Τρίτη, Μαΐου 24, 2016

ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

Με ομαλό τρόπο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη φάση της επιχείρησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη περιοχή της Ειδομένης. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης, ενώ συνολικά η εκκένωση της Ειδομένης αναμένεται να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα, καθώς στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε η κάλυψη για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη να μην γίνει από όλους τους δημοσιογράφους, αλλά να επιτρέψει την επί τόπου κάλυψη μόνο στα δημόσια δίκτυα της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακορείου (ΑΠΕ), προκαλώντας την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.


Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Αστυνομία:«Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης. Η επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας συνεχίζεται. Πλάνα και φωτογραφίες θα δοθούν από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ».

Οι δημοσιογράφοι των υπόλοιπων μέσων ενημέρωσης απομακρύνθηκαν σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης

Από το πρωί της Τρίτης αναχώρησαν από την Ειδομένη 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιεζίντι. Μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τα αντίσκηνα που βρίσκονται στην άκρη του καταυλισμού, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επέβλεπε τη διαδικασία από αέρος. Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Υπήρξε επίσης μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών. 
Χθες μετέβησαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προς αποφυγή των εντάσεων. Στους αστυνομικούς έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.
Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί. Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτογράφους για πλάνα και εικόνες έχει επιτραπεί μόνο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Πάντως, η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να κάνουν εκτενείς αναφορές και ανταποκρίσεις.

Το Reuters μετέδωσε ότι εντόπισε τα ξημερώματα μερικούς πρόσφυγες σε κοντινή από τον καταυλισμό απόσταση να τρέχουν για να αποφύγουν την μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας.

Εξάλλου, περίπου 60 πρόσφυγες που είχαν φτάσει στο κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν, κινήθηκαν στην Εγνατία Οδό, περπάτησαν μέχρι την αερογέφυρα της Σταυρούπολης, από όπου πήραν ταξί με τελικό προορισμό τη δομή φιλοξενίας στο Λιμάνι.

Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: