Τετάρτη, Απριλίου 27, 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ NATOΪΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 500 λέμβοι που μετέφεραν μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Μάρτιο, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας στοιχεία για τα πεπραγμένα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία, αφίχθησαν 517 λέμβοι οι οποίες υπολογίζεται ότι μετέφεραν συνολικά 25.871 πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμη, στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου τα συμμαχικά πλοία εντόπισαν 30 λέμβους εκ των οποίων οι 20 αφίχθησαν στα ελληνικά νησιά.

Aπό την έναρξη της δραστηριότητας και των περιπολιών των πλοίων του ΝΑΤΟ στις περιοχές της Λέσβου (από 8 Μαρτίου 2016) και της Χίου (από 21 Μαρτίου 2016) έχει καταγραφεί η άφιξή στην Ελλάδα 58 λέμβων με μετανάστες από τις οποίες οι 18 εντοπίστηκαν αρχικά από σκάφη της συμμαχικής δύναμης.

Αντίστοιχα στην Τουρκία επέστρεψαν 35 λέμβοι από τις οποίες, οι 11 μετά από αρχική αναφορά των Συμμαχικών πλοίων.

Την περίοδο από τις 9 Μαρτίου και έως τις 18 Απριλίου οι ελληνικές αρχές έχουν ειδοποιηθεί 26 φορές από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι Τουρκικές 37 και η Frontex εννέα.

Ο υπουργός Aμυνας επισημαίνει ότι ο ρόλος της NATOϊκής δύναμης είναι αποτρεπτικός και επικουρικός με τις δυνάμεις της Frontex οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: