Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη στο Παρίσι, στο περιθώριο μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα κατά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά.
Κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν φθορές σε οχήματα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 100 άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση, αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο της και μπήκαν σε πάροδο όπου έριξαν κάδους ανακύκλωσης γυαλιού και εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον αστυνομικών. Οι τελευταίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. 
Περίπου 18.000 - 19.000 άτομα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σύμφωνα με την αστυνομία, αριθμός πολύ μικρότερος από τη συμμετοχή σε άλλες κινητοποιήσεις.
Στο Μπορντό στα νοτιοδυτικά της χώρας, περίπου 100 άτομα πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικό τμήμα και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικό.

Εκτός από το Παρίσι και στη Νάντη, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έσπασαν τα τζάμια υποκαταστημάτων τραπεζών, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. 
Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία με αφορμή τον επίμαχο νόμο περί των εργασιακών σχέσεων έπληξαν και τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι στην EDF, τον μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατέβηκαν και αυτοί σε απεργία. 
Τουλάχιστον 11 από τους 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας τέθηκαν εκτός δικτύου, σύμφωνα με την RTE, τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου διανομής. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε η παραγωγή κατά περίπου 5 γιγαβάτ (το 6% του πυρηνικού δυναμικού της χώρας).
Τα μέλη της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT στους 19 σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είχαν ψηφίσει την Τετάρτη υπέρ της συμμετοχής τους στην πανεθνική απεργία που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα σε πολλές περιοχές.
Εκπρόσωπος της συνδικάτου υποστήριξε ότι εντός της ημέρας η Γαλλία θα χρειαστεί να εισάγει ενέργεια από γειτοικές χώρες, όμως η RTE διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα στη ηλεκτροδότηση» των νοικοκυριών.
Προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική παράλυση στη χώρα δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για την πιθανότητα «τροποποιήσεων» ή «βελτιώσεων» στο κείμενο του νόμου. Ταυτόχρονα ωστόσο, επανέλαβε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσύρει αυτή τη μεταρρύθμιση που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες της θητείας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Ο Βαλς απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 2, του πιο αμφιλεγόμενου άρθρου του νόμου, όπως είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό LCP. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει στις εταιρείες να μην τηρούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας εάν υιοθετούν επιχειρησιακές συμφωνίες για το ύψος του μισθού και τις συνθήκες απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων. «Δεν θα αγγίξουμε το άρθρο 2», τόνισε ο Βαλς, χωρίς όμως να διαλύσει την αίσθηση της σύγχυσης στους κόλπους της κυβέρνησης, αφού αρνήθηκε να εξειδικεύσει τις αλλαγές που αποδέχεται ο ίδιος.
«Δεν μπορεί η CGT να παραλύει τη χώρα, δεν μπορεί η CGT να επιβάλει ένα σχέδιο νόμου» επανέλαβε ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη στάση του συνδικάτου.
Από την πλευρά της, η συνομοσπονδία προειδοποίησε ότι το Euro 2016, που ξεκινά στις 10 Ιουνίου, μπορεί να διαταραχθεί αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει. Ο γενικός γραμματέας της, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters αν το συνδικάτο προτίθεται να διαταράξει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να πει να σταματήσουν το ρολόι και όλα θα πάνε καλά».
Ο Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, ο ηγέτης του μικρού συνδικάτου FO, δήλωσε στην αρχή της διαδήλωσης στο Παρίσι: «Με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι καιρός να βγάλουμε στον πρωθυπουργό την κόκκινη κάρτα».in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: