Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2016

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολύνεκρη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.
«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομορκατίας», διευκρίνισε.
Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν τον ρόλο των εγγυητών στην διαδικασίας της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.
«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι μοιρασιές και οι συμφωνίες Πούτιν - Ερντογάν

Σημειώνεται πως βάσει χθεσινού δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία σπάνε τη Συρία σε ζώνες επιρροής.
Οι εξουσίες του Άσαντ θα περικοπούν με βάση μια συμφωνία των τριών χωρών, λένε συγκλίνουσες πηγές, ενώ υπογραμμίζουν πως ο Άσαντ θα μείνει στην προεδρία μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές οπότε και θα αποχωρήσει υπέρ ενός λιγότερου πολωτικού αλαουίτη υποψηφίου.
Κανείς δεν πιστεύει ότι μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, κάτι που δεν έχει καταφέρει η διεθνής κοινότητα εδώ και χρόνια, θα είναι εύκολη, γρήγορη ή ότι η εφαρμογή της έχει βέβαιη την επιτυχία. Αυτό που είναι σαφές είναι πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να επιτύχει μια διευθέτηση, αρχικά με την Τουρκία και το Ιράν. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το αφήγημά του για μια Ρωσία που ανακτά τα σκήπτρα της παγκόσμιας δύναμης και αποτελεί σοβαρό παίκτη στη Μέση Ανατολή.
Αν τελικά υπάρξει τελική συμφωνία για το παραπάνω σχέδιο τότε η Ρωσία και η Τουρκία θα προωθήσουν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στα μέσα Ιανουαρίου, στην Αστάνα, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, που αποτελεί και στενό σύμμαχο της Ρωσίας. Οι συνομιλίες αυτές θα διαχωρίζονται από τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και μάλιστα δεν θα περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον στην πρώτη τους φάση, γεγονός που φαίνεται να έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον.
Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν στη Μόσχα την 20ή Δεκεμβρίου και όρισαν τις αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται κατά τη γνώμη τους οποιαδήποτε συμφωνία για τη Συρία.
Ρωσικές πηγές λένε πως το πρώτο βήμα είναι η εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη Συρία και στη συνέχεια η διεξαγωγή συνομιλιών. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιδιωχθεί η εμπλοκή των χωρών του Κόλπου, στη συνέχεια των ΗΠΑ, και σε μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει να ερωτηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως μαζί με τις χώρες του Κόλπου, για να παραλάβει τον λογαριασμό της ανοικοδόμησης.
Η Τουρκία αν και αρχικά επιθυμούσε την ανατροπή του Άσαντ πλέον έχει αναγκαστεί να κάνει στροφή, καθώς πλέον για την Άγκυρα προέχει ο περιορισμός της κουρδική επιρροής στη Βόρεια Συρία. Για το λόγο αυτό επιδιώκει, έστω και ανεπίσημα, να ελέγξει μια λωρίδα της βόρειας Συρίας εμποδίζοντας τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής, αλλά και δημιουργώντας μια ουδέτερη ζώνη για να μπορεί να ελέγχει τα προσφυγικά κύματα.
Τα συμφέροντα του Ιράν είναι πιο δυσδιάκριτα, όμως ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο ανώτατος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως η πτώση του Χαλεπίου μπορεί να αλλάξει πολλά στην περιοχή. Βοηθώντας τον Άσαντ να ανακαταλάβει το Χαλέπι, η Τεχεράνη έχει εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο που ενώνει την Τεχεράνη με τη Βηρυτό, επιτρέποντάς της να στέλνει όπλα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ρωσικές και δυτικές διπλωματικές πηγές λένε πως το Ιράν θα επιμείνει στη διατήρηση αυτού του διαδρόμου και στην παραμονή του Άσαντ στην εξουσία για τώρα. Αν αποχωρούσε, η Τεχεράνη θα ήθελε να αντικατασταθεί από έναν άλλον αλαουίτη, καθώς πρόκειται για ένα θρησκευτικό δόγμα που είναι πολύ κοντά στο σιιτικό ισλάμ. http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: