Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΑ ΟΡΦΑΝΑ

Περισσότεροι από 4.500 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Δευτέρας τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου μετά την επανεκκίνηση της διαδικασίας εκκένωσης -παράλληλα με την απομάκρυνση αμάχων από σιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ. 

Από το Χαλέπι απομακρύνθηκαν δεκάδες παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω τραυμάτων και αφυδάτωσης. Μακριά από το Χαλέπι και η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι που συγκλόνισε με τα tweets του από την εμπόλεμη ζώνη.

Συνολικά 20.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι της Συρίας, περιλαμβανομένων 4.500 ανθρώπων από τα ξημερώματα της Δευτέρας και έπειτα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Δεκάδες λεωφορεία στα οποία επιβιβάστηκαν χιλιάδες πολίτες από τη μικρή περιοχή που είχε παραμείνει στον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι έφθασαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές δυτικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ και το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκκένωση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία, τον κύριο υποστηρικτή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει κάποιες από τις μεγάλες οργανώσεις των ανταρτών.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα πως την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διπλωματίας Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Χαλεπίου.

Ανάμεσα στους αμάχους που απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το ανατολικό Χαλέπι βρίσκονται 47 παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο στην περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανακοίνωσε η Unicef.

«Σήμερα το πρωί τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε ένα ορφανοτροφείο στο ανατολικό Χαλέπι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω των τραυμάτων τους και της αφυδάτωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης Γκέερτ Καπελέρε.

Η Unicef για τα παιδιά και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν επίσης στην επανένωση άλλων παιδιών, τα οποία απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις οικογένειές τους, τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και χειμερινά ρούχα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει απόφαση για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι -το ψήφισμα του ΣΑ είχε ξεκινήσει με γαλλική πρωτοβουλία και το τελικό κείμενο, μετά τις ρωσικές αντιρρήσεις, θεωρείται συμβιβασμός που αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα τη Δευτέρα.
IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: