Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2016

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ BREXIT! Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΗΝ Ε.Ε ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Σαράντα ένα χρόνια μετά το θετικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην τότε ΕΟΚ, οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις. Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής του Yougov, που έδωσε την μόνη εκτίμηση αποτελέσματος με σχετικά άνετη νίκη για το Remain, ομολόγησε ότι έπεσε έξω.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει ο μαραθώνιος της καταμέτρησης. Την παράσταση προσπάθησε να κλέψει ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP με απανωτές δηλώσεις. 

Σε μια ξεχωριστή (αλλά πολύ ενδιαφέρουσα) εξέλιξη, τουλάχιστον 84 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν από τον Κάμερον να μείνει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γκρίνια στο στρατόπεδο των Εργατικών για τις κακές επιδόσεις σε περιοχές με επιρροή. 

Η Σκωτία έκανε το καθήκον της και ψήφισε υπέρ της παραμονής και ξεκαθαρίζει ότι θέλει την ΕΕ. Η Αγγλία ψήφισε έξοδο με αποτελέσματα σαρωτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σαρωτικά υπέρ της ΕΕ τα αποτελέσματα στο Λονδίνο.

Όσο για την Ουαλία, ψήφισε υπέρ της εξόδου, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία όπως ήταν αναμενόμενοι: οι μισοί σχεδόν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά της ΕΕ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ σε 332 από 382 περιφέρειες:

Leave 14.605.522 ψήφοι (52%), Remain 13.661.500 ψήφοι (48%). Συμμετοχή 72%.



Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται:  

7:00 Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, ξεκαθάρισε ότι οι σκωτσέζοι ψήφισααν ΕΕ και εκεί θέλουν να ανήκουν...

6:40 Ο παρουσιαστής του BBC επισημαίνει ότι πλέον το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι το Leave θα επικρατήσει με ένα ποσοστό της τάξης του 52%. Αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπει και το ITV.

6:25 Ο χάρτης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αρχίζει να διαμορφώνεται. Το κίτρινο χρώμα είναι Remain (στη Σκωτία, στη μισή Β.Ιρλανδία, στο Λονδίνο και άλλες πόλεις). Το γαλάζιο είναι το Leave (κυριαρχεί στην Ουαλία και την Αγγλία και την υπόλοιπη Β.Ιρλανδία).




6:05 Νέα εμφάνιση του Νάιτζελ Φάρατζ με λόγο στους οπαδούς του. «Ξημέρωσε η Μέρα Ανεξαρτησίας» είπε, δηλώνοντας νικητής. «Κερδίσαμε χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις με δεδομένη τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ.

6:00 Πηγές από το στρατόπεδο του Remain δηλώνουν ότι «πλέον είναι δύσκολο». Πάντως το Κάρντιφ, πρωτεύουσα της Ουαλίας, ψήφισε παραμονή στην ΕΕ.

5:55 Βουτιά της λίρας σε επίπεδα της εποχής 2009.

5:38 Ένα καλό, αν και αναμενόμενο αποτέλεσμα από το Εδιμβούργο, όπου η παραμονή στην ΕΕ έλαβε 74% έναντι 26% του Leave. Υψηλή η συμμετοχή, έφτασε το 73%.

5:31 Σοκ το αποτέλεσμα στο Σέφιλντ: ψήφισε 51% αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 52% παραμονή. 

5:25 Πηγές από το Εργατικό Κόμμα αρχίζουν να βλέπουν νίκη του Leave. O Τζέρεμι Κόρμπιν σκέφτεται να ζητήσει παραίτηση Κάμερον, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ίσως δεν χρειαστεί να γίνει για τον απλό λόγο ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αποχωρήσει μόνος.

5:10 Ο Πίτερ Κέλνερ, πρώην επικεφαλής του Yougov, έκανε την αυτοκριτική του. «Φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε ένα αποτέλεσμα κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο, κακό για τους δημοσκόπους και (αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό) ντροπιαστικό για μένα» έγραψε στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι το Yougov στην αρχή της εκλογικής βραδιάς έδωσε προβάδισμα 4% στο Remain.

5:02 Όσο πυκνώνουν τα αποτελέσματα αρχίζει να γίνεται σαφές ότι το Leave σάρωσε στην Αγγλία και επικράτησε στην Ουαλία. Αντίθετα, το Remain σάρωσε στο Λονδίνο (με εξαιρέσεις), αλλά και τη Σκωτία. Επικράτησε επίσης και στη Β.Ιρλανδία.

5:00 Αποτελέσματα-ανάσα για το Remain από το Λίβερπουλ (58% υπέρ της παραμονής, έναντι 42% υπέρ της εξόδου), αλλά και από το Ίσλινγκτον του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, όπου το Remain πήρε 75%, έναντι 25% του Leave.

4:35 O Guardian που στήριξε με πάθος και συνέπεια την παραμονή στην ΕΕ, κυκλοφορεί την Παρασκευή με αυτό το πρωτοσέλιδο για μια χώρα διχασμένη:



4:22 Tο αποτέλεσμα από μεγάλη πόλη της Σκωτίας, τη Γλασκώβη δίνει ισχυρό προβάδισμα στο Remain με 67%, έναντι 33% για το Leave. Εξίσου σαρωτικό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι το αποτέλεσμα και στην Οξφόρδη.in.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ ΜΟΛΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ.
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.