Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

ΞΑΝΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ, ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και συριακές οργανώσεις αναφέρουν πως η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου ξεκίνησε ξανά, έπειτα από ένα διήμερο στο οποίο οι εγκλωβισμένοι είχαν μείνει όμηροι των περίπλοκων διαπραγματεύσεων. Λεωφορεία και στα δύο σιιτικά χωριά υπό πολιορκία, για ταυτόχρονη εκκένωση των οποίων πίεζε και η σιιτική (ιρανική) πλευρά. 

Οχηματοπομπή με 21 λεωφορεία από το Χαλέπι έφτασε στη συνέχεια σε περιοχή που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, στο αλ Ρασιντίν. Παράλληλα, λεωφορεία από τα σιιτικά χωριά μετέφεραν κατοίκους στο Χαλέπι. 


Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει απόφαση για αποστολή παρατηρητών -το ψήφισμα του ΣΑ είχε ξεκινήσει με γαλλική πρωτοβουλία και το τελικό κείμενο, μετά τις ρωσικές αντιρρήσεις, θεωρείται συμβιβασμός που αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα τη Δευτέρα.  
Συνολικά, οι αναφορές μέχρι το πρωί της Δευτέρας μιλούσαν για 65 λεωφορεία που έφυφαν από το Χαλέπι από τη νύχτα, απομακρύνοντας περίπου 3.500 άτομα. 

«Οι εκκενώσεις περιοχών έχουν ξεκινήσει. Λεωφορεία και ασθενοφόρα φεύγουν τώρα από το ανατολικό Χαλέπι» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του ΟΗΕ. Οι πρώτοι έφυγαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος δεν είχε πληροφορίες για το παράλληλο σχέδιο ταυτόχρονη εκκένωσης δύο σιιτών χωριών στην περιοχή της Ιντλίμπ, υπό πολιορκία αντικαθεστωτικών.

Την ίδια εικόνα μεταφέρει και η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο», που μίλησε για πρώτη οχηματοπομπή πέντε λεωφορείων και δύο ασθενοφόρων.  
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: