Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΧΙΟΥ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στον καταυλισμό της Σούδας, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Εκεί επικρατούν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες να πλησιάζει τους ελάχιστους βαθμούς πάνω από το μηδέν, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ετσι, αρκετοί ξεριζωμένοι οδηγήθηκαν χτες σε διαμαρτυρία με τη μορφή απεργίας πείνας με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών στον καταυλισμό.Την ώρα που στον καταυλισμό εγκαταβιούν πολλοί ανήλικοι και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε χαρτοκιβώτια στους 3 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί είναι αυτοί που στη διάρκεια της μέρας κυνηγούν από γωνιά σε γωνιά το φως του ήλιου για να ζεστάνουν για λίγο το κορμί τους. Οπως έχουν καταγγείλει σε τοπικά ΜΜΕ, σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ειδοποίηση από τους υπεύθυνους του καταυλισμού. Οι ήδη τραγικές συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες όταν πριν από έξι μέρες διακόπηκε και η παροχή νερού χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ζημιά.
Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το κρύο φτάνοντας μέχρι το σημείο να κατασκευάσουν μόνοι τους αυτοσχέδιες θερμάστρες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Παράλληλα, καταγγέλλουν την κακή ποιότητα φαγητού που τους μοιράζεται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), λέγοντας ότι εξαιτίας της κακής ποιότητας των γευμάτων έχουν αρρωστήσει δεκάδες πρόσφυγες με γαστρεντερίτιδα. Στον καταυλισμό δεν υπάρχει επαρκής ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραμένουν άρρωστα στις σκηνές, χωρίς ιατρική φροντίδα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Καραμανή, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Υπατη Αρμοστεία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα σώματα θέρμανσης που λειτουργούσαν με υγραέριο με ηλεκτρικές συσκευές. Παρότι δήμος και Υπατη Αρμοστεία αποφάσισαν να αλλάξουν τη θέρμανση σε σκηνές και οικίσκους για λόγους ασφαλείας, δεν ήρθαν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα πληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος. Ως συνέπεια των παραπάνω ήταν οι μετανάστες, μόλις ο υδράργυρος έπεσε απότομα, να χρησιμοποιούν δικά τους σώματα θέρμανσης με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει και να καταρρεύσει. Το ίδιο, όπως σημείωσε ο Γ. Καραμανής, συνέβη και με το νερό, η ροή του οποίου έχει διακοπεί εδώ και έξι μέρες αφού δεν λειτουργεί το πιεστικό μηχάνημα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη ΒΙΑΛ, όπου ζουν 900 άτομα. Χτες, οι «φιλοξενούμενοι» αρνήθηκαν να παραλάβουν το συσσίτιο. Είναι χαρακτηριστικό πως τους έχουν χορηγηθεί δύο ντομάτες για τη βδομαδιάτικη σαλάτα. Επίσης, τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν βλάβες και το ζεστό νερό είναι ελάχιστο.
Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στο hot spot στο Πυλί της Κω, όταν ομάδα περίπου 20 μεταναστών και προσφύγων ξεσηκώθηκε, διαμαρτυρόμενη για την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν, με συνέπεια να υπάρξει άμεση επέμβαση από την Αστυνομία με χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ άμεση ήταν και η επέμβαση από την Πυροσβεστική.   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: