Δευτέρα, Απριλίου 25, 2016

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΑΙΣΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομιμοποιεί τις πρακτικές των αγροτοαφεντικών της Μανωλάδας μέσα από μια ξεκάθαρα ρατσιστική και αντεργατική τροπολογία που πέρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αποστόλου, μετά από πρόταση 13 ΣΥΡΙΖΑίων βουλευτών από περιοχές με αγροτική παραγωγή [εδώ η πρόταση]
http://www.syriza.gr/article/id/64862/Tropologia---Prosthhkh-sto-schedio-nomoy-toy-ypoyrgeioy-Agrotikhs-Anaptykshs-kai-Trofimwn:-Agrotikoi-synetairismoi-morfes-syllogikhs-organwshs-toy-agrotikoy-chwroy-kai-alles-diatakseis1.html#.VxoLABNniZr

Η τροπολογία:

Β. Τροπολογία – Προσθήκη
Στο ν. 4251/2014 προστίθεται άρθρο 13Α, ως ακολούθως:
«Άρθρο 13α Απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.
Αν οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του παρόντος για την εργασία στην αγροτική οικονομία δεν καλυφθούν με την διαδικασία των άρθρων 12 και 13 του παρόντος, μπορεί ο εργοδότης να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αίτηση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι στερούνται τίτλου διαμονής στην χώρα, προκειμένου για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της αγροτικής εκμετάλλευσης. Στην αίτηση αναγράφονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας σύμφωνα με την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο κατ’ εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 11, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Η αίτηση συνοδεύεται από:
α) την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας ή την Ενιαία Δήλωση Εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (A΄ 160).

β) υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι αντιμετωπίζει κατάσταση ανωτέρας βίας εφόσον αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως νόμιμες συμβάσεις εργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλλευσής του. 
γ) τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 13 δικαιολογητικά.
Οι αιτήσεις εξετάζονται με την χρονική σειρά υποβολής τους από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος μπορεί να εκδώσει πράξεις έγκρισης για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός εργαζομένων που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 11. 
Η χορηγηθείσα έγκριση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών συνιστά λόγο αναβολής απομάκρυνσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 3907/2011 (Α΄ 7). 
Η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποστέλλει στην κατά τόπον αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση την χορηγηθείσα πράξη έγκρισης. 
Σε περίπτωση που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση επιστροφής, η αρμόδια αστυνομική αρχή εκδίδει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3907/2011, εφόσον δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ του άρθρου 6. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής, εκδίδεται απόφαση επιστροφής από την αρμόδια αστυνομική αρχή και, ακολούθως, εκδίδεται βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3907/2011. 
Οι  πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων αναβλήθηκε η απομάκρυνση, υποβάλλουν στην Περιφέρεια του τόπου διαμονής τους αίτηση χορήγησης άδειας εργασίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της αριθ. 53619/735/2015 απόφασης των  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 2631). 
Η Περιφέρεια κοινοποιεί υποχρεωτικά τις χορηγούμενες άδειες εργασίας στον κατά τόπον αρμόδιο ανταποκριτή του ΟΓΑ και στο κατά τόπον αρμόδιο τμήμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. 
Εργοδότης που απασχολεί πολίτες τρίτων χωρών κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν υπόκειται στις κυρώσεις των άρθρων 85, 87 και 88 του ν. 4052/2012 (Α΄41).
Οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 του ν. 2639/1998 (Α΄ 205) και του άρθρου 20 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115). »
Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η τροπολογία και γιατί είναι ρατσιστική;

Αποτέλεσμα της τροπολογίας αυτής είναι αντί οι μετανάστες να πηγαίνουν στο Υπουργείο και να δηλώνουν μόνοι τους διαθεσιμότητα για εργασία είναι να γίνεται το αντίστροφο, να πηγαίνει το αγροτοαφεντικό και να δηλώνει ότι έχει στη δούλεψή του κάποιον μετανάστη. Έτσι αρχίζει ένα νέο αλισβερίσι κονόμας εις βάρος των μεταναστών. Θα μπορεί να πηγαίνει το κάθε αγροτοαφεντικό και θα λέει στον μετανάστη: «Ξέρεις κάτι; Θα σου βγάλω άδεια παραμονής αλλά θα δουλεύεις για λιγότερα λεφτά».
Την ίδια στιγμή η τροπολογία αυτή είναι ρατσιστική γιατί επί της ουσίας λέει ότι η μόνη δουλειά που μπορούν να κάνουν οι μετανάστες είναι η απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία, αποκλείοντάς τους από κάθε άλλο επάγγελμα, άρα και από την ένταξή τους στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας.
***
https://www.facebook.com/kollectnews/posts/977588309028617


ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: