Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2016

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μπορεί οι κυβερνητικοί ρυθμοί να έχουν χαλαρώσει μέχρι το δεκαπενταύγουστο, όμως ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές στους υπουργούς για τις προτεραιότητες που πρέπει να τηρηθούν, ενώ και ο ίδιος έχει ένα «βαρύ» πρόγραμμα να ακολουθήσει μέχρι την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
-Μεσα στην εβδομαδα 8-12 Αυγουστου η αποφαση αδειοδοτησης των τηλεοπτικων καναλιων.
Η πρώτη σύσκεψη μετά το καλοκαίρι
Λίγο μετά τον εορτασμό της Παναγίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει στο Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου  να τεθεί το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της κυβέρνησης. Στην καθιερωμένη «σύσκεψη της Δευτέρας» θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου με κυρίαρχο αυτό της αξιολόγησης. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η «ατζέντα» της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη. Μέσα στο «κάδρο» παραμένει και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που θα κλείσει οριστικά το πρώτο πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα
Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από καμία πλευρά, δεν αποκλείεται μετά τις 21 Αυγούστου την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει ο Ολλανδός αξιωματούχος που ως πρόεδρος του Eurogroup έχει βαρύνουσα άποψη όχι μόνο για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και για το ζήτημα των πλεονασμάτων που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μειώσει  από το 3,5% στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως με μια ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική θα μπορέσει να δοθεί αυτομάτως ένα «σήμα» για χαλάρωση ορισμένων φορολογικών μέτρων και εξοικονόμηση πόρων με στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου.
25 Αυγούστου ο Τσίπρας στο Παρίσι
Στην πόλη του Φωτός θα βρεθεί ο πρωθυπουργός λίγο πριν κλείσει ο μήνας, προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Μετά τον Μάρτιο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε σύσκεψη των προοδευτικών ηγετών στα Ηλύσια Πεδία, θα έχει την ευκαιρία να θέσει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους, αλλά και όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας όπως η τρομοκρατία, τα προσφυγικό και το brexit. Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσουν το «κυρίως μενού» της συνάντησης.
Euroworikng Group στις 29 Αυγούστου
Λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι, στο Μαξίμου θα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρώτες αντιδράσεις που θα έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης από την πλευρά των δανειστών σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση. Η ελληνική πλευρά στοEuroworking Group αναμένεται να θέσει εξαρχής την πρόθεση της για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
30 Αυγούστου: Η πρώτη «μάχη» της Βουλής
Στα έδρανα της Βουλής θα βρεθεί ο Νίκος Φίλης αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή προκειμένου να αντικρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο «ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» και το θόρυβο που προκλήθηκε με τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια.
Δεν αποκλείεται η πρώτη κόντρα της χρονιάς να περάσει και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό να θέλει να στείλει μήνυμα σχετικά με τους στόχους του Μαξίμου, αλλά και να δώσει  τέλος στα σενάρια για εκλογές.
Η συνταγματική αναθεώρηση
Τέλος του μήνα  θα ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου η επιτροπή που θα αναλάβει τον διάλογο για την Συνταγματική αναθεώρηση. Είναι ένα πεδίο το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να φέρει μπροστά, καθώς μετά τον εκλογικό νόμο επιθυμεί να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα. Με ενδιαφέρον αναμένει το κυβερνητικό στρατόπεδο να δει ποια θα είναι η ανταπόκριση των κομμάτων στην διεξαγωγή του δημοσίου διαλόγου.
8-9 Σεπτεμβρίου η διάσκεψη της Ρόδου
Ο Νίκος Κοτζιάς, θα συγκαλέσει στη Ρόδο Σύνοδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην περιοχή με τη συμμετοχή 7 Υπουργών της Ε.Ε και 7 Υπουργών από χώρες εκτός Ε.Ε. Οι Υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Κροατίας, και της Σλοβακίας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ομολόγους τους από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, της Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της σύσφιξης των σχέσεων των χωρών δια του εμπορίου, των ενεργειακών συνεργασιών και του πολιτισμού.
9 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες του «νότου» στην Αθήνα
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση, στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει, στο Ζάππειο Μέγαρο, Σύνοδο των Αρχηγών των χωρών του "Νότου" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, στον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ.
Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινού πόλου πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική Ευρώπη, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στο brexit και στο προσφυγικό.
Eurogroup στις 9 - 10 Σεπτεμβρίου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την πρώτη ευκαιρία στην Μπρατισλάβα να αντικρούσει την πάγια «σκληρή» θέση του ΔΝΤ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα στο ζήτημα των ομαδικών  απολύσεων. Ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις είναι μερικά από τα σημεία «αγκάθια» με τον υπουργό Οικονομικών να «βολιδοσκοπεί» τις προθέσεις των εταίρων σε σχέση με το χρέος.
Θεσσαλονίκη 10-11 Σεπτεμβρίου
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ένας πυρετός διεργασιών - σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία - προκειμένου να διαμορφωθεί η ατζέντα της Θεσσαλονίκης η οποία, όμως, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές «θα είναι ειλικρινής και ρεαλιστική».
Πέρα από την ανάπτυξη προτεραιότητα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δοθεί στην κοινωνική πολιτική με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στους συνταξιούχους, καθώς οι περικοπές του ΕΚΑΣ έχουν «πλήξει» σημαντικά το προφίλ της κυβέρνησης.
Σύνοδος Κορυφής στην Μπρατισλάβα
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα βρεθεί στις 16 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός στη σκιά του brexit, του προσφυγικού και των τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχουν πλήξει την Γηραιά Ήπειρο. Οι εξελίξεις που θα υπάρχουν μέχρι εκείνη την χρονική περίοδο αναμένεται να διαμορφώσουν την ατζέντα των συζητήσεων, στην πρώτη επίσημη συνάντηση των «27».
Νέα Υόρκη 19-24 Σεπτεμβρίου
Ο πρωθυπουργός θα δώσει και φέτος το παρών στην ετήσια  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί ειδικά για την μετανάστευση, αλλά και στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της παρουσίας του στην Αμερικανική μεγαλούπολη.
Κάιρο 10-12 Οκτωβρίου
Οι τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να συνεχιστούν και ήδη έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συναντήσεις στις αρχές Οκτωβρίου. Στόχος η ενίσχυση των σχέσεων σε εμπορικό επίπεδο και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα σημαντικός από τους τομείς της συνεργασίας είναι η ενέργεια, καθώς η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή.
13-16 Οκτωβρίου το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου αποτελεί ορόσημο και για τον ανασχηματισμό που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει να κάνει ο πρωθυπουργός ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές. Οι νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν ενδεχομένως να αποτελέσουν βαρόμετρο και για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να προχωρήσει στις αλλαγές μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.
Ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα από το Συνέδριο να επιτευχθεί η διεύρυνση της βάσης του κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να βγει ακόμα πιο ισχυρός μέσα από αυτή την διαδικασία και να δώσει το σύνθημα για «νέο ξεκίνημα».
 Αντώνης Αντζολέτος
http://news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: