Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Την Ευρωμεσογειακή διάσκεψη κορυφής των ΟΚΕ άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας από τη Βραυρώνα Αττικής, μιλώντας για τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας την ώρα που εξελίσσεται η οικονομική και προσφυγική κρίση. "Έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας" ανέφερε και πρόσθεσε πως παράλληλα οι μεσογειακοί λαοί βιώνουν την προσφυγική πίεσή και την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή με την οποία γειτονεύουν.


"Κατοικούμε σε μία ευλογημένη περιοχή που όμως υπήρξε μήλον της έριδος και πεδίο εντάσεων και συγκρούσεων" ανέφερε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μία ιστορική περίοδο όπου κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης. "Θεμέλιος λίθος της ΕΕ είναι ή αρχή της αλληλεγγύης. Χωρίς αυτή υπνοβατούμε στη σκοτεινή Ευρώπη του 20ου αι" σημείωσε επικρίνοντας τις χώρες του Βιζεγκρατ. Όπως είπε, οι χώρες αυτές κάνουν λόγο για ευέλικτη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, προκειμένου να συγκαλύψουν την άρνησή τους για αλληλεγγύη. "Δεν αποφασίσαμε ή Ευρώπη να γίνει φρούριο" τόνισε και ανέφερε πως στόχος των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό ήταν η αναχαίτιση των διακινητών και των θανάτων στη Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για μια Ευρώπη που δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της στα κράτη μέλη της.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δύσκολη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και την επώδυνη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και τόνισε πως η Ελλάδα τηρεί όλες τις τις δεσμεύσεις. "Σήμερα ολοκληρώνουμε και τυπικά την Α' αξιολόγηση και αποδεσμεύονται 1.7 δισ που θα πάνε στην πραγματική οικονομία" είπε αναφέροντας πως το δεύτερο μέρος της υποδόσης θα αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως είπε όμως, οι δεσμεύσεις στο eurogroup, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους πιστωτές της. "Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη στροφή στην ανάπτυξη" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
"Τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο" είπε αναφερόμενος στη συμφωνία και έβαλε το πλαίσιο των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία και η Γερμανία. "Σε αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις δεν θα επιθυμούσε κανείς να μετατραπεί η συζήτηση για το χρέος σε όπλο της ευρωπαϊκή ακροδεξιάς" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα πως η διευθέτησή του πρέπει να γίνει άμεσα. "Αυτό θα συμβεί (η άνοδος της ακροδεξιάς) αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Αν το χρέος αναβληθεί για το β' εξάμηνο του 2017" είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΟΚΕ, τόνισε τη συνεισφορά του στο εθνικό σχέδιο πέντε σημείων για τα εργασιακά και έβαλε το πλαίσιο για την β' αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Όπως είπε, δεν μπορεί από την μία η ΕΕ να βάζει όρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη συμφωνία με τον Καναδά, τη CETA και από την άλλη να αμφισβητείται αυτό το δικαίωμα σε ένα κράτος μέλος της.

Τέλος, εξερχόμενος ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τους συνέδρους των διαφόρων χωρών της διάσκεψης.

Όταν ένας από αυτούς του είπε πως έρχεται από την Τουρκία σχολίασε εγκάρδια: "Τουρκία. Α, Καρντας". http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: