Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2016

ΠΟΙΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Πολύ συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τη μονιμοποίηση ή μη χιλιάδων συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων αλλά και άλλων φορέων του Δημοσίου, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τρεις φορές από το 2015 και μετά.

H αρχή έγινε με το άρθρο 49 του νόμου Κατρούγκαλου (4325/2015) με το οποίο παρατάθηκαν εως 31 Δεκεμβρίου 2015 οι συμβάσεις των ΣΟΧ14 αλλά και των ΣΟΧ(των πρώτων μηνών του)’15. Η συνέχεια δόθηκε με την (πρώτη) ρύθμιση Βερναρδάκη (άρθρο 50 του νόμου 4351/2015) αλλά και με την από 30 Δεκεμβρίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης (κυρώθηκε με το Ν.4366/2016), με την οποία οι συμβάσεις παρατείνονταν έως 31Δεκεμβρίου 2016.

Λίγους μήνες μετά, παρά τη σχετική εγκύκλιο Βερναρδάκη, τον Αύγουστο του 2016, το «καμπανάκι» ήρθε από (την πρώτη) απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η παράταση των συμβάσεων για τους διμηνίτες ήταν αντίθετη στο άρθρο 103 του Συντάγματος.
Παρ’ όλα αυτά, τον περασμένο Οκτώβριο με νέα ρύθμιση που είναι σαφές ότι ψηφίσθηκε μετά από πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία παρέκαμπτε τα προηγούμενα νομικά δεδομένα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης έδωσε νέα παράταση στις συμβάσεις και (μέρους των) διμηνιτών.
Αποτέλεσμα, σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ που μίλησε για αντισυνταγματικότητα, αλλά και με την «γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ που στο τέλος, ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις, έκανε πίσω.
Το πρόβλημα, όμως, πλέον δεν ήταν ούτε η αντίδραση της ΝΔ ούτε, βεβαίως, η ΚΕΔΕ. Κι αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, με νεότερη απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο «μπλόκαρε» τις αποδοχές και των οκταμηνιτών, επικαλούμενο και παλι το άρθρο 103 του Συντάγματος. Παράλληλα μια σειρά φορέων της Αυτοδιοίκησης με προεξάρχοντα τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας προχωρούσαν στην απόλυση συμβασιούχων με βασικό επιχείρημα ότι συμπληρώνουν 24μηνο και άρα, με βάση το άρθρο 6 του ΠΔ Παυλόπουλου (164/2004), θεμελιώνουν, κατά παράβαση της παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος, δικαίωμα για μετατροπή των συμβασεών τους σε αορίστου χρόνου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που, όπως προαναφέρθηκε, αντιμετώπισε το θέμα πολιτικά χωρίς, πάντως, να λάβει υπόψη της όλες τις νομικές παραμέτρους, η νέα ηγεσία, επικαλούμενη και την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δείχνει να έχει μια περισσότερο «νομική» αντιμετώπιση του προβλήματος, αποδεχόμενη στην ουσία ότι, σε αντίθεση με τη ρύθμιση Βερναρδάκη που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, η παράταση των συμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 24μηνο, και ρίχνοντας το βάρος στο ότι «κανένας συμβασιούχος δεν θα μείνει απλήρωτος». Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη με έμμεσο πλην σαφή τρόπο και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος με εγκύκλιό του επέλεξε την αντιμετώπιση του προβλήματος περισσότερο με τον τρόπο του νυν υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη που και πριν μερικές ημέρες επέμεινε ότι οι απολύσεις των 24μηνιτών στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι παράνομες παρά με αυτόν της Όλγας Γεροβασίλη.
Το θέμα, όμως, για τους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων δεν είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν υπουργοί της κυβέρνησης αλλά αν θα παραμείνουν στην εργασία τους και μετά το 24μηνο και, βεβαίως, αν θα λαμβάνουν κανονικά το μισθό τους.
Ως προς το δεύτερο, ήδη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει προαναγγείλει λύση, σε συνεννόηση και με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ως προς το πρώτο, μία νομοθετική λύση που υπερβαίνει το άρθρο 103 του Συντάγματος μοιάζει δύσκολη αν όχι αδύνατη.
Άρα; Άρα, εφόσον λυθεί το θέμα της αμοιβής των συμβασιούχων, είναι στο χέρι των ίδιων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης αν θα διακόψουν τις συμβάσεις τους μετά το 24μηνο. Αλώστε, οι εργαζόμενοι καθαριότητας (σ.σ. οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν με τις ίδιες ρυθμίσεις) σε υπουργεία, νοσοκομεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, όπου οι διοικήσεις είναι είτε κυβερνητικά στελέχη είτε διορισμένοι από την κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζουν ούτε φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.  
Χρίστος Βούζας
http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: