Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2016

ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Την επαναπροώθηση στην Τουρκία 4.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών από τα hot spots των νησιών του Αιγαίου προανήγγειλε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο απάντησης που έδωσε σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου για το εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει τη Συνθήκη της Γενεύης για την άμεση προώθηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Ο Στ. Τάσσος απαίτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με αξιοπρεπή σίτιση, στέγαση σε οικίσκους, δημόσια υγεία και ειδική πρόνοια για ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτους ανήλικους, για όσο παραμένουν οι ξεριζωμένοι άνθρωποι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ελλάδα. Ακόμα, επισήμανε ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα hot spots των νησιών - ειδικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, αλλά και στην Κω - είναι απαράδεκτες και απαιτούνται άμεσα μέτρα, για να μη γίνουν εκρηκτικές». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν στα νησιά μετά την 20ή Μάρτη, δηλαδή μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι θύματα διπλού εγκλωβισμού. Αφενός του γενικού εγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται, παρά τη θέλησή τους, στην Ελλάδα και αφετέρου ενός ειδικού εγκλωβισμού στα όρια του νησιού μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου».
Σημείωσε ότι τα κέντρα - κατ' όνομα, όπως είπε, φιλοξενίας - στη Χίο και τη Σάμο είναι υπερπλήρη και έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων ασύλου. Για παράδειγμα, στη Σάμο υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος. Πρόσθεσε πως «η απαισιοδοξία που υπάρχει για την τύχη των αιτημάτων ασύλου, ειδικά μετά τις δύο αποφάσεις της Αρχής Προσφύγων που απέρριψαν τα αιτήματα δύο Σύρων προσφύγων, όλα αυτά εντείνουν την απελπισία και οδηγούν συχνά σε εντάσεις και επεισόδια, σε επεμβάσεις των ΜΑΤ, σε τραυματισμούς» κ.λπ. Ενώ ειδική αναφορά έκανε στους ασυνόδευτους ανήλικους.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Εχουμε στα νησιά μας 8.000 άτομα, τα οποία παραμένουν εκεί μέχρι να διευκρινιστεί εάν δικαιούνται άσυλο ή όχι», αριθμό που δεν ...θεώρησε και ιδιαίτερα μεγάλο αφού μόνο «η Μυτιλήνη είχε μέρες που είχε οκτώ, δέκα και δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους επάνω». Και αποφάνθηκε: «Το 50% από αυτούς που είναι στα νησιά, είναι μετανάστες οι οποίοι παράνομα έχουν εισέλθει στη χώρα. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί. Υπάρχουν οι νομικές υποχρεώσεις της χώρας». Πρόσθεσε δε: «Η Συνθήκη της Γενεύης διασφαλίζει τη ζωή. Δεν είναι συνθήκη καριέρας». Σημείωσε ακόμα όσον αφορά την εξέταση αιτήσεων ασύλου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξετάζονται 150 τη μέρα και όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά είπε ότι ετοιμάζονται χώροι για 500 θέσεις.   http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: