Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2016

ΚΑΘΟΔΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ-Η ΜΕΡΚΕΛ ΧΩΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η γερμανική κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησε το βράδυ της Τετάρτης να επεκτείνει τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας στη Μεσόγειο, ειδικότερα τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για να σταματήσει το εμπόριο όπλων με προορισμό τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη, ανακοίνωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απόφαση καταγράφεται τέσσερις ημέρες αφότου η ΕΕ έδωσε στη ναυτική της αποστολή την εξουσιοδότηση να προχωράει σε έρευνες σε ύποπτα πλοία. Η ναυτική αποστολή Σοφία αρχικά είχε στόχο τη διάλυση δικτύων διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη διά θαλάσσης, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση αυτή πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της ομοσπονδιακής κάτω βουλής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η νέα εντολή του γερμανικού ΠΝ συμπεριλαμβάνει επίσης τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση στελεχών του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
«Έχουμε όλοι συμφέρον να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση περισσότερης τάξης κατά μήκος των (εξωτερικών) συνόρων της Ευρώπης», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας δημοσιογράφους. «Και είναι σημαντικό το ότι ο χαρακτήρας της εντολής επεκτείνεται για επικεντρωθεί στις γενεσιουργές αιτίες των ροών των προσφύγων».
Η επέκταση της εντολής της αποστολής της ΕΕ και της Γερμανίας διαδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλέσει την ΕΕ να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπου δρουν τζιχαντιστές του ΙΚ, υπενθύμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, κρίνοντας πως «αυτή (η απόφαση) έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα».
Ως τώρα η Γερμανία συνεισέφερε στη ναυτική αποστολή της ΕΕ ένα πλοίο ανεφοδιασμού, ενώ περίπου 950 γερμανοί στρατιωτικοί συνέβαλαν στη διάσωση περίπου 1.500 ανθρώπων στη θάλασσα από τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Αφού εγκριθεί από τη Βουλή η απόφαση θα σηματοδοτήσει πως τα γερμανικά πολεμικά θα είναι σε θέση να σταματούν, να ερευνούν και να συλλαμβάνουν πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες ή όπλα και να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους, κατά γερμανικές κυβερνητικές πηγές. http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: