Τρίτη, Απριλίου 26, 2016

ΠΩΣ "ΕΚΡΥΨΑΝ" ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Μπορεί η Ελλάδα να είναι η "μητέρα” των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο, εν έτει 2016 αδυνατεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της. Η διαπίστωση αυτή γίνεται με αφορμή την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία όπου στο "παρά πέντε” Αυτοδιοικητικοί και κυβέρνηση έτρεχαν να μαζέψουν τα σκουπίδια ώστε η χώρα να μην γίνει, για πολλοστή φορά, περίγελος.

Μπορεί όμως, αυτή τη φορά, η Ελλάδα να έσωσε τα προσχήματα, ωστόσο, απόφαση του υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν διασώζει ούτε τους τύπους για τους επικεφαλής του, Πάνο Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη.


Σε βάρος του περιβάλλοντος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Τριφυλιά της Εύβοιας, για τρεις μήνες, θα μπορεί να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από τρεις Δήμους. Και επειδή, η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΥ για προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Π.Σκουρλέτης με την απόφασή του- που κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη- προχώρησε σε...εκπτώσεις. Ενέκρινε, δηλαδή, την υποδοχή σύμμεικτων σκουπιδιών κατ' εξαίρεση της υποχρέωσης τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ισχύει για τον ΧΥΤΥ. Κοινώς ο ΧΥΤΥ μετατρέπεται σε ΧΥΤΑ, δηλαδή σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Σπανίζουν...διεθνώς, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, περιπτώσεις όπου υπουργοί Περιβάλλοντος εγκρίνουν την μη τήρηση της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, έστω και υπό τη μορφή προσωρινής λύσης. Και εάν ληφθεί υπόψη η εμμονή στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που (ορθώς) διακατέχει τόσο τον κ. Σκουρλέτη όσο και τον- εκ των Οικολόγων Πρασίνων προερχόμενο- κ. Τσιρώνη για άλλου είδους, μεγαλύτερα, έργα, τότε η περίπτωσή τους δεν αποκλείεται να είναι μοναδική παγκοσμίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Τσιρώνης είχε βρεθεί, πρόσφατα, στην Ηλεία αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις εκ μέρους παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που δεν επιθυμούν να μετατραπεί ο ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ. Και επειδή ο ΦΟΣΔΑ εξακολουθεί να μην συναινεί, το υπουργείο προχώρησε στην εξαίρεση από την τήρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επειδή συντρέχουν όροι έκτακτης ανάγκης.

"Στον αέρα” το εργοστάσιο

Όλα αυτά όταν εκκρεμεί, εδώ και ενάμιση χρόνο η συμβασιοποίηση στην Ηλεία της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την κοινοπραξία J&P Άβαξ- Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 80.000 τόνων και θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 80 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας. Εάν είχε υπογραφεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σήμερα θα βρισκόταν σε προχωρημένο κατασκευαστικά επίπεδο.

Ωστόσο, ο ΑνΥπ Γ. Τσιρώνης έχει μπλοκάρει το έργο, υποστηρίζοντας ότι οι προβλεπόμενες ποσότητες που θα δέχεται η μονάδα είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα, η εκκρεμότητα ως προς τη διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας με τον οποίο πρέπει να είναι συμβατό το έργο "εμποδίζει” τις τελικές υπογραφές.

Σε κάθε περίπτωση, οι καθυστερήσεις οδηγούν σε τετελεσμένα, όπως η δημιουργία "βουνών” από σκουπίδια στην Αρχαία Ολυμπία και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου. Έτσι, για την απομάκρυνση των σκουπιδιών η μη τήρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να είναι εφικτή η μετατροπή των ΧΥΤΥ σε χωματερές, είναι μονόδρομος από υπουργούς που ως βασικό σύνθημά τους έχουν το "θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”...
http://www.capital.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: