Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

ΣΥΡΙΑ: ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Κόλαση επί γης στη Συρία με τους αντάρτες να πυρπολούν λεωφορεία που βρίσκονταν καθ' οδόν για να παραλάβουν αρρώστους και τραυματίες από δύο χωριά που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να παγώσει η εφαρμογή και της νέας συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών για την απομάκρυνση αμάχων από τα δύο σιιτικά χωριά σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της απομάκρυνσης ανταρτών και αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

Η διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων από τα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια της επαρχίας Ιντλίμπ ανεστάλη επ' αόριστον μετά την πυρπόληση των λεωφορείων.


Ουδείς άμαχος απομακρύνθηκε από το ανατολικό Χαλέπι την Κυριακή ανακοίνωσε επίσης το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρόλο που είχαν έλθει εντός της ημέρας πληροφορίες από τη συριακή πλευρά ότι ορισμένα λεωφορεία με αντάρτες και τις οικογένειές τους αναχώρησαν από το ανατολικό Χαλέπι.

Εν μέσω της νέας εμπλοκής υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας είχε μεταδώσει νωρίτερα πως υπήρξε νέα συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ανταρτών, βάσει της οποίας θα απομακρυνθούν οι άμαχοι από τα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ που έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας λεωφορεία και οχήματα της Ερυθράς Ημισελήνου έφθασαν στην είσοδο των χωριών αλ-Φούα και Κεφράγια, σύμφωνα με το δίκτυο al-Manar το οποίο πρόσκειται στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχο της Δαμασκού.

Ωστόσο, κονβόι πέντε έως έξι λεωφορείων πυρπολήθηκε καθ' οδόν προς τα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, όπως ανέφεραν το Παρατηρητήριο και συριακή κρατική τηλεόραση, η οποία έκανε λόγο για «ένοπλους τρομοκράτες» που έκαψαν τα λεωφορεία. Εκ μέρους των διαφόρων οργανώσεων των ανταρτών δεν υπήρξε άμεσα κάποιο σχόλιο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι τζιχαντιστές της Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ, το πρώην Μέτωπο αλ-Νούσρα, εμπόδιζαν λεωφορεία να εισέλθουν στα δύο χωριά.

Το αρχικό σχέδιο για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου κατέρρευσε την Παρασκευή με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν αβοήθητοι σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής εξόδου από το ανατολικό Χαλέπι -χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή ασφαλές κατάλυμα  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: