Τρίτη, Ιουλίου 19, 2016

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής απηύθυνε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά: «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί».

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο παραμένει η Τουρκία για την ΕΕ «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως η διαδικασία απόρριψης αιτήσεων ασύλου δεν είναι «αυτόματη», αλλά αντίθετα το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν πολλές «δικλείδες ασφαλείας» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε έφεση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας όλες τις ανησυχίες», επισήμανε ο εκπρόσωπος.


Επιπρόσθετα, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε πως η επιτυχής εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται από την «πολιτική βούληση όλων των πλευρών», τονίζοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και «αναμένει» και «ελπίζει» πως και η Τουρκία θα συνεχίσει αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ «φρέσκα» για να κρίνει κανείς κατά πόσο το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία ελήφθη και πως μια πιο «νηφάλια» αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει αργότερα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρόκειται να παγώσουν εφόσον η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και στην «αυστηρή δήλωση» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής ακόμα και σε υπό ένταξη χώρα», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί, όπως μαζί δεν πάνε ΕΕ και τανκς στους δρόμους».

Νωρίτερα, ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τις μαζικές διαθεσιμότητες δικαστών και εισαγγελέων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν ζήτησε επίσης ανεξάρτητοι ερευνητές να επισκεφθούν χώρους κράτησης στην Τουρκία προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες κράτησης, και οι κρατούμενοι να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στις οικογένειές τους.

«Έπειτα από μια τέτοια τραυματική εμπειρία, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραμερίζονται στο όνομα της ασφάλειας και στη σπουδή να τιμωρηθούν εκείνοι που θεωρούνται υπεύθυνοι» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζέιντ.

«Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα – ένα μεγάλο βήμα στη λάθος κατεύθυνση» είπε.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: