Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΓΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ B.A ΑΙΓΑΙΟΥ

Στις 7 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την αναστολή αύξησης του ΦΓΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Η πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Ναι» από τη ΝΔ μετά την κατακραυγή για τους συνταξιούχους.

Σήμερα Τετάρτη η ονομαστική για τον ΦΠΑ στα νησιά - «Μέσα» και η Σαμοθράκη 

Στις 7 το απόγευμα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Το αίτημα κατέθεσε, η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με πρώτη υπογράφουσα την επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. Το αίτημα υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές και ο Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι. Επίσης, με νομοτεχνική βελτίωση, που προκάλεσε η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, στους νομούς που ανήκουν τα νησιά τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση, περιλαμβάνεται και ο νομός Έβρου, με την νήσο Σαμοθράκη η οποία, ως εκ τούτου, εντάσσεται επίσης στην ρύθμιση για την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ.

Μολονότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ψηφίζεται από την αντιπολίτευση, το "πολιτικό θερμόμετρο" έχει ανέβει με την κυβερνητική πλειοψηφία να κατηγορεί τη ΝΔ ότι «μετά την κατακραυγή για τη στάση που τήρησε για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, κάνει στροφή και ψηφίζει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, φοβούμενη τη λαϊκή δυσφορία. Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για τακτικισμούς που στόχο έχουν την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει. 

«Πρόθυμοι» παρακολουθητές του Σόιμπλε

Η κυβέρνηση δέχεται χτες τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για τροπολογίες της στο πολυνομοσχέδιο, αρκετές από τις οποίες, κατατέθηκαν απόψε στη νομοθετική υπηρεσία και ρυθμίζουν σημαντικά θέματα. Επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας ανοίγοντας απόψε τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο και έχει κατατεθεί η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ο βουλευτής επέκρινε τη ΝΔ ότι με την ηχηρή απουσία της κατά την ψήφιση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, προκάλεσε αντιδράσεις που την οδηγούν να ψηφίσει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Μετά την έγκριση της 13ης σύνταξης και την ηχηρή απουσία της ΝΔ από μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι προφανές τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν. Έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τον πρωθυπουργό για τη νομοθετική διάταξη που έχει στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας. Σήμερα που καλούμαστε να ψηφίσουμε να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες των νησιών αυτών, η ΝΔ δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη διάταξη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση της με τη μη ψήφιση της 13ης σύνταξης. Καλοδεχούμενοι. Αλλά ο λαός βλέπει και κρίνει», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η στάση σας δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε πειθήνια τις πιο σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Ευτυχώς για τη χώρα και το λαό της , οι εκλογές θα γίνουν το 2019 οπότε και η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία και τότε θα κριθούμε όλοι για τις επιλογές μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα πολιτικά της αδιέξοδα σε αδιέξοδα για τη χώρα», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει συνέπειες. Μένει να δούμε ποιες είναι αυτές οι συνέπειες και ελπίζουμε να μην είναι ανάλογες των συνεπειών της περήφανης διαπραγμάτευσης που κάνατε το πρώτο επτάμηνο του 2015 η οποία που χρέωσε τη χώρα με 100 δις και έφερε ένα νέο και πιο επώδυνο μνημόνιο και διέλυσε το τραπεζικό σύστημα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προκάλεσε την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να κάνει εκλογές και να απέλθει». «Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει τη χώρα στα ζάρια και να στέλνει μετά το λογαριασμό να πληρωθεί από τους πολίτες. Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στην εποχή που καταργούσαν τα μνημόνια, συμπεριφέρονται σα να μην έχει γίνει τίποτα από τον Ιανουάριο του 2015 αλλά θα τους θυμίσω ότι ο κ. Σόιμπλε και η τρόικα ζητούσαν πάντα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Η ΝΔ ποτέ δεν είχε υποκύψει σε αυτή την απαίτηση εσείς ικανοποιήσατε αυτή την απαίτηση. Ο κ. Σόιμπλε και τρόικα ζητούσαν πάντα το υπερταμείο και την εκχώρηση σε αυτό όλης της δημόσιας περιουσίας. Η ΝΔ δεν δεχόταν ούτε να το συζητήσει, εσείς τα δώσατε όλα εκχωρήσατε τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια στο ταμείο και υπό ξένο έλεγχο λες και η χώρα είχε χάσει κανένα πόλεμο και ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει πολεμικές αποζημιώσεις. Ο κ. Σόιμπλε είχε βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αν υπάρχει κάποιος που εξυπηρετεί αυτό το σχέδιο, αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος επέκρινε την κυβέρνηση για τις επείγουσες διαδικασίες και τις τροπολογίες που καταθέτει στη Βουλή. Ο Γιάννης Κουτσούκος αναφέρθηκε και στην έκτακτη ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βαφτίσια στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το ονόμασε κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. 'Ακουσα σήμερα τον εισηγητή της πλειοψηφίας να μας μιλάει για αναδιανομή. Μα δεν διάβασες το δελτίο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που λέει ότι το 11μηνο το πλεόνασμα είναι 7,5, δηλαδή 6,5 δισ. παραπάνω από το σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αφαίμαξη είναι 6,5 δισ. Από αυτά μπορούσατε να διανείμετε το 40%. Κάντε το λογαριασμό να δείτε πόσο κλέβετε σε μόνιμη και σταθερή βάση τα μόνιμα υποζύγια», είπε ο κ. Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι ενώ προχθές έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία ονομαστική ψηφοφορία, στο όνομα των τακτικισμών της, σήμερα που…ήρθαν και τα άλλα παιδιά, δεν κάνει ονομαστική. Ο κ. Κουτσούκος είπε πως ούτε για την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ έχει πάρει έγκριση η κυβέρνηση ούτε και για την έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και για όσους επέκριναν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ψήφισε προχθές την έκτακτη ενίσχυση, είπε: «ούτε Τσίπρας ούτε Σόιμπλε. Έχουμε δική μας γραμμή και δικαιώνεται και θα δικαιώνεται καθημερινά».

Λίγο νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει δεκάδες τροπολογίες στο νομοσχέδιο, διαδικασία και συμπεριφορά που, όπως είπε, δεν τιμά το κοινοβούλιο. «Έχουμε 10 τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα. Η κυβέρνηση δείχνει μια συμπεριφορά στον τρόπο νομοθέτησης που δεν τιμά το κοινοβούλιο. Έχουμε 10 υπουργικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι τρεις κατατέθηκαν την τελευταία ώρα. Από αυτές η μία τροπολογία μιλάει για ζητήματα πολύ σοβαρά όπως οι απευθείας αναθέσεις στον ΕΟΤ. Η άλλη τροπολογία αφορά την εμπορία πετρελαιοειδών που αλλάζει το σύστημα και περιλαμβάνει θέματα σοβαρά που δεν μπορεί να συζητηθούν με αυτόν τον τρόπο», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και αναφέρθηκε και σε τροπολογία για τις μετακινήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το συμβαίνει; Πέφτετε αύριο και έχετε αποφασίσει να πάτε σε εκλογικές διαδικασίες;», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι η Βουλή δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο να συζητά σημαντικά θέματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής κατήγγειλε ότι ο ΦΠΑ είναι ο πιο αντιλαϊκός φόρος που μειώνει δραστικά το λαϊκό εισόδημα. «Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί εν μέρει ένα αντιστάθμισμα των προβλημάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και επικίνδυνη αυτό που λέμε νησιωτικότητα. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά έρχεται τώρα και σε ορισμένα μόνο νησιά του Αιγαίου νομοθετεί και για έναν μόνο χρόνο -επομένως πρόκειται για προσωρινό μέτρο - τους μειωμένους συντελεστές», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κάνει απαράδεκτο συσχετισμό συνδέοντας την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. «Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για κυβερνητικό εκβιασμό για να γίνουν τα νησιά χώρος χιλιάδων προσφύγων μεταναστών που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων. Εμείς θα το ψηφίσουμε. Όμως καλούμε τον κόσμο των νησιών να διεκδικήσουν την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης», είπε ο κ. Βαρδαλής.

«Το ναι από όλους είναι εξαιρετικά σημαντικό και δίνει ένα μήνυμα ομόνοιας και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό» είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμένος, σχετικά με την τροπολογία που αφορά την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. «Να στηρίξουμε ομόφωνα τους κατοίκους που διαχειρίζονται μια τεράστια κρίση τα τελευταία χρόνια. Είναι υποχρέωση της Βουλής να τους ενισχύσει» υποστήριξε ο κ. Καμμένος ο οποίος έκρινε «απολύτως θετικές τις παροχές της κυβέρνησης.

«Θα μας τρελάνετε; Εσείς δεν αποφασίσατε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά; Εμείς τότε καταψηφίσαμε. Τώρα έρχεστε και λέτε: Νησιώτες και νησιώτισσες εμείς είμαστε εδώ για σας. Αμ, δε που τον μειώνετε. Τον αυξήσατε. Και τώρα μας λέτε ότι δεν θα τον αυξήσετε άλλο. Για τις Κυκλάδες, την Σκύρο, την Σύρο, την Σίκινο, την Ανάφη, θα πούμε τίποτα;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Εμείς στο Ποτάμι λέμε ότι μπορούν να ενισχυθούν οι νησιώτες που έχουν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό κύμα, αλλά μπορούν να ενισχυθούν και οι κάτοικοι των περιοχών της ηπειρωτικής χώρας. Την Ειδομένη την ξεχάσαμε; Τον Έβρο και το Διδυμότειχο που περνούν κάθε μέρα τα σύνορα 600 άτομα; Εκεί δεν υποφέρουν οι επιχειρήσεις, ο Τουρισμός;». Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει επτά κοστολογημένες προτάσεις για την ενίσχυση των περιοχών αυτών και τα επτά μέτρα κοστολογούνται στα 100 εκατ. ευρώ.


Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, την επιφύλαξη τους δηλώσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισε το ΚΚΕ.


Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ το Euroworking Group της Τρίτης αναμένεται να απελευθερώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Για ανένδοτο κατά της χώρας κατηγορεί το Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα "βάστα Σόιμπλε" για ένα ξεροκόμματο εξουσίας».

Μάλιστα, το Μαξίμου έκανε λόγο για αλλαγή στάσης της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών, προκειμένου να μην ψηφίσει υπέρ του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αναφέρεται σε εσωκομματικές πιέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Από την πλευρά της η ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διπροσωπία, τονίζοντας ότι ενώ στο διάγγελμα έκανε λόγο για «13η σύνταξη», μια εβδομάδα αργότερα, από τις Βρυξέλλες, μίλησε «για απόφαση εφάπαξ».

Η τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις.»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Τροποποίηση άρθρου 21 Κώδικα ΦΠΑ για την κατάργηση των μειωμένων
συντελεστών στα νησιά
(1)    Η παράγραφος 4 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) τροποποιείται προκειμένου να εναρμονίζεται με την ήδη προβλεφθείσα με την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4334/2015, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 της Υποπαραγράφου Δ2 της παραγράφου Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/15, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από 1/1/2017 και στα υπόλοιπα νησιά. Συνεπώς εφαρμόζονται πλέον οι ίδιοι συντελεστές σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και ειδικότερα τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές μέχρι 31-12-2017.
(2)    Η παράγραφος 6Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ καταργείται καθώς μετά την τροποποίηση της παραγράφου 4 δεν έχει λόγο ύπαρξης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α' 248), τροποποιείται ως εξής: «4. Μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α' 248), που τροποποιείται έχει ως εξής:
«4. Γία τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθό, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτό,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτό από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικό μέσα».
Η παρ. 6Α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000, η οποία καταργείται έχει ως εξής:
«6Α. Η μείωση των συντελεστών των παραγράφων 4, 5 και 6 δεν ισχύει για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Ρόδο, Σκιάθο από 1.10.2015 και για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο από 1.6.2016.». 
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
(άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)
Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις».
Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, για το έτος 2017, από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς τα νησιά των νομο')ν Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου), το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Αθήνα Δεκεμβρίου 2016
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.  
υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.»
2.    Η παρ. 6Α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 καταργείται.
3.    Οι διατάξεις των παρ. (1) και (2) ισχύουν από 1.1.2017.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥΤροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν.4270/2014 και λοιπές διατάξεις».
1.    Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, αναστέλλεται, για το έτος 2017, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%) ως προς τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου).

Γενική Διευθύντρια
2.    Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, για το έτος 2017, το ύψος της οποία εκτιμάται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.  


left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: