Κυριακή, Ιουλίου 24, 2016

ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Καταργείται η προεδρική φρουρά στην Τουρκία αφότου τέθηκαν υπό κράτηση σχεδόν 300 μέλη της στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Δεν θα υπάρχει πλέον προεδρική φρουρά, δεν υπάρχει λόγος, δεν υπάρχει ανάγκη» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η προεδρική φρουρά αριθμεί έως και 2.500 μέλη, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 283.


Υπό κράτηση τελούν, εν τω μεταξύ, ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, καθώς και Χαλίς Χανζί, ο οποίος εμφανίζεται ως βασικός συνεργάτης του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος.

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Χαλίς Χανζί, ο οποίος περιγράφεται ως δεξί χέρι του Γκιουλέν, εισήλθε κατά τα φαινόμενα στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ο Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν συνελήφθη στο Ερζερούμ, στα βορειοανατολικά της Τουρκίας, και έχει μεταφερθεί στην Άγκυρα για ανάκριση, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Με το πρώτο διάταγμα μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ταγίπ Ερντογάν παρέτεινε το Σάββατο στις 30 ημέρες την περίοδο προφυλάκισης υπόπτων χωρίς την επίσημη απαγγελία κατηγορίας.

Το διάταγμα διαλύει αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
24-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: