Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

ΕΞΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Λουκέτο, έπειτα από έξωση, μπήκε τελικά στην ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης -τον αγγειοχειρουργό Μιχάλη Χριστοφορίδη και τον αναισθησιολόγο Ιωάννη Τοπαλίδη- να αφήνουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η έξωση πραγματοποιήθηκε από το Βελέντζειο Ιδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου, την Παρασκευή 15/7, έπειτα από οφειλές της επιχείρησης σε μισθώματα προς αυτό, ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ.


Το λουκέτο μπήκε στην κλινική τη στιγμή που η επιχείρηση οφείλει στους νυν και πρώην εργαζομένους της περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που η διεύθυνση της κλινικής είχε αποδεχτεί ότι οφείλει μέχρι και τις 25/11/2015 με αναλυτική ονομαστική κατάσταση που υποχρεώθηκε να παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας. Τεράστιες είναι οι οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τους πιστωτές.

Ωστόσο, το λουκέτο που μπήκε δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόβλεπτη εξέλιξη, καθώς η πορεία της τα τελευταία χρόνια προδιέγραφε το μέλλον.

Πρόκειται για μια πορεία που έχουν ακολουθήσει και άλλοι επιχειρηματίες στις επιχειρήσεις των οποίων μπήκε λουκέτο, μετά από έξωση για συσσωρευμένες οφειλές σε μισθώματα των κτιρίων που νοίκιαζαν, έχοντας πρωτύτερα συσσωρεύσει ογκώδη χρέη από τα οποία, με αυτή τη μέθοδο, κατάφεραν τελικά να «ξεγλιστρήσουν».

Παραμύθια

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η διοίκηση της επιχείρησης είχε επιβάλει καθεστώς εκ περιτροπής... μισθοδοσίας προς τους εργαζόμενους με την καταβολή «έναντι» και κατά περιόδους.

Τα τρία τελευταία χρόνια η διεύθυνση της κλινικής παραμύθιαζε συνεχώς τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους καθησυχάσει και να εκτονώσει τις αντιδράσεις τους, ότι θα ενταχθεί αρχικά στο «άρθρο 99» και στη συνέχεια στο «106β» του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δεν συνέβη ποτέ καθώς δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες της κλινικής δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους που είχε συσσωρευτεί προς το Βελέντζειο Ιδρυμα.

Αντιθέτως, προσπάθησαν να το εμπαίξουν με μια «επιστολή-γνωστοποίηση πρότασης» που απέστειλαν προς αυτό, στην οποία ανέφεραν ότι προχωρούν στην εκχώρηση του ποσού που οφείλουν στο Βελέντζειο από τα χρήματα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στην κλινική και ότι, από τις ίδιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, εκχωρούν επιπλέον 250 χιλιάδες ευρώ «για τη διάθεση καυσίμων προς χρήση του αεροπλάνου που διαθέτει το Ιδρυμα για τη διακομιδή ασθενών υπό μορφή δωρεάς, αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή ρόλο και τη δράση του Βελεντζείου Ιδρύματος».

Μόνο που επρόκειτο για μια υπόσχεση δωρεάς με δήθεν καλές προθέσεις που, εκ των πραγμάτων, ήταν ανεδαφική, καθώς το αεροπλάνο αυτό βρίσκεται καθηλωμένο στο έδαφος εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια!

Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Επιπλέον, υπό αμφισβήτηση τίθενται οι ισχυρισμοί τού πρόσφατα προσληφθέντος διευθυντή της κλινικής, Θεόδωρου Γιάνναρου, πρώην διοικητή του Νοσοκομείου «Ελπίς», σύμφωνα με τους οποίους οι οφειλές του Δημοσίου στην κλινική ανέρχονται στα 17 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ποσό ενδέχεται να είναι πολύ μικρότερο.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία «Ευρωθεραπεία Αθήναιον Α.Ε.», στην οποία ανήκει το «Νέο Αθήναιον», εμπλέκεται σε σκάνδαλο στο ΕΤΑΑ που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ», 30/11/2015).

Η εταιρεία είχε λάβει από το ΕΤΑΑ χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ για νοσήλια, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά το λουκέτο που μπήκε στην κλινική, οι νυν και πρώην εργαζόμενοί της κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα που τους οφείλονται, εκτός κι αν το υπουργείο Εργασίας, που είναι πλήρως ενημερωμένο για το ζήτημα και τις τελευταίες εξελίξεις, έχει την πολιτική βούληση να δράσει αποφασιστικά.

Κάτι που, σε πρώτη φάση, θα μπορούσε να κάνει παρεμβαίνοντας προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποδεσμεύσει από τα χρήματα που οφείλει ο Οργανισμός στην κλινική τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους, με βάση τα χρηματικά ποσά που αναφέρονται ονομαστικά σε συμφωνητικό που είχε υπογραφεί μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της διεύθυνσης της κλινικής. Και, επιπλέον, προχωρώντας στην άμεση δέσμευση της άδειας λειτουργίας της κλινικής.

Τάσος Σαραντής  http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: