Τετάρτη, Απριλίου 27, 2016

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΩΝ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ,ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΠΕΡΙΣΥ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ.
ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΦΥΛΙΣΑΝ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
Μετά την εμπλοκή στις συζητήσεις με το κουαρτέτο για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει το πρωί της Μ.Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο θα ζητήσει άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Τη Μ.Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, καθώς «χρειάζεται περισσότερος χρόνος», και παρέπεμψε τη συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος «σε επόμενο στάδιο».


Νωρίτερα, οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών διακόπηκαν μετά την εμπλοκή που έχει προκύψει αναφορικά με το νέο πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα και πλέον σχεδιάζεται η επιστροφή τους μετά το Πάσχα.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο οποίος θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εντούτοις, οι δανειστές αξιώνουν να ψηφιστούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετάταξη των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενδεχομένως και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός που πρότεινε πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup και τονίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Στο μεταξύ τα ταμεία του Δημοσίου στεγνώνουν και πάλι. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε στο Reuters, πως όσο περισσότερο περνά ο καιρός «μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή καλύπτουν υποχρεώσεις μόνον έως τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως φέρεται να δηλώνει άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά από τη Βουλή (67 εκατ. ευρώ), τον ΟΑΕΔ (100 εκατ. ευρώ), τα νοσοκομεία (448 εκατ. ευρώ) και τον ΕΟΠΥΥ (200 εκατ. ευρώ).
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: