Τετάρτη, Απριλίου 27, 2016

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική και παράλογη τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI που επικαλείται πηγή που ήταν στη συνεδρίαση. 

Υποστηρίζοντας ανοιχτά την ελληνική θέση, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν μπλοκάρει ακριβώς λόγω της διαφωνίας στη νομοθέτηση του πακέτου των «υπό αίρεση» μέτρων, ο Γιούνκερ φέρεται να ανέφερε σε έντονο ύφος ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα. 


Για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων Αθήνας δανειστών και τους λόγους που την οδήγησαν σε αδιέξοδο ενημέρωσαν το Κολέγιο των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

«Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι 'παράλογες' και ότι 'σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση'», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, ζητώντας άμεση σύγκληση του Eurogroup.

Οργισμένος με τις άκαμπτες θέσεις και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί στην ευρωζώνη, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του κάποιες φορές λειτουργεί υπονομευτικά για την ευρωζώνη. 
Ο Γιούνκερ φέρεται ακόμη να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας (κάτι που ανέφερε χθες και ο Ντάισελμπλουμ) και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το τηλεφωνικό ραντεβού του Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα έχει οριστεί για τις 17:00 σήμερα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις, καθώς και ο Γιούνκερ επιμένει για άμεση λύση στο θέμα των προληπτικών μέτρων, η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές και θα οδηγήσει σε ένα γρήγορο Eurogroup.

Η σύνοδος του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, μετά και την έκκληση του πρέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ για άμεση σύγκληση.

Αντιδρά η Κομισιόν στις πιέσεις του ΔΝΤ

Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στους «σκληρούς» των επικεφαλής των θεσμών -δηλαδή στο ΔΝΤ- που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις, είναι σαφώς αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα», ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως «το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: