Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2016

Εργοστάσιο του Οικονομάκη (πρωην ΟΙΚΟΜΕΤ): Μας απέλυσαν «θυμίζοντάς» μας τι έγινε με την Κ. Κούνεβα

Εταιρείες που αλλάζουν επωνυμία από την μία μέρα στην άλλη εκβιάζοντας τους εργαζόμενους τους να αποδεχτούν χειρότερες συνθήκες και όρους εργασίας αλλά και απειλές εναντίον της συνδικαλιστικής δράσης είναι η σύνοψη της ιστορίας της Μ. Τσουσογλίδου, απολυμένης από το εργοστάσιο του Οικονομάκη, πρώην ΟΙΚΟΜΕΤ
Πρόκειται για την υπόθεση του εργοστασίου ανακύκλωσης στην Σίνδο, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2011. Ένα εργοστάσιο που κατασκευάστηκε από την ΟΙΚΟΜΕΤ, την εταιρεία δηλαδή στην οποία εργάζονταν η συνδικαλίστρια και νυν ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ είχε γίνει γνωστή μετά τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα με βιτριόλι και τις καταγγελίες του Σωματείου των Καθαριστριών για απάνθρωπες σχέσεις εργασίας που επέβαλλε η εργοδοσία. 


Μάλιστα, σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες του σωματείου, η επίθεση προήλθε από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα, επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη. 


Η εταιρεία, όπως φαίνεται, συνεχίζει μια παράδοση εκβιαστικής διάθεσης απέναντι στη συνδικαλιστική δράση ενώ παράλληλα αλλάζει κατά διαστήματα επωνυμία με στόχο την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.


Η Μ. Τουτσογλίδου εργάζεται επί 2,5 χρόνια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στην αρχή με δίμηνη σύμβαση, στη συνέχεια με εξάμηνη και μετά αορίστου μέχρι και τον Σεπτέμβριο που η εταιρεία έθεσε ξανά το θέμα αλλαγής συμβάσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι πληρώνονταν έναντι χωρίς ποτέ να εξοφλούνται τα δεδουλευμένα του μήνα (470 με 480 πενθήμερο 8ωρο) αλλά και με πετσοκομμένα ένσημα.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 2 ως 8 μήνες. 


«Ήδη από τον Μάιο κάναμε μια επιτροπή εργαζόμενων προκειμένου να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέχρι τα δεδουλευμένα μας. Κάτι που δεν άρεσε στην εργοδοσία. Για πρώτη φορά καταφέραμε να πάρουμε επίδομα άδειας, να πληρωνόμαστε κάθε μήνα και  αρχίσαμε σιγά σιγά να διεκδικούμε τα χρωστούμενα» αναφέρει η κ. Τουτσογλίδου, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στην εκπομπή "Ορθά Κοφτά" του Απόστολου Λυκεσά.


Σύμφωνα με την ίδια, στο εργοστάσιο οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι από μηδαμινές ως ανύπαρκτες.


Δηλαδή δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να κάνουν μόνοι τους τα εμβόλια. 


«Από τον χώρο των αποδυτηρίων ως τον χώρο εργασίας βιώνουμε κανονική ζούγκλα. Άνθρωποι και σκουπίδια γίνονται ένα καθώς η εντατικοποίηση της εργασίας, η ταχύτητα της ταινίας είναι μεγάλη και φτάνουμε στο σημείο να υπάρχουν παντού γύρω μας βουνά από σκουπίδια. Γάντια, μάσκες εργασίας είναι τα πιο απλά που δεν σε προφυλάσσουν από τίποτε. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την σκόνη, τον θόρυβο και την μυρωδιά των υλικών. Δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας, σωστού εξαερισμού του χώρου. Δεν τολμάς να ζητήσεις το πιο αυτονόητο και αναγκαίο, να πας τουαλέτα. Η υγιεινή εκεί είναι ανύπαρκτη, σε άθλιες συνθήκες, με ποντίκια, δίπλα στα σκουπίδια. Κάθε λεπτό ο εργαζόμενος βάζει σε κίνδυνο την ζωή του από ατυχήματα και από ασθένειες  καθώς δίπλα περνούν νοσοκομειακά απόβλητα» σημειώνει και συνεχίζει  «Τελευταία είχαμε πολλά ατυχήματα με πιο πρόσφατο όταν εργαζόμενος τρυπήθηκε από βελόνα με αίμα και για 6 μήνες πρέπει να κάνει εξετάσεις για να δει αν έχει προσβληθεί από  κάποια ασθένεια. Βάζουν την ζωή μας σε κίνδυνο κάθε λεπτό. Μας συμπεριφέρονται με επιθέσεις φραστικές, ρατσιστικά σχόλια, αλλά και χειροδικώντας».


Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία εφήρμοσε το γνωστό σύστημα αλλαγής της επωνυμίας για άλλη μια φορά. 


«Επέβαλλε στους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες συμβάσεις ,με χειρότερους όρους(από αορίστου σε 2μήνες) βάζοντας τους να υπογράψουν ή οικειοθελή παραίτηση και επαναπρόσληψη, ή απόλυση. Πέντε μέλη της επιτροπής αρνήθηκαν να υπογράψουν καθώς είναι παράνομο, το καταγγείλαμε και μας απέλυσε» τονίζει ακόμη.


Να σημειωθεί ότι ήδη το εργοστάσιο έχει αλλάξει τρεις φορές επωνυμία από ΑΝΑΕΜΠΟ, ΛΕΜΑ, MANASIEV και τώρα ΣΑΛΗΣ με τους εργοδότες να παραμένουν οι ίδιοι.


Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ίδια, ως εργοδότη αντιλαμβάνονταν τον κ. Οικονομάκη για τον οποίο δεν γνωρίζουν αν είναι μέτοχος διευθυντής ή κάτι άλλο. Όπως καταγγέλλει η Μ. Τουτσογλίδου όταν τους  κάλεσαν για να υπογράψουν 2μηνη σύμβαση τα πέντε μέλη της επιτροπής ήταν σταθεροί στις απόψεις τους.

 «Ο κ. Οικονομάκης μας προέτρεψε να θυμηθούμε την ιστορία με την Κ. Κούνεβα. Είναι τραγική η κατάσταση αυτή να ποντάρουν στον φόβο» δηλώνει η κ. Τουτσογλίδου.


Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι πήγαν στην εργασία τους καθώς η απόλυση δεν είχε ανακοινωθεί με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι τους. 

Ο εργοδότης τους ανακοίνωσε ότι πλέον δεν είναι εργαζόμενοι και τους προειδοποίησε ότι όποια φθορά συμβεί στον εξοπλισμό του εργοστασίου θα την χρεωθούν οι ίδιοι.


Χθες οι εργαζόμενοι πήγαν στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας να τοποθετηθούν για τις συνθήκες εργασίας καθώς ο Δήμος συνεργάζεται με το συγκεκριμένο εργοστάσιο,  με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αρνείται την παρέμβαση τους με το πρόσχημα ότι δεν εκπροσωπούν κάποιο φορέα ή σωματείο. 

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι ήδη έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχουν αναφέρει τα όσα συνέβησαν στην Διεύθυνση Υγιεινής.

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ εργοδοσίας εργαζομένων και Επιθεώρησης Εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 του μηνός. 
Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: