Δευτέρα, Απριλίου 04, 2016

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

του Sam Perlo-Freeman
Στις 5 Μαρτίου, την ημέρα έναρξης του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η Κίνα ανακοίνωσε μια αύξηση 7,6% στον προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα το 2016- ή συνολικά 954 δισ. γουάν (146 δισ. δολάρια).
Αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αύξηση αντιστοιχεί στο περίπου 6% σε σχέση με το 2015 και είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010. Το 2009, η Κίνα κατέγραψε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής τόνωσης στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ως εκ τούτου, η χαμηλότερη από ό,τι συνήθως αύξηση των δαπανών το 2010, μπορεί να θεωρηθεί ως "διόρθωση”. Πριν από αυτό, η αύξηση ήταν η χαμηλότερη από το 1996.
Παρόλα αυτά, αποτελεί ακόμη μια σημαντική αύξηση η οποία θα εδραιώσει την θέση της Κίνας ως την χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, με το ποσοστό της να ανέρχεται σε περισσότερο από το 10% του συνόλου. Ωστόσο, βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του 2016 διατηρεί την τάση της Κίνας να αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά προσέγγιση, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάπτυξη: σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και να επιβραδυνθεί στο 6,3% το 2016, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 6,5%-7%. Επομένως, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας ως ποσοστό του ΑΕΠ ("το στρατιωτικό φορτίο”), είναι πιθανό να συνεχίσουν να παραμένουν σχετικά σταθερές στο περίπου 1,9% -όπως συνέβη τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Το σχετικά χαμηλό -για την Κίνα- ποσοστό αύξησης έρχεται παρά την αύξηση των εντάσεων σχετικά με εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα άρχισε να επισπεύδει τις προσπάθειες "αξίωση γης” το 2015, δημιουργώντας νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα τεχνητά νησιά που προκύπτουν, εξελίξεις οι οποίες έχουν θορυβήσει τις γειτονικές χώρες. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες και έχουν διεξάγει επιχειρήσεις "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας” στην περιοχή, πλέοντας τα πολεμικά πλοία τους κοντά στην γη που διεκδικεί η Κίνα.
Η αμυντική Λευκή Βίβλος της Κίνας για την αμυντική στρατηγική, που δημοσιεύθηκε το 2015, εκφράζει μια πιο ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας και περιφερειακής κατάστασης ασφάλειας, μια αυξημένη αίσθηση απειλής από τις ενέργειες άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, και έναν πιο φιλόδοξο ρόλο για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του 2016 ενισχύσει την άποψη ότι η οικονομία είναι η πρωταρχική κινητήρια δύναμη της αύξησης των κινεζικών αμυντικών δαπανών. Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς γείτονες, και τον αυξημένο ανταγωνισμό για την περιφερειακή στρατιωτική κυριαρχία με τις ΗΠΑ, η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται να επισπεύσει τη διαδικασία αναβάθμισης των στρατιωτικών της ικανοτήτων. Παρόλα αυτά, ο μακροπρόθεσμος στόχος της ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας, είναι ένα σταθερό στοιχείο πολιτικής.
Ο επίσης εθνικός αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας δεν καλύπτει όλες τις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας. ΟΙ εκτιμήσεις στρατιωτικών δαπανών του SIPRI για την Κίνα, είναι συνήθως 50% υψηλότερες από τον εθνικό αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, καθώς περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία από άλλους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού: δαπάνες για την παραστρατιωτική λαϊκή ένοπλη αστυνομία, εκτιμήσεις για τις πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, πληρωμή των στρατιωτών που εγκαταλείπουν τον στρατό, εκτιμήσεις για επιπλέον κατασκευαστικές στρατιωτικές δαπάνες και εκτιμήσεις για εισαγωγές όπλων. Ωστόσο, η τάση στα στοιχεία του SIPRI είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με εκείνη του επίσημου αμυντικού προϋπολογισμού. Οι προσωρινές εκτιμήσεις του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας το 2015, κάνουν λόγο για περίπου 1330 δισ. γουάν (215 δισ. δολάρια), σε σχέση με τις επίσημες αμυντικές εθνικές δαπάνες των 887 δισ. γουάν (142 δισ. δολάρια).
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.sipri.org/media/expert-comments/china-defence-budget  

http://www.capital.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: