Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ: ΘΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Η είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, σε ηλικία 90 χρόνων, που σκόρπισε τη θλίψη και τη λύπη στον κουβανικό λαό και σε χιλιάδες εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας και αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Ο Φιντέλ πέθανε την Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 22.29 τοπική ώρα (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αποτεφρώθηκε, όπως ήταν η επιθυμία του. Ηδη από το Σάββατο, χιλιάδες εργαζομένων, νέων στην Κούβα αποτίουν φόρο τιμής στον Comandante τους, τον ανώτερο ηγέτη που σημάδεψε την Ιστορία της χώρας, της Λατινικής Αμερικής, με διεθνή ακτινοβολία. Ο κομμουνιστής αυτός ηγέτης και ο αγώνας του κουβανικού λαού έγιναν παράδειγμα για κάθε λαό, για κάθε αγωνιστή που παλεύει ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Γι' αυτό ο Φιντέλ «έφυγε» από τη ζωή μόνο με τη φυσική του παρουσία, αφού θα μείνει αθάνατος για το έργο του, που εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια των κομμουνιστών επαναστατών σε όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας. Ο κουβανικός λαός, υπό την καθοδήγηση των επαναστατικών δυνάμεων με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο, κατάφερε να ανατρέψει τη δικτατορία του Μπατίστα, να επιφέρει την πρώτη ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε αυτήν την ήπειρο, το 1961, στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, να μπει στο δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με τη στήριξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών.
Στο πλαίσιο της διεθνούς ταξικής πάλης, κυρίως οι ΗΠΑ όσο και άλλα καπιταλιστικά κράτη αμέσως μετά τη διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Κουβανέζικης Επανάστασης έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να τσακίσουν τον ηρωικό κουβανικό λαό επιβάλλοντας από το 1962 ένα πολύμορφο εμπάργκο, που ακόμα δεν έχει αρθεί πλήρως, παρά την αλλαγή τακτικής των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Αλλαγή βεβαίως που δεν χάνει από τον προσανατολισμό της τον κύριο στόχο, που δεν είναι άλλος από την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Κούβα, κάτι που θα οδηγήσει στο να χάσει ο κουβανικός λαός τις κατακτήσεις όλων αυτών των 57 χρόνων: Το ξεπέρασμα του αναλφαβητισμού, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, πρόσβαση σε Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.ά.
Την Κυριακή η κηδεία στο Σαντιάγκο ντε Κούβα
Οι εκδηλώσεις του 9ήμερου πένθους, που διοργανώνονται από το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας και την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, συνεχίζονται σήμερα με μεγάλη συγκέντρωση την Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Την ίδια ώρα, σε όλη την Κούβα, σε δημόσιους χώρους, σε γραφεία των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, σε πανεπιστήμια αποδίδονται τιμές με υπογραφές - όρκο, στη διακήρυξη του ηγέτη τους Φιντέλ, το 2001, ότι θα συνεχιστεί η πάλη για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα.
Αύριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η μηχανοκίνητη πορεία με την τέφρα του Φιντέλ απ' την Αβάνα προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα (σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας» του Γενάρη του 1959, που είχε γίνει από τον Φιντέλ, αντίστροφα, από το Σαντιάγκο στην πρωτεύουσα Αβάνα). Στις 3 Δεκέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» του Σαντιάγκο ντε Κούβα και στις 4 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη κηδεία με εναπόθεση της τέφρας του στο Νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένια, όπου βρίσκονται οι τάφοι των ηρώων, όπως των μαρτύρων της Κούβας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Ισπανία, Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά και τα οστά 32 αγωνιστών επαναστατών που έπεσαν στην επίθεση στις 26 Ιούλη του 1953 ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο, σε στρατιωτικές δυνάμεις της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα, επίθεση που οργάνωσε ο ίδιος ο Φιντέλ.
Εκδηλώσεις γίνονται σε όλη τη Λατινική Αμερική, πιο μεγάλες αυτές στη Βενεζουέλα, με την οποία ο Φιντέλ συνδέθηκε όταν ήταν ηγέτη της ο Ούγκο Τσάβες Φρίας, από το 1998. Επίσης, στη Βολιβία και το Εκουαδόρ έγιναν εκδηλώσεις απόδοσης τιμών από τις κυβερνήσεις του Εβο Μοράλες και του Ραφαέλ Κορέα, ενώ και στις άλλες χώρες λαϊκές οργανώσεις και Κομμουνιστικά Κόμματα τιμούν τον κομμουνιστή ηγέτη. Δηλώσεις έγιναν και από ηγέτες σε όλο τον κόσμο.   
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: