Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Συναγερμό έχει σημάνει ο αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 250.000 παιδιά χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Το 54% των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αφορούν σε φυγές εφήβων, όπως μαρτυρούν στοιχεία της Missing Children Annual Report 2015, που ανέδειξε το Χαμόγελο του Παιδιού σε ημερίδα στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τετάρτη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών. 

Όπως αποδεικνύουν διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα παιδιά που φεύγουν έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας σε σχέση με άλλα. 


«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση στη φυγή εφήβων, πολλοί από τους οποίους δεν δηλώνονται στην αστυνομία. Παρατηρείται, επίσης, και έκρηξη στην εκμετάλλευση παιδιών και στη σεξουαλική πορνεία», σημείωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί, παρόλο που μας λοιδορούν, υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για τους πρόσφυγες». 

Ωστόσο, αιχμές άφησε για το επικοινωνιακό αλαλούμ που δημιουργείται με τις ΜΚΟ, κάθε φορά «που ο καθένας παριστάνει τον ειδικό». Με αφορμή την ημέρα, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης δήλωσης εξαφάνισης ανηλίκου, όπως και περιστατικών κακοποίησης. Έφερε στο προσκήνιο την περίπτωση ενός πεντάχρονου παιδιού που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και οι γονείς του είχαν σιγήσει με το φόβο της απέλασης. 

Εξετάζοντας το θέμα των εξαφανίσεων, ο κ. Γιαννόπουλος, τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από 10.000 επικαλούμενος και στοιχεία της ομοσπονδίας Missing Children Europe. 

Παρουσίασε και στοιχεία της Βρετανικής Μονάδας Ελέγχου Ασύλου σύμφωνα με τα οποία το 60% των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας χάνονται και δεν ξαναβρίσκονται. 

Επικαλούμενος ο κ. Γιαννόπουλος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ανέφερε ότι οκτώ στα δέκα παιδιά φεύγουν από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. 

Μίλησε, ακόμη, για έλλειψη οργανωμένης δράσης και συντονισμού. Όπως ανέφερε, για τα περιστατικά αυτά πρέπει να ενημερώνεται η αστυνομία, η Interpol, Europol, οι διεθνείς οργανισμοί, χωρίς να «ανατίθεται το πρόβλημα σε ΜΚΟ». 

Στάθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα της ταυτοποίησης των παιδιών. «Τα περισσότερα παιδιά δεν καταγράφονται σαν ανήλικα», είπε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας, Παναγιώτης Παπαντώνης, είπε πως το τμήμα του διαχειρίστηκε 296 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων το 2015, από τους οποίους εντοπίσθηκαν οι 270 και αναζητούνται οι 26. Επισήμανε πως το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ασχολήθηκαν με 97 εξαφανίσεις, εκ των οποίων τα 56 παιδιά ήταν κορίτσια και τα 41 αγόρια. Από τα 97 βρέθηκαν τα 74 παιδιά, ανέφερε, λέγοντας, ακόμη, πως σπανίζουν οι περιπτώσεις ανηλίκων που τους αφαιρούνται τα όργανα ή που εντοπίζονται νεκρά. Συνήθως, δε, θύματα εξαφανίσεων είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό τα κορίτσια απ’ό,τι τα αγόρια. 

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον κ. Γιαννάπουλο, ο κ. Παπαντώνης τόνισε πως η δήλωση εξαφάνισης πρέπει να υποβάλλεται με μηδενική καθυστέρηση. 

Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, μίλησε για τους ασύλληπτους κινδύνους που καραδοκούν με τις εξαφανίσεις παιδιών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης λέγοντας πως εξελίσσεται «ομαλά».

Στο συνέδριο του Χαμόγελου του Παιδιού παρουσιάστηκαν και στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τον αριθμό έλευσης προσφύγων. Πάνω από 847.00 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το 2015 και 2.000 λιγότεροι το 2014, με τους διασωθέντες να ανέρχονται στους 108.501 κατά το περασμένο έτος. 

Στην εκδήλωση, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Νορβηγίας Τζον Γιουτζίν Γκελστάντ, ο πρέσβης της Τσεχίας, Γιαν Μπόντι, ο γγ του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Παναγιώτης Παρασκευάς, και ο Αλέν Ρεμί, ειδικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των εξαφανίσεων ανηλίκων.

Ελισάβετ Σταμοπούλου   .in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
25-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: