Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2016

ΠΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ

Η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από θυλάκους του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη χωρίς να δοθούν εξηγήσεις, κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Παρασκευή. Αιτία ήταν η ένταση που επικράτησε στο σημείο των αναχωρήσεων, καθώς και το ότι δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην Ιντλίμπ. Συριακή πηγή αναφέρει ότι μόλις πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση τραυματιών από τα δύο χωριά, τότε θα συνεχιστεί η διαδικασία της εκκένωσης. Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, μιλώντας από το δυτικό Χαλέπι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Υποθέτω ότι το μήνυμα (να ανασταλεί η επιχείρηση) ήρθε από τους Ρώσους που επιτηρούν την περιοχή». Η εννιαμελής ομάδα της στο ανατολικό Χαλέπι δεν είχε καμία επαφή με τις συριακές αρχές στο κέντρο διέλευσης Ραμούσεχ. 


Έως τις 07:00 το πρωί τοπική ώρα, 194 τραυματίες είχαν φθάσει σε οκτώ «υπερπλήρη» νοσοκομεία σε ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση αγροτικές περιοχές του δυτικού Χαλεπίου, στην Ιντλίμπ και στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη εν μέρει επειδή δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην Ιντλίμπ.

Επικαλέστηκε επίσης τους ίδιους λόγους που είχαν δοθεί προηγουμένως για την αναστολή της εκκένωσης: ότι οι αντάρτες επιδίωξαν να πάρουν μαζί τους κρατούμενους και ότι βομβάρδισαν έναν δρόμο ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από λεωφορεία που θα μετέφεραν τους εκτοπισμένους από τα δύο χωριά, αλ-Φούα και Κεφράγια.
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σιίτες κρατούν 800 ομήρους, ενώ δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 200. Πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι από την επίθεση σε κομβόι που μετέφερε αμάχους σκοτώθηκαν 14 άτομα.

Σύρος αξιωματούχος είπε την Παρασκευή ότι η εκκένωση θα συνεχιστεί μόλις οι τραυματίες απομακρυνθούν από τα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια.

«Εάν η εκκένωση των τραυματιών στην Κεφράγια και το αλ-Φουά πραγματοποιηθεί, τότε η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπιού θα ξεκινήσει άμεσα» τόνισε ο αξιωματούχος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, πηγή των σύρων ανταρτών δήλωσε πως η Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην Μέτωπο Νόσρα, συμφώνησε να αφήσει τους τραυματίες να φύγουν από τα πολιορκούμενα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντιλίμπ.

Η ίδια πηγή είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα.

Πηγές των ανταρτών είχαν δηλώσει νωρίτερα πως συμφώνησαν για την απομάκρυνση των τραυματιών από τη Φούα και την Κεφράγια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

Συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι η επιχείρηση εκκένωσης έχει ανασταλεί, αλλά δεν έχει τελειώσει. 

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση ανταρτών από περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες στο Χαλέπι. 

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων δεν έχει ολοκληρωθεί. «Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή».

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να δεχθεί η Τουρκία όλους τους αμάχους που απομακρύνονται από το Χαλέπι, επικαλούμενη πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια.

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει προσφυγικό καταυλισμό για τους εκτοπισμένους από το Χαλέπι, ενώ τραυματίες και ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: