Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Στην τακτική του «καρότου» και του «μαστιγίου» σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων επιδίδεται προκλητικά η κυβέρνηση, καθώς αύριο Πέμπτη, την ώρα που με το ένα χέρι θα μοιράζει την εφάπαξ ψευτοπαροχή, με το άλλο θα αφαιρεί μόνιμα και μέχρι να το καταργήσει εντελώς το μισό ΕΚΑΣ απ' όσους απέμειναν να το παίρνουν.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ που εκδόθηκε αργά χτες βράδυ, προβλέπει την περικοπή κατά 50% των ποσών που λάμβαναν οι 250.000 δικαιούχοι του μέχρι τον περασμένο μήνα, με την καταβολή της σύνταξης του Γενάρη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος να κάνει και χάρη στους χαμηλοσυνταξιούχους, επειδή στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να κοπεί εντελώς το ΕΚΑΣ για την επόμενη κατηγορία δικαιούχων (η πρώτη κατηγορία το έχασε οριστικά από τον περασμένο Ιούνη), ενώ τώρα προχωράει στη μείωση όλων, μέχρι το 2020, οπότε δεν θα απομείνει πλέον κανένας που να παίρνει το επίδομα.
Οι περικοπές του ΕΚΑΣ για το 2017, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αφαιρέσουν από τους χαμηλοσυνταξιούχους επιπλέον 438 εκατ. ευρώ, πέραν των απωλειών που είχαν οι περίπου 143.000 δικαιούχοι του μέσα στο 2016, απώλεια βέβαια που συνεχίζεται και το 2017. Ετσι, η δαπάνη για το ΕΚΑΣ στον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθεί από τα 751 εκατ. ευρώ το 2016 στα 313 εκατ. ευρώ το 2017.
Βέβαια, για τους συνταξιούχους οι πραγματικές απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Με δεδομένο ότι η απώλεια σε αυτούς που το έχασαν το 2016 εκτιμάται στα 165 εκατ. ευρώ και πως το ποσό αυτό δεν θα το λάβουν ούτε το 2017, οι σωρευτικές απώλειες για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ τη διετία 2016 - 2017 φτάνει περίπου τα 768 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, η κυβέρνηση μέσα στη διετία θα αφαιρέσει μόνο μέσω του ΕΚΑΣ ποσό μεγαλύτερο από αυτό (617 εκατ. ευρώ) που εμφανίζεται να δίνει εφάπαξ, παραμονές Χριστουγέννων, στους χαμηλοσυνταξιούχους!
Συνολικά και μέχρι το 2019, οπότε θα εφαρμοστεί η τελευταία φάση της περικοπής του ΕΚΑΣ (καταργείται οριστικά από το 2020), οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 2,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ποσό τετραπλάσιο σχεδόν από αυτό που ο πρωθυπουργός εμφάνισε προκλητικά ως «επιστροφή της 13ης σύνταξης»!
Οι κλίμακες και τα ποσά
Οπως προκύπτει από την ΚΥΑ, η κυβέρνηση τελικά δεν αλλάζει τα εισοδηματικά κριτήρια και επιβάλλει την περικοπή αναλογικά σε όλους τους μέχρι τώρα δικαιούχους.
Ετσι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνται ΕΚΑΣ και θα το πάρουν κομμένο στη μέση θα πρέπει: Το οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 11.000 ευρώ και το ατομικό φορολογητέο εισόδημα τα 8.884 ευρώ. Επιπλέον, το ακαθάριστο ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα κατά το μήνα Δεκέμβρη (2016), να μην ξεπερνά το ποσό των 664 ευρώ.
Οσον αφορά τις κλίμακες (τα ποσά αναφέρονται σε εισοδήματα του 2015 που δηλώθηκαν με τη φορολογία εισοδήματος του 2016):
Στην πρώτη ομάδα δικαιούχων με το μεγαλύτερο ποσό μπαίνουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μέχρι 7.216 ευρώ. Σε αυτούς, αντί των 230 ευρώ το μήνα, το 2017 θα καταβάλλεται το ποσό των 115 ευρώ.
Στη δεύτερη κλίμακα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 7.216,01 ευρώ μέχρι 7.518 ευρώ, θα λάβουν 86,25 ευρώ αντί των 172,5 ευρώ φέτος.
Στην τρίτη κλίμακα, από 7.518,01 ευρώ μέχρι 7.720 ευρώ, θα λάβουν 57,5 ευρώ αντί των 115 ευρώ.
Στην τελευταία χαμηλότερη κλίμακα, από 7.720,01 ευρώ μέχρι 7.792 ευρώ, θα λάβουν 28,75 ευρώ αντί των 57,5 ευρώ. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις για τον «μη μόνιμο» χαρακτήρα των ψευτοπαροχών
Με έγγραφο προς την πλευρά της Ευρωζώνης αναμένεται να λυθεί σήμερα η ...«παρεξήγηση» με το επίδομα στους συνταξιούχους
Την παροχή έγγραφης διαβεβαίωσης προς την πλευρά της Ευρωζώνης για τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» αναμένεται να αποστείλει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να επανέλθουν σε τροχιά οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν προφορικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της χτεσινής τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σήμερα αναμένεται και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με στόχο την άρση των όποιων ...«παρεξηγήσεων».
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, ακόμη και κάτω από τη σημερινή «βραχυπρόθεσμη» μορφή της, θα συνοδεύεται από διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και με ειδικές ρήτρες που έχουν στόχο την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής, των μόνιμων και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκών μέτρων. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι κατατέθηκε πρόταση για την εφαρμογή ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, ως αντιστάθμισμα στις εφάπαξ παροχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών που συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες και για τη διαδικασία και την ουσία του μέτρου». Επιπλέον, σχετικά με τις εφάπαξ παροχές εντοπίζεται κίνδυνος να δημιουργήσουν προσδοκίες και για άλλες παροχές στο μέλλον, αλλά και την αίσθηση πως μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν...
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, έγινε ανταλλαγή απόψεων με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το κρατικό χρέος.
Οπως αναφέρεται, οι διαβουλεύσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για το συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα το απόγευμα, οπότε αναμένεται «ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε λίγες μέρες αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι αποφάσεις για το κρατικό χρέος.
Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται η επανεκκίνηση των συνεννοήσεων και των παζαριών σχετικά με τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση». Νωρίτερα χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως «αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί».
Νέο χαράτσι στην κινητή τηλεφωνία
Την ίδια ώρα , η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κοινοποίησε χτες την εγκύκλιο για την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται το νέο χαράτσι θα επιβάλλεται σε όλους τους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την 1/1/2017, ενδεχομένως δηλαδή θα αφορά και την κατανάλωση για το μήνα Δεκέμβρη που θα ενσωματωθεί σε επόμενο λογαριασμό.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4389/2016 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό, επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων. Πάνω σε αυτό θα φορτώνεται και ο ΦΠΑ, με την τελική επιβάρυνση να υπολογίζεται πάνω από 6% (54,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017). Επίσης, από την 1η Γενάρη 2017, αυξάνονται και οι εδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), διογκώνονται οι φόροι κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, ενώ επιβάλλονται νέα χαράτσια στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: