Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

“Κανονισμός υποχρεώσεων των ανέργων” ψηφίστηκε από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, με το οποίο θεσπίζονται ποινές, όπως η απώλεια του επιδόματος και της κάρτας ανεργίας για τους ανέργους που δεν προβαίνουν σε “ενεργή αναζήτηση εργασίας” προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στο “ποινολόγιο” με το οποίο ο ΟΑΕΔ θέλει να συμμορφωθεί με τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ομαλά από αυτήν, ξεχωρίζουν οι εξής προβλέψεις:

-Πρώτον η “αποδοχή κάθε πρότασης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού, η οποία αφορά σε θέση εργασίας, σε επαγγελματική κατάρτιση, σε συμβουλευτική υπηρεσία ή σε άλλη συμφωνημένη δράση στο πλαίσιο του Ατομικού Σχεδίου Δράσης”. Ως “ωφελούμενοι/ες” γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνεπάγεται αυτός ο εκβιασμός. Απώλεια του πενιχρού επιδόματος ανεργίας και “τζάμπα εργασία” για “πρακτική άσκηση” και “επανακαταρτιση” αφού στον άνεργο/η ορθώνονται δυο επιλογές. Είτε να κόψει το επίδομα και να αποδεχτεί να δουλέψει για ένα διάστημα τζάμπα και χωρίς βασικά δικαιώματα ως “μαθητευόμενος”, περιμένοντας να πάρει ένα “επίδομα” εργασίας σε δόσεις μετά από μήνες ή χρόνια. Είτε να αρνηθεί την εκμετάλλευση και να διαγραφεί από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, χάνοντας το επίδομα, την κάρτα, την δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ κτλ.



-Δεύτερον: Ο άνεργος για να μην διαγραφεί από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να επιδεικνύει “ενεργή αναζήτηση εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της εγγεγραμμένης ανεργίας, με την υποχρέωση διατήρησης των σχετικών αποδεικτικών και προσκόμισης αυτών εντός 15 ημερών, εφόσον ζητηθούν”. Στα σχετικά αποδεικτικά περιλαμβάνονται “αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, αλληλογραφία με εργοδότες, συμμετοχή σε διαγωνισμούς, συνεντεύξεις με εργοδότες, επικοινωνία ή συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς απασχόλησης, δημοσίευση αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκριση σε αγγελίες”. Ουσιαστικά επισημοποιείται ότι το “μαρτύριο” ενός ανέργου που τον κοιτάνε στα δόντια τα αφεντικά για να του προσφέρουν μια απασχόληση των 400 ευρώ, είναι από μόνο του μια κοπιαστική απλήρωτη εργασία που θα αξιολογείται από τον ΟΑΕΔ. Με βάση αυτή την αξιολογηση, ο ΟΑΕΔ θα “ξεσκαρτάρει” τα μητρώα του από αυτούς που δεν “δουλεύουν αρκετά” για να βρούν μια δουλειά, εξοικονομώντας φυσικά και κονδύλια που θα εξυπηρετούσαν τις άμεσες και βασικές ανάγκες των ανέργων.

Πλέον αναμένουμε την τυπική-τελική απόφαση του υπουργείου...



http://nofeloumeni.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: