Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας το να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, με αφορμή άρθρο του Π.Τόμσεν, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν επιθυμεί περισσότερη λιτότητα. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι λανθασμένες και οι πληροφορίες που επικαλούνται οι Τόμσεν και Ομπσφελντ στο άρθρο τους ψευδείς. 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ΔΝΤ αυτοαναιρείται όταν λέει ότι ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και ότι είναι υπέρ πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% μετά το 2018, ωστόσο είναι έτοιμο να δεχθεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.


Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα απαντήσει στο άρθρο Τόμσεν και Ομπσφελντ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για το διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος. «Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχτεί άλλου είδους μέτρα (κόφτης) δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Αναφορικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του χωρίς όμως να υποχωρεί στο αίτημα για νέα μέτρα.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. Τζανακόπουλος παρέθεσε στοιχεία για παλαιότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομία για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Είπε ότι, επί της ουσίας, αυτές έπεσαν έξω, ενώ προσέθεσε και την ομολογία εκ μέρους του ΔΝΤ ότι χρησιμοποιούσε λάθος πολλαπλασιαστές. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι για το νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ «αντέστρεψε τη μέθοδό του και εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων, οι οποίες και πάλι έχουν όλες διαψευσθεί».

«Θα περιμέναμε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ελληνικό λαό, το ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μη βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμα και αναληθή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην διεθνή κοινότητα, επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη 'συμμαχία των προθύμων'». Τόνισε, δε, ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίθεση στη ΝΔ

Άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές: «Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση» είπε.

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: