Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2016

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Απελπισμένοι οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στους ελάχιστους θύλακες που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι βλέπουν νέες βόμβες και σφαίρες να πέφτουν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μερικές ώρες αφότου μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και εκκένωση τους είχε δώσει ελπίδες...

Γιατροί και πολίτες κάλεσαν εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στις μάχες που έχει αφήσει την πόλη σε συντρίμμια και να πείσουν το συριακό καθεστώς να τους επιτρέψει να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν μικρό θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού, χωρίς τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία. 


«Σώστε μας. Σώστε μας, άνθρωποι, κόσμε, όποιος από εσάς έχει έστω και λίγη ανθρωπιά» αναφέρει γιατρός σε ηχογραφημένο μήνυμα από την πολιορκημένη πόλη. «Σας ικετεύουμε, σας ικετεύουμε, οι νεκροί και οι τραυματίες βρίσκονται στους δρόμους και τα σπίτια των πολιτών έχουν καταρρεύσει πάνω τους. Σώστε μας. Σώστε μας» προσθέτει ο ίδιος στο σπαρακτικό μήνυμά του.

«Θέλουμε να φύγουμε. Δεν θέλουμε άλλες σφαγές, αφήστε μας να φύγουμε. Τι συμβαίνει;» λέει άλλος κάτοικος της πόλης.

Συγκλονίζουν μηνύματα πολιτών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο Χαλέπι. Άμαχοι στέλνουν αποχαιρετιστήρια μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας φόβους ότι είτε θα εκτελεστούν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είτε θα τεθούν υπό κράτηση και θα υποστούν βασανιστήρια.

Την Τρίτη ο ΟΗΕ κατήγγειλε τις παραβιάσεις του καθεστώτος στην πόλη, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση του ανθρωπισμού».

Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και κατηγορούν τις δυνάμεις του καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι η συριακή κυβέρνηση φέρει την ευθύνη να εμποδίσει επιθέσεις και αντίποινα στο ανατολικό Χαλέπι και σημείωσαν ότι θα πρέπει να τιμωρήσει όσους στρατιώτες είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις.

Οργανώσεις των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού και τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.
Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή αυτή ανέφερε πως «έλαβε καταγγελίες πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής οργάνωσης Φάταχ αλ Σαμ και της Άχραρ αλ Σαμ εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν και ότι μαχητές της αντιπολίτευσης αναμιγνύονται με τον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι άμαχοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν».

Η επιτροπή έκανε επίσης λόγο για «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις [...] κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και αναγκαστικές στρατολογίες». 

«Οι άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτές τις καταχρήσεις» από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, πρόσθεσε.
Η Επιτροπή ανέφερε πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι και άρα έχουν την ευθύνη να αποτρέπουν τέτοιες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αντιποίνων».

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταδίκασε την επανέναρξη των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο καθεστώς «σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους», μετά την αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας για την απομάκρυνση των πολιτών από το ανατολικό Χαλέπι.

Είναι «σχεδόν βέβαιο» πως οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και [...] πιθανότατα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Υπενθύμισε ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει σαφή ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της και δεν αξιοποιεί την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε για να το κάνει». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση της Συρίας είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να παρέχει ιατρική βοήθεια σε όλους τους άρρωστους και τους τραυματίες--τόσο στους άμαχους όσο και στους μαχητές».

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της ανακωχής που είχε συμφωνηθεί στο ανατολικό Χαλέπι και την αναβολή της απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από εκεί, ο Ζέιντ σημείωσε πως «αν για και τα αίτια [...] υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές, αυτή η επανέναρξη των σφοδρών βομβαρδισμών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πιθανότατα συνιστά έγκλημα πολέμου».

«Η συμφωνία υπήρχε, τα λεωφορεία ήταν εκεί, η πρώτη αυτοκινητοπομπή αναχώρησε και κατόπιν εμποδίστηκε από παραστρατιωτικούς. Αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε -επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας- ότι οι συνοικίες της πόλης Χαλέπι στη Συρία, που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, επεκτείνονται σε μια περιοχή μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών αναζωπυρώθηκαν με τους αντάρτες να ισχυρίζονται το απόγευμα της Τετάρτης ότι εξαπέλυσαν επίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 1.000 άνθρωποι από το Χαλέπι, που προσπάθησαν να φύγουν από την πόλη στη βάση συμφωνίας εκεχειρίας, κρατούνται σε σημείο ελέγχου ιρανών πολιτοφυλάκων έξω από την πόλη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Χαλέπι, «υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την επιτακτικότητα από ανθρωπιστική πλευρά της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πληθυσμοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαλέπι», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από το συμβούλιο άμυνας και εθνικής ασφαλείας υπό τον Ολάντ.

«Ζήτησε να γίνουν τα πάντα προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να απομακρυνθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Σύμφωνα με την προεδρία, «άμεση και χωρίς όρους βοήθεια και προστασία πρέπει να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, χωρίς διάκριση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο οποίο έκανε λόγο τις τελευταίες ημέρες ο Φρανσουά Ολάντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια «γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία».

«Η δράση που θα αναληφθεί πρέπει να είναι διπλή, να ανοίξουν διάδρομοι ώστε ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί από την πόλη του Χαλεπίου [...] αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να φθάσουν στο Χαλέπι», επέμεινε.

«Αυτό το τελεσίγραφο δεν έχει ημερομηνία» είπε  εκτιμώντας πως πρέπει να καταφέρουμε να «διαπραγματευθούμε με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ και τους Ρώσους».

Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε τη Δευτέρα ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο συριακό καθεστώς, ενώνοντας τη φωνή του με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τις οποίες είχε δεχθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους αυτού του τελεσιγράφου.

«Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη», είχε πει ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας: «αν το τελεσίγραφο δεν εισακουστεί, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

H γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι η Ρωσία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την καταστροφή του ανατολικού Χαλεπιού και η επιλογή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο η απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που παραμένουν στην πόλη.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ανελέητη καταστροφή του ανατολικού Χαλεπιού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευρεία στρατιωτική στήριξη από τη Ρωσία» είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Ρωσία δεν απέτρεψε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τις τελευταίες λίγες ημέρες αν και είχε τη δύναμη να το κάνει» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε την Τρίτη τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ζήτησε να επιβληθεί άμεσα η κατάπαυση του πυρός.

Τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα είχαν, επίσης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του.

Την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για να ξεκινήσει η εκκένωση των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

Οι αντάρτες σφυροκοπούν την Τετάρτη δύο σιιτικά χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή να κάνουν λόγο για θύματα, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τα χωριά, αλ- Φούα και Κεφράγια, είναι εκείνα από τα οποία το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, ζητά την απομάκρυνση των αμάχων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: