Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

FAST TRACK ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ)

Άρης Χατζηγεωργίου- http://unfollow.com.gr/

Από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών ως την ΚοινΣΕπ «Άνεμος Ανανέωσης», σας παρουσιάζουμε το νέο περιζήτητο επάγγελμα που ανθεί τους τελευταίους μήνες στα λασπόνερα της προσφυγικής κρίσης και στις αναερόβιες συνθήκες που δημιούργησε η αδυναμία της κυβέρνησης να οργανώσει κατάλληλες δομές για τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων...

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, το2003, με δηλωμένο σκοπό να διαχειρίζεται ευέλικτα (δηλαδή με πρακτικώς ανύπαρκτο έλεγχο σε προμήθειες και προσλήψεις) τα κοινοτικά προγράμματα. Ήταν η εποχή που τα ευρώ έπεφταν δεσμίδες από τον ουρανό για να ποτίσουν κάθε αναπτυξιακή περικοκλάδα. Τα δεδομένα σήμερα έχουν σαφώς αλλάξει προς το ξηρότερο αλλά η εταιρεία, που πλέον ονομάζεται Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), δεν φάνηκε να ζορίζεται. Κάπως έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο ανέλαβε να υλοποιήσει και ένα πρόγραμμα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων, ώστε να βρουν αξιοπρεπή στέγαση 1.200 πρόσφυγες και υποψήφιοι για μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Τα χρήματα προέρχονται από τα ταμεία της ΕΕ (800 εκατομμύρια για τη διετία 2016-17) και είναι ένα μικρό μέρος από ένα ποσό 150 εκατομμυρίων που δεν δίνονται απευθείας στο κράτος -ώστε να μην τσακώνονται οι υπουργοί και να παραιτούνται γενικοί γραμματείς- αλλά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Πρόκειται άλλωστε για τακτική που ακολουθείται συχνότατα σε χώρες του τρίτου κόσμου…

Υπάρχει βέβαια και το άλλο σκεπτικό: η ακριβοπληρωμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών τα δίνει στην επίσης ακριβοπληρωμένη γραφειοκρατία του UNHCR και κάποιος πρέπει κάποτε να παραγάγει το έργο. Στην Αθήνα λοιπόν ανέλαβε να βρει και να νοικιάσει τα 200 διαμερίσματα ένας οργανισμός «γραφειοκρατίας βαλκανικού τύπου». Τόσο ευέλικτος που επιτρέπει στη διοίκηση του να ξοδεύει για τις δικές της αμοιβές 125.000 ευρώ ετησίως, όταν οι μόνιμοι υπάλληλοί του αμείβονται συνολικά με 96.000. Στις αμοιβές της διοίκησης, όμως, θα επανέλθουμε.

Ας πάμε στο πρακτέο: με βάση τις προβλέψεις της Ύπατης Αρμοστείας, η ΕΑΤΑ θα έπρεπε να έχει βρει τα 200 διαμερίσματα έως τον Ιούλιο που μας πέρασε. Έως την 1η Ιουνίου όμως είχε βρει μόλις έξι. Η διοίκηση πάτησε γκάζι, τον Ιούλιο μάλιστα ξόδεψε πάνω από 5.000 ευρώ σε μεσιτικά γραφεία. Έτσι, αυτές τις μέρες που ο Σεπτέμβριος τελειώνει, τα 200 διαμερίσματα έχουν μισθωθεί με τιμές διόλου ευκαταφρόνητες σε μια Αθήνα που έχει χιλιάδες κενά σπίτια (όταν πληρώνονται έως και 400 ευρώ για διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια).

Όμως, εκτός από διαμερίσματα θα πρέπει να βρεθούν και οι πρόσφυγες για να τα κατοικήσουν. Και εδώ η ΕΑΤΑ εμφάνισε σημαντική καθυστέρηση. Περίπου τα μισά από τα 200 διαμερίσματα παραμένουν ακόμη κενά. Μα δεν είναι εύκολο να βρεθούν οι «κατάλληλοι πρόσφυγες», δικαιολογούνται οι εμπλεκόμενοι, κλαίγοντας πάνω από τα φλυτζάνια του εσπρέσο τους. Και ενδεχομένως να έχουν δίκιο, διότι οι γραφειοκρατίες που προαναφέραμε είχαν ήδη φροντίσει ώστε να μην ωφελείται κάθε πρόσφυγας αλλά μόνον όσοι είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση σε χώρα της ΕΕ. Πρακτικά, δηλαδή, μόνον οι Σύροι, καθώς από τις μεγάλες εθνοτικές ομάδες οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί έχουν και εκείνοι εξαιρεθεί από το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης. Και εδώ όμως οι δικαιολογίες δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες «φίλια πυρά», καθώς ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας –προηγουμένως και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας– δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει έτοιμους προς μετεγκατάσταση πάνω από 7.000 πρόσφυγες και φταίει η Ευρώπη που δεν τους κάνει δεκτούς.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ΕΑΤΑ: όσο δυσκολεύτηκε να βρει διαμερίσματα και πρόσφυγες για να τα κατοικήσουν, τόσο εύκολο της φάνηκε να προσλάβει προσωπικό και να αναθέσει απευθείας την προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών για τον εξοπλισμό τους. Στα 200 σπίτια υπολογίζεται πως θα μένουν έως 1.200 άνθρωποι που θα έχουν κάθε μορφής ανάγκες τόσο οι ίδιοι όσο και οι κατοικίες τους. Τον Φεβρουάριο, η διοίκηση της ΕΑΤΑ προέβλεπε πως θα χρειαστεί να προσλάβει για την διαχείριση όλου αυτού του συστήματος 68 άτομα εκ των οποίων 14 διοικητικό προσωπικό, 19 κοινωνικοί επιστήμονες, 20 διερμηνείς, 14 διαχειριστές διαμερισμάτων και ένας οδηγός.

Στις 4 Μαρτίου το Δ.Σ. της ΕΑΤΑ αποφασίζει πως αφού δεν έχει προσωπικό να διαθέσει, θα πρέπει να ζητήσει έγκριση για να προσλάβει 15 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Μάλλον το έκανε για να πει ότι το κάνει διότι, λίγες μέρες μετά, ξεκίνησε ένας καταιγισμός προσλήψεων που περιγράφονται στη Διαύγεια ως «απευθείας ανάθεση εκτέλεση σύμβασης». Πρώτη σύμβαση ήταν για τον Project Manager που συμφώνησε να λάβει 24.000 ευρώ ως το τέλος του 2016, άρα 3.000 ευρώ το μήνα. Παρακολουθώντας τις αποφάσεις στη Διαύγεια, προκύπτουν διάφορα ύψη αμοιβών που ξεπερνούν εκείνη του Project Manager μόνο στις συμβάσεις πέντε ιατρών που προσλήφθηκαν αργότερα. Λίγο χαμηλότερα βρίσκονται οι συμβάσεις του Συντονιστή Έργου και Υπεύθυνου Διαμερισμάτων (22.500 έκαστος), για να ακολουθήσουν ο νομικός σύμβουλος (18.000), ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας, οι Κοινωνικοί Επιστήμονες, οι διοικητικοί και οι επιβλέποντες διαμερισμάτων, ένα σύνολο άνω των 50 ατόμων όπως παρατίθενται στη Διαύγεια και ενώ οι 20 διερμηνείς είναι άφαντοι. Όλες οι συμβάσεις υπογράφονται με απευθείας ανάθεση και οι υποψήφιοι αξιολογούνται από μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκλεγμένοι με τον δήμαρχο Γ. Καμίνη, η διευθύντρια του Γραφείου Δημάρχου Μαρία Λογοθέτη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ Αλέξης Γαληνός.

GalinosΟ κ. Γαληνός είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της συνεργασίας των φιλελεύθερων δυνάμεων. Σπουδαγμένος (Οικονομικά) στο LSE, το Χάρβαρντ και το Kennedy School of Government, πέρασε και από το Kokkalis Program on Southwestern and East-Central Europe, μελέτησε τα ΣΔΙΤ, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα που τον έστειλε σύμβουλο στην Κεντρική Τράπεζα του Κονγκό και στην Ινδία, όπου συνεργάστηκε με ΜΚΟ. Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη έστησε ως δήμαρχος την Αναπτυξιακή, τον τοποθέτησε Γενικό Διευθυντή και όταν έφυγε τον πήρε μαζί της στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Γαληνός επέστρεψε στην εταιρεία, που είχε μετονομασθεί σε ΕΑΤΑ, ως διευθύνων σύμβουλος το 2011, όταν τον τοποθέτησε στη θέση ο Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο των φιλελεύθερων συμμαχιών που επέβαλαν τα πρώτα μνημόνια.

Οι συμμαχίες, όμως, φαίνεται πως απαιτούν και «τσαμπουκά» σε φιλελεύθερη βερσιόν. Το επεισόδιο που καταγράφεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 21 Ιουλίου 2016 είναι ενδεικτικό του πνεύματος που εκπέμπει ένα τόσο καλοσπουδαγμένο στέλεχος όταν του ζητούν να δηλώσει πόσα χρήματα παίρνει ως αμοιβή. Η συζήτηση έμοιαζε διεκπεραιωτική καθώς έπρεπε το Συμβούλιο να αποφασίσει ποιοι θα το εκπροσωπήσουν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΑΤΑ. Για την σύρραξη που ακολούθησε, την καίρια ευθύνη έχει ο ίδιος ο κ. Γαληνός. Ο Στέλιος Λάμπρου, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), αρχικά, και ο Ρήγας Αξελός από την Ανοιχτή Πόλη, έθεσαν το θέμα των αμοιβών της διοίκησης (συνολικά 125.000 ευρώ) και ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία, θυμίζοντας ότι η Πρόεδρος του Συμβουλίου παίρνει 700 ευρώ και οι αντιδήμαρχοι 1.300.

«Αναλυτικά αμοιβές θα σας σταλούν. Δεν θα κάτσω εγώ τώρα να απαντώ πόσα παίρνει ο καθένας» ήταν η απάντηση του κ. Γαληνού που έπεσε σαν σπίρτο σε ξερόχορτα. «Θα κάτσεις και θα παρακάτσεις» άρχισε να φωνάζει ο Ρ. Αξελός για να συμπληρώσει ο Π. Μπέης από την παράταξη Καμίνη : «Και θα πεις ένα τραγούδι κιόλας». «Δε νομίζω ότι οφείλω» ψέλλισε σαστισμένος ο εγκαλούμενος. «Ο κύριος δεν έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν θέλει να απαντήσει. Εδώ διαχειριζόμαστε λεφτά του ελληνικού λαού» είπε αυστηρά ο Στ. Λάμπρου, με τον οποίο συμφώνησε η πρόεδρος του Συμβουλίου Νέλλη Παπαχελά. «Αυτό που μπορώ να πω καταρχήν είναι ότι οι αμοιβές είναι στο πλαίσιο του ταμείου…» ξεκίνησε να λέει ο Α. Γαληνός, σαν να μην καταλάβαινε ότι τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα για να δεχθούν διαγραμματικές απαντήσεις. Φωνές ξέσπασαν από όλες τις πλευρές και τότε εκτός από το σπίρτο έριξε και τη βενζίνη: «Ξεκινάω μ’ αυτό ρε παιδιά!»

«Νομίζετε ότι είστε σε Νηπιαγωγείο» θύμωσε εμφανώς τότε ο Στ. Λάμπρου και ο μάνατζερ του απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω τον τρόπο σας ακριβώς» με αποτέλεσμα να διακοπεί η συζήτηση επί του θέματος. Όταν, μετά από αρκετή ώρα επανήλθαν στο θέμα, ο κ. Γαληνός αποκάλυψε ότι ο ίδιος λαμβάνει 4.500 ευρώ μηνιαίως, η πρόεδρος Μ. Λογοθέτη 2.800 και ο αντιπρόεδρος Α. Γεννηματάς 1.800. Προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη και «ότι δεν τίθεται θέμα σεβασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο» και επανέλαβε αρκετές φορές ότι όλες αυτές οι αμοιβές υπόκεινται σε κρατήσεις 40%, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Τόση, που ακόμη και η αρκούντως φιλελεύθερη δημοτική σύμβουλος της παράταξης Καμίνη Μελίνα Δασκαλάκη να πει ότι δεν θα έπρεπε η αμοιβή του να ξεπερνά εκείνη των αντιδημάρχων.

Με μια τέτοια αμοιβή, ο αμερικανοτραφής μάνατζερ όχι μόνον έκατσε κι άκουσε τα σχολιανά του στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά συνέχισε να υπογράφει απευθείας αναθέσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για προμήθειες επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακών σκευών. Άλλωστε, λίγες μέρες πριν την επεισοδιακή συνεδρίαση είχε λάβει απόφαση στο δικό του Διοικητικό Συμβούλιο να παίρνει μόνος τις αποφάσεις απευθείας ανάθεσης  «προκειμένου να αποφευχθεί η συνεχής σύγκληση του Δ.Σ. για ένα τέτοιο τυπικό-διαχειριστικό ζήτημα». Την πρόταση υπερψήφισε και ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης Χάρης Κωνσταντάτος, στέλεχος της παράταξης από την εποχή που επικεφαλής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας (2006). (Διαβάστε την απάντηση που έλαβε το UNFOLLOW από τον κ. Κωνσταντάντο.)

Όλα έμοιαζαν να κυλούν ονειρικά μέσα στη θερινή ραστώνη μέχρι που την 1η Σεπτεμβρίου ο μάνατζερ αναγκάστηκε να μοιραστεί τα 4 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος. Με μια επιστολή που ανέγνωσε ο ίδιος στο Διοικητικό Συμβούλιο, η Ύπατη Αρμοστεία του ζητούσε να «διαθέσει κονδύλια που παραμένουν αδιάθετα» και να συνεργαστεί με την ΚοινΣΕπ «Άνεμος Ανανέωσης για την Κοινωνική και Πράσινη Οικονομία, την Κοινωνική Καινοτομία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον», δηλαδή τον άλλοτε ευρωβουλευτή των Οικολόγων Νίκο Χρυσόγελο.

ChrysogelosΟ κ. Χρυσόγελος, που έφυγε από το κομμάτι των Οικολόγων το οποίο συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναπτύξει εδώ και καιρό στενότατη συνεργασία με τον χώρο του Κέντρου που ξεκινάει από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και καταλήγει στην ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Γ. Καμίνη αυτοπροσώπως. Οπότε, δεν υπήρχε λόγος από κανένα μέλος του Συμβουλίου να αντισταθεί στα κελεύσματα της Ύπατης Αρμοστείας και να διαθέσει στον «Άνεμο Ανανέωσης» κονδύλια ύψους 615.475 ευρώ. Άλλωστε, ο πρώην ευρωβουλευτής είχε από τον περασμένο Απρίλιο βγει στη γύρα ζητώντας στήριξη για ένα πρόγραμμα που το ονόμαζε «Welcommon» και εξηγούσε πως αφορά τη δημιουργία ξενώνα για 150 αιτούντες άσυλο, όπου θα τους παρέχονται τα απαραίτητα, ενώ στο προσωπικό θα συμμετέχουν τόσο πρόσφυγες όσο και Έλληνες.

Στην απόφαση της ΕΑΤΑ γίνεται λόγος για την καλή εμπειρία από ανάλογα τέτοια εγχειρήματα, αν και στο «βιογραφικό» του «Ανέμου Ανανέωσης» περιλαμβάνονται κυρίως δράσεις στην πράσινη οικονομία, τις καινοτόμες πολιτικές, τα δίκτυα πόλεων και την αειφορία, και η μόνη κάπως σχετική αναφορά με πρόσφυγες είναι εκείνη περί «διαπολιτισμικού διαλόγου». Φαίνεται όμως ότι ο κ. Χρυσόγελος ακολουθεί με ευκολία τις νέες τάσεις, βοηθούμενος και από τα κονδύλια, τα οποία όμως δεν θέλει να ξοδέψει σε προμήθειες σαν την ΕΑΤΑ. Όπως γράφει ο ίδιος, αναφερόμενος στο κτήριο του ξενώνα που νοικιάστηκε στη Σόλωνος: «Ο χώρος είναι μεγάλος και θα φιλοξενεί από 150-250 άτομα. Ο εξοπλισμός του με κατάλληλα είδη βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε προσφορές από ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς. Η δωρεά χρησιμοποιημένων επίπλων και συσκευών έχει και οικολογική διάσταση, αφού η επαναχρησιμοποίηση είναι σήμερα μια ανάγκη για να μειώσουμε τα απορρίμματα αλλά και να αξιοποιήσουμε προϊόντα που έχουν ακόμα σημαντική διάρκεια ζωής».

Οι μπλε και πράσινες fast track δουλειές στη στέγαση προσφύγων έρχονται να προστεθούν στο πλήθος όσων που ορίζονται με εντολές Μουζάλα ως «συντονιστές» στους καταυλισμούς, όπως πρόσφατα κατήγγειλε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης. Ανάμεσά τους, «άσημοι στρατιώτες» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τοπικοί αστέρες, όπως ο τέως δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος (κατέβαινε παλιότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξελέγη το 2010 με στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Οικολόγων) και ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ).

Τα Νόμπελ πότε ανακοινώνονται;


ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: