Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

ΚΑΛΑΙ: ΆΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ «ΖΟΥΓΚΛΑΣ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Έφυγαν τα πρώτα λεωφορεία που θα απομακρύνουν από τη «ζούγκλα» του Καλαί τους περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες, έπειτα από μία τεταμένη νύχτα με δακρυγόνα, φωτιές και πετροπόλεμο με την αστυνομία. 

Η επιχείρηση, που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε σε ήρεμη ατμόσφαιρα και γίνεται υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία για το φόβο αντιστάσεων από ορισμένους που επιμένουν να περάσουν στη Βρετανία. Η διάλυση του καταυλισμού συγκεντρώνει τα βλέμματα δημοσιογραφικών φακών από την Ευρώπη, καθώς η «ζούγκλα» θεωρείται η πιο ορατή αποτύπωση των αδυναμιών στη διαχείριση του προσφυγικού. Στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, οκτώ ώρα Αθήνας) οι πρώτοι είχαν φτάσει ήδη στο σημείο συγκέντρωσης από όπου θα ξεκινήσει η εκκένωση του καταυλισμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Περίπου 60 πρόσφυγες και μετανάστες με βαλίτσες και σακούλες είχαν εμφανιστεί ήδη πριν το χάραμα, σύμφωνα με το Πρακτορείο, έξω από το χώρο από τον οποίο θα ξεκινήσει η απομάκρυνση. 

Οι πόρτες του χώρου που θα γίνει η διαλογή άνοιξαν μετά τις 08:00 ενώ ο αριθμός όσων περίμεναν στην ουρά είχε μεγαλώσει. Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των γαλλικών ΜΜΕ. 


Τα πρώτα λεωφορεία αναχώρησαν μετά τις 08:30, ενώ οι ουρές όσων περίμεναν για καταγραφή είχαν ήδη διογκωθεί.

Τη νύχτα προς Δευτέρα είχαν σημειωθεί, όπως και την προηγούμενη, επεισόδια μεταξύ εγκλωβισμένων και των αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα από τον καταυλισμό άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που προβλέπεται να κρατήσει μία εβδομάδα, όσοι μένουν στον καταυλισμό θα προσέλθουν οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους σε ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα τους χωρίσουν σε οικογένειες, ενήλικες, ασυνόδευτους ανηλίκους και ευάλωτα πρόσωπα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και ανύπαντρες γυναίκες.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και -εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει- θα αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

.in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: