Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2016

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία έχει μπει στην τελική ευθεία (γίνονται την ερχόμενη Κυριακή) κλιμακώνεται και η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού με καλλιέργεια αυταπατών ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα φέρει την «αλλαγή στην Ισπανία και την Ευρώπη». Το νέο στοιχείο είναι το λεγόμενο μανιφέστο «Βάζουμε τέλος στην πολιτική λιτότητας στην Ισπανία, για να ανοίξει μια άλλη εποχή στην Ευρώπη», που υπέγραφαν έως χτες 217 αστοί οικονομολόγοι από την Ισπανία και όλο τον κόσμο, οι οποίοι καλούν σε υπερψήφιση της εκλογικής συμμαχίας «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos - συμμαχία των «Ποδέμος» με την Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας). Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη του ίδιου ...παραμυθιού που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ περί «αλλαγής μείγματος της αστικής διαχείρισης», που δήθεν θα ευνοήσει τα λαϊκά στρώματα.

Στα ονόματα που υπογράφουν το κείμενο περιλαμβάνονται ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ (γιος του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου και μετά του Αλ. Τσίπρα), ο σύμβουλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τόμας Πικετί, η Αν Πέτιφορ, σύμβουλος του προέδρου του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Ρόμπερτ Πόλιν, σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλοί άλλοι. Περιγράφοντας τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης - που δεν ονομάζουν βεβαίως ως τέτοια - και τα ερείπια που αυτή αφήνει, κυρίως στους εργαζόμενους, καλούν σε «αναδιανομή του πλούτου», «χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας». Επίσης, γίνονται αναφορές για τόνωση της ζήτησης, δικαιότερη ανάπτυξη και προβάλλεται η απάτη ενός ...πιο ανθρώπινου καπιταλισμού.
Κατά τ' άλλα, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό γύρω στο 30%, ακολουθούν η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» με 25% - 26%, οι Σοσιαλιστές με 22% και οι «Πολίτες» (συνονθύλευμα σαν το Ποτάμι) με 13-15%. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, που βλέπει να έχει διαρροές προς τη συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» με επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, εμφανίστηκε αρνητικός σε μια συμμαχία μαζί της γιατί, όπως είπε, «αμφισβητεί την ενότητα του κράτους» λόγω της στάσης της σχετικά με τα δημοψηφίσματα αυτονομίας. Είναι ολοφάνερο ότι τα διάφορα αστικά στρατόπεδα παίρνουν θέσεις ενόψει του μεγάλου παζαριού που θα ξεκινήσει την επομένη της κάλπης για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης, που θα τσακίσει το λαό. Χωρίς να αποκλείεται και η επανάληψη της αδυναμίας συμφωνίας, όπως έγινε με τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη.  http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: