Σάββατο, Αυγούστου 20, 2016

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΕΡΓΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αναλάβει «ενεργότερο ρόλο» στη συριακή κρίση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, υπογραμμίζοντας πως για την Άγκυρα είναι «καίριας σημασίας να μην διασπαστεί η Συρία στη βάση εθνοτικών γραμμών» -κοιτάζοντας στις κουρδικές περιοχές στη μεθόριό της.

Η Τουρκία φοβάται τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ενίσχυση της κουρδικής αυτονομίας στη βόρεια Συρία στη δική της πλευρά. Το Κουρδικό στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει πάρει φωτιά μετά τον πλήρη εκτροχιασμό της κατάστασης έπειτα από το θάνατο της εκεχειρίας πέρυσι. 


«Ως περιφερειακός παίκτης, η Τουρκία θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Συρία στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να διασπαστεί η Συρία πάνω σε εθνοτικές γραμμές, για την Τουρκία αυτό είναι καίριας σημασίας» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του το Σάββατο. 

Σε σχέση δε με τις συγκρούσεις στην συριακή Χασάκα -μεγάλο τμήμα της οποίας ελέγχεται από τους Κούρδους, οι οποίοι δέχονται πλέον επίθεση από τον συριακό στρατό- ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Δαμασκός κατάλαβε ότι οι Κούρδοι καθίστανται απειλή και για τη Συρία».

«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία» είπε ο Γιλντιρίμ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης σε σχέση με το «αγκάθι» του Άσαντ πως ο σύρος πρόεδρος «θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο σε μεταβατικό στάδιο, δεν μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον της Συρίας».  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: