ανήθικο να γίνονται φιέστες για ένα νοσοκομείο που δεν θα λειτουργήσει: Τα μόνα τμήματα που λειτουργούν σήμερα είναι το ακτινολογικό και το ακτινοθεραπευτικό. Δεν λειτουργεί η χημειοθεραπεία και τα χειρουργεία ημερήσιας λειτουργίας, που είναι πάρα πολλά για τον καρκίνο του μαστού και κρίσιμα για τη διάγνωση και για τις βιοψίες».
Σύμφωνα με τον κ. Καταραχιά, οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του «Νίκος Κούρκουλος» και δύσκολη τη λειτουργία του «Αγίου Σάββα». «Το προσωπικό», τονίζει, «σηκώνει τεράστιο βάρος, καθώς μειώνεται σταθερά, ενώ η νοσηλευτική κίνηση έχει αυξηθεί κατά 30%: Οταν υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 40 νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ?εκτός των άλλων? μειώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας».Η Βασιλική Ακαρέπη, προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας, διευκρινίζει: «Στο νοσοκομείο υπηρετούν σήμερα 404 νοσηλευτές από τις 600 οργανικές θέσεις. Από αυτούς, οι 90 είναι μακροχρόνια απόντες, κυρίως λόγω εγκυμοσύνης, και 45 αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Εάν μπορούσαμε να έχουμε αυτούς τους 135, θα μπορούσαμε να λειτουργούμε αξιοπρεπώς». Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει το «Νίκος Κούρκουλος»; Η κ. Ακαρέπη σημειώνει πως απαιτούνται 31 νοσηλευτές και άλλα 15 άτομα, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Με ένα ετήσιο κόστος 750.000 ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν χιλιάδες ασθενείς.
Το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει, δέχτηκε να διαθέσει επικουρικό προσωπικό (σ.σ. με ετήσιες συμβάσεις), υπό τον όρο ότι θα καλυφθεί με πόρους του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»: «Το νοσοκομείο συναίνεσε, βάζοντας τον δικό του όρο: η θητεία τους να είναι τριετής και όχι ετήσια. Αν μας πουν ότι μας φέρνουν το προσωπικό, μπορούμε να το λειτουργήσουμε σε έναν μήνα, το αργότερο. Είμαι αισιόδοξη ότι στις αρχές φθινοπώρου θα το ανοίξουμε».
Πολλαπλά τα οφέλη
Η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας εκτιμά πως μπορούν να καλυφθούν 25 ασθενείς την ημέρα, στις τρεις χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες θα λειτουργούν μέχρι τις 4 το απόγευμα. Μαζί με τις θέσεις χημειοθεραπείας, θα καλύπτονται ημερησίως 110 άτομα, μία αύξηση κατά 30% έως 35% στις σημερινές δυνατότητες του νοσοκομείου.
Για μία πρωτοποριακή μονάδα η οποία θα βάλει την Ελλάδα στον χάρτη με τις προηγμένες υγειονομικά χώρες κάνει λόγο ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, χειρουργός, διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: «Δεν είναι μόνον η ελάφρυνση του νοσοκομείου, αλλά το ότι θα καθιερώσει μία πρακτική, τη χειρουργική ημερήσιας νοσηλείας. Θα δημιουργήσει ένα παράδειγμα για όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, με την ημερήσια νοσηλεία επιτυγχάνονται άριστο αποτέλεσμα, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ικανοποίηση, καθώς οι ασθενείς επιστρέφουν πιο γρήγορα στη δουλειά τους και υποβάλλονται σε μικρότερα έξοδα: «Εάν η ημερήσια νοσηλεία, που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, είναι το απόλυτο δείγμα για το πόσο στρεβλωμένα έχει αναπτυχθεί το σύστημα Υγείας της χώρας».
Ολες οι επεμβάσεις του μαστού ?εξηγεί? μπορούν να γίνουν αυθημερόν, ενώ θα χρειάζονταν νοσηλεία έως και δέκα ημερών. Πρόκειται, όμως, για μία συγκεκριμένη πρακτική η οποία ακολουθεί αυστηρούς κανόνες. Είναι η δεύτερη μετά τις καρδιοχειρουργικές μονάδες, η οποία καθιέρωσε αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας.
Πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις
Ουρές στα εξωτερικά ιατρεία
Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Διακρίνει κανείς την αγωνία για την έκβαση της θεραπείας. Η αναμονή είναι συνυφασμένη με τη φροντίδα των καρκινοπαθών στο ΕΣΥ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για συγκεκριμένες εξετάσεις ή θεραπευτικές πράξεις μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες ή να ξεπεράσει τον έναν χρόνο.
Στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» μπορεί να υπάρξει και προεγχειρητική αναμονή (για νοσηλευόμενους ασθενείς) από πέντε έως επτά μέρες. Ανάλογη είναι η εικόνα στα ογκολογικά νοσοκομεία «Μεταξά» και «Αγιοι Ανάργυροι», με το δεύτερο να μην έχει ακόμη λειτουργήσει πλήρως έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1999!
Στο πρόσφατο συνέδριο των ασθενών υπήρξαν καταγγελίες για αναμονή των καρκινοπαθών έως και δύο χρόνια.
105.000 ασθενείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στον «Αγιο Σάββα»
70.000 εξετάζονται ετησίως στα εξωτερικά ιατρεία
6-8 μήνες είναι ο μέσος χρόνος αναμονής στην κλινική μαστού
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Υπηρεσίες για βραβείο
Η μόνη μονάδα που εδώ και δέκα χρόνια λειτουργεί στο Δημόσιο είναι η μονάδα του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», στην οποία έχουν χειρουργηθεί περισσότεροι από 11.500 ασθενείς, με μηδενική θνησιμότητα και επανεισαγωγή: «Αποτελεί παγκόσμια επιτυχία η καλή ποιότητα του νοσοκομείου μας και η ικανοποίηση των ασθενών, η οποία ξεπερνάει το 9,37, στην κλίμακα του 10, όταν τα άλλα βρίσκονται στο 7», λέει ο κ. Φιλόπουλος.

http://www.ethnos.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: