Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2016

ΗΠΑ: ΈΡΧΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Οι Κούρδοι των YPG θα συμμετέχουν στη μάχη για την φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δηλώνει ο ανώτατος Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ ότι η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων και θα εξελίσσεται παράλληλα με την επίθεση στη Μοσούλη.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιμένει πως οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία -σύμμαχοι των ΗΠΑ, «τρομοκράτες» κατά την τουρκική κυβέρνηση- δεν έχουν καμία θέση στην επικείμενη επιχείρηση στη Ράκα.

Ταυτόχρονα μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι ο τουρκικός στρατός θα «εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν» την πόλη Μανμπίτζ από τους Κούρδους μαχητές -η πόλη της βόρειας Συρίας βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.


Ο στρατιωτικός διοικητής του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ, Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον των δημοσιογράφων ότι οι μαχητές των YPG θα είναι μέρος της δύναμης που θα πολεμήσει για την απομόνωση της Ράκα.

«Η μόνη δύναμη που είναι ικανή σε ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, και οι YPG είναι σημαντικό τμήμα τους» δήλωσε ο στρατηγός Τάουνσεντ, σημειώνοντας: «Θα κινηθούμε σύντομα με τις δυνάμεις που είναι έτοιμες».

Οι προετοιμασίες του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για επιχείρηση απομόνωσης του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκα έχουν ξεκινήσει παράλληλα με την εν εξελίξει επιχείρηση για την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ. 

«Θα υπάρξει αλληλοεπικάλυψη [με την επιχείρηση της Μοσούλης]. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου μας και είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό» ανέφερε ο Κάρτερ μετά το πέρας της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή υπουργών Άμυνας 11 χωρών για την αποτίμηση της εκστρατείας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο ίδιος σημείωσε πως «ικανές και με κίνητρο» τοπικές συριακές δυνάμεις θα ηγηθούν της επίθεσης στην πόλη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα λάβει μέρος στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.

Την Τετάρτη, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόσο ο Άστον Κάρτερ, όσο και ο Βρετανός ομόλογός του Μάικλ Φάλον, ανέφεραν ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα θα ξεκινήσει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

«Αυτό είναι το σχέδιό μας εδώ και είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε δύο επιθέσεις ταυτόχρονα, στη Μοσούλη και τη Ράκα, επανέλαβε ο Κάρτερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC από τις Βρυξέλλες. Και ο Μάικλ Φάλον δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι αναμένει η επιχείρηση να ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλάμβανε σε συνέντευξη Τύπου πως η επιχείρηση για τη Ράκα θα πρέπει να διεξαχθεί από τοπικές δυνάμεις και δεν πρέπει να συμπεριληφθούν οι κουρδικές YPG -τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση λόγω διασυνδέσεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Επ' αυτού ο στρατηγός Τάουνσεντ αρκέστηκε να αναφέρει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με τον ρόλο των YPG στη μάχη για τη Ράκα.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας, Άστον Κάρτερ και Φικρί Ιτζίκ, συναντήθηκαν την Τετάρτη για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε ημερών στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Κάρτερ στην Τουρκία σε πυροσβεστικό ρόλο μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης που δεν απέδωσε.

Την ίδια στιγμή πάντως που οι ΗΠΑ προαναγγέλλουν συμμετοχή των YPG στη Ράκα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη «να εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν»την πόλη Μανμπίτζ από την τρομοκρατική οργάνωση PYD».

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είναι το πολιτικό σκέλος των Μονάδας Προστασίας του Λαού (YPGD).

«Είτε θα αποσυρθούν και θα πάνε ανατολικά του Ευφράτη, είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ εξαιτίας της στήριξής τους στους Κούρδους της Συρίας. «Εμείς το λέμε στους Αμερικανούς φίλους μας: τίθεται ζήτημα να αγωνιστούμε ενάντια στο Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]. Ελάτε, ας το κάνουμε μαζί. Δεν χρειαζόμαστε το PYD ή τις YPG» επέμεινε.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία έχουν στόχο το Μαντζίμπ και όχι το Χαλέπι. «Ας δώσουμε κοινή μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αλλά το Χαλέπι ανήκει στον λαό του, πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό. [...] το να κάνουμε υπολογισμούς για το Χαλέπι δεν θα ήταν σωστό» ανέφερε, σύμφωνα με την Hurriyet.

Δυνάμεις που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία εναντίον κινήσεων προς την περιοχή του Χαλεπίου.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο στη βόρεια Συρία με βασικό στόχο τους Κούρδους. Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον των YPG στη βόρεια Συρία.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: