Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2016

ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΡΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ

Χτες αργά το βράδυ ένα-ένα τα βαγόνια του μεγάλου τροχού άρχισαν να αφαιρούνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από τους κατασκευαστές του έργου, η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλησιάζει.

Οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν εντός των επόμενων ωρών και ημερών τους ανάγκασαν -για λόγους ασφάλειας- να αποσυναρμολογήσουν τον τροχό.

Είχε προηγηθεί αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» («Μια Ρόδα με βαριά σκιά...»), σύμφωνα με το οποίο η θηριώδης κατασκευή, ύψους 40 μέτρων, εγκαταστάθηκε πριν πάρει έγκριση και πριν πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες


Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Ρόδα Παρατήρησης ανεξαρτήτως καιρού καθώς η πολυεθνική και η αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα εταιρεία, που εγκατέστησε τον μηχανισμό, καλούνται να συμπληρώσουν τον φάκελο με τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Οι ελλείψεις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι αρκετές, αν και στο χθεσινό συμβούλιο του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) ο πρόεδρός του, Χρ. Τεντόμας, εκτίμησε ότι όσα πιστοποιητικά λείπουν «θα μαζευτούν σε δυο μέρες» και από εκεί και πέρα η Ρόδα θα ανοίξει στον κόσμο.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένο χρόνο έναρξης λειτουργίας. «Δεν θα γίνει καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας και νομιμότητας. Προτιμούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση», είναι η κατηγορηματική απάντηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει και έναν επιπλέον σύνθετο και συνάμα δύσκολο ρόλο: από τη μία καλείται να εμφανιστεί ως ο επισπεύδων τη λειτουργία της Ρόδας, από την άλλη προεδρεύει στην Επιτροπή Θεαμάτων (όπου συμμετέχουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. μηχανικοί) που θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση για την έναρξη λειτουργίας, εφόσον έχουν πιστοποιηθεί οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Όπως διευκρινίζει ο δήμος, η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι όσες ημέρες δωρεάν λειτουργίας χαθούν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα αναπληρωθούν στη συνέχεια. Αυτό, βέβαια, θα απαιτήσει και νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρώτος φάκελος κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Με τη βεβαιότητα ότι είναι πλήρης, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής αποχώρησαν για το εξωτερικό, με τους ελεγκτές να τους αναζητούν για τη συμπλήρωση των πιστοποιητικών... 
Στο μεταξύ, την ανάληψη του πολιτικού κόστους σε περίπτωση που η Ρόδα δεν λειτουργήσει προανήγγειλε ο κ. Τεντόμας στο χθεσινό Δ.Σ. Ανοίγοντας αυτό το ενδεχόμενο, μοιάζει να παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το θέμα, ειδικά μετά το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης: ακούγοντας τον κ. Τεντόμα να λέει ότι η υποβληθείσα πρόταση ιδιώτη για τη Ρόδα μεταβιβάστηκε από το γραφείο του δημάρχου, ο Γ. Καμίνης παρενέβη στη συζήτηση για την αποκατάσταση της αλήθειας.

«Από το πρωτόκολλο του γραφείου δημάρχου είχε έρθει μια πρόταση για Ρόδα και αυτό, αυτομάτως, έφυγε από το πρωτόκολλο και πήγε στον Οργανισμό, που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των γιορτών», είπε ο δήμαρχος, με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ να συμφωνεί ότι απλώς ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία. «Το διαλεύκανα για να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την αιτιολογία του», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης. Προφανώς και το στιγμιότυπο αυτό δεν ήταν δυνατό να κάμψει τις διαμαρτυρίες, από συμβούλους της πλειοψηφίας και αντιπολίτευση, για το μείζον θέμα της υπόθεσης, που αφορά την εμπορευματοποίηση της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας.
...............................

Ενας... μύλος εορταστικών παραδόξων έχει τεθεί σε τροχιά πριν από τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος: ο μηχανισμός εγκαταστάθηκε πριν πάρει έγκριση και πριν πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.

Η Ρόδα προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών, αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμη να τη χρησιμοποιήσει. Αποτελεί «δωρεά» ιδιώτη, αλλά η δημοτική αρχή κατηγορείται ότι η ίδια προχώρησε σε δωρεά προς όφελος του ιδιώτη.

Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» έρχεται να εμπορευματοποιήσει μισό στρέμμα κοινόχρηστου χώρου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας έως τις ημέρες της... Σαρακοστής. Αφού πρώτα... ξηλωθεί και επανασυναρμολογηθεί!

Οπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα διαθέτει τη δική της Ρόδα, ύψους 40 μέτρων. Και εάν από το περίφημο «London Eye» μπορεί κάποιος να αγναντέψει ολόκληρο τον Τάμεση, εικάζεται ότι η θέα από την αθηναϊκή Ρόδα θα περιοριστεί στη Βουλή, το πολύ έως τον Λυκαβηττό.

Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε από ιδιώτη προ καιρού στον Δήμο Αθηναίων. Η δημοτική αρχή, κρίνοντάς την ενδιαφέρουσα, θέλησε να την υλοποιήσει στη διάρκεια των φετινών γιορτών, με στόχο να επαναφέρει τη ζωντάνια στο κέντρο της πόλης.

Πότε θα λειτουργήσει;

Χθες το απόγευμα, οπότε ένα μεγάλο πλήθος πολιτών πέρασε από την πλατεία Συντάγματος, ήταν πολλοί όσοι προσέγγισαν τη Ρόδα θέλοντας να ανέβουν. Ρωτούσαν δεξιά και αριστερά, παίρνοντας την απάντηση ότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αν και όλα φαίνονται να είναι στη θέση τους, έως και οι χορηγοί.

Η Ρόδα θα είναι δωρεάν για όλους έως τις 15 Ιανουαρίου. Εισιτήριο (σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ) θα καταβάλλεται για διάστημα δύο μηνών (20/01-20/03), μόλις ολοκληρωθεί σχετική δημοπρασία.

Ο απαραίτητος έλεγχος ασφαλείας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον δήμο, γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης (TUV), η εισήγηση του οποίου εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων.

Εξηγεί παράλληλα πως η ιδιαιτερότητα τέτοιου τύπου κατασκευών είναι ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες ολοκληρώνονται μόνο όταν η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί.

Ωστόσο, με μια πρωτοφανή βιασύνη, το θέμα τέθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενώ είχε εγκατασταθεί η Ρόδα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, έχοντας από τον δήμο άδεια κατάληψης χώρου, είχε προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και όχι δημοπρασία, με στόχο να υλοποιήσει την πρόταση που είχε κατατεθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο (αρχικά αφορούσε το Ζάππειο, πριν απορριφθεί).

«Πόλεμος» εταιρειών

Ετσι έγινε δεκτή προσφορά ιδιώτη για τη «δωρεά» της Ρόδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Χρ. Τεντόμα, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε ακόμα και έναν «πόλεμο» μεταξύ δύο εταιρειών (η δεύτερη προέκυψε από διάσπαση της πρώτης) για το ποιος θα εγκαταστήσει τη Ρόδα.

Ομως καμία από τις δύο εταιρείες δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο: η μία είναι ναυτιλιακή, η άλλη γραφικών τεχνών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Ρ. Αξελός.

Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου στην προηγούμενη θητεία Καμίνη, Τ. Μπέη:

«Στην αρχή είχα χαρεί με την εικόνα της Ρόδας, αλλά όταν ήρθα και άκουσα την ενημέρωση του κ. Τεντόμα, κοκκίνισα. Υπάρχει δωρεά όχι προς τον δήμο, αλλά δωρεά του δήμου. Δεν είναι πολεοδομικό, οικονομικό ή θεσμικό θέμα. Εμπορεύονται την κεντρική πλατεία» είπε ανακοινώνοντας την αποχή του από την ψηφοφορία, επιλογή με την οποία συντάχθηκε και ο πρώτην αντιδήμαρχος, Γ.Π. Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Λ. Καστανάκη, για το στάδιο της δωρεάν λειτουργίας δεν προκύπτει εμπορική δραστηριότητα, επομένως δεν απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία.

Για το επόμενο στάδιο, της καταβολής αντιτίμου, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να προχωρήσει σε δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης τις 100.000 ευρώ (50.000 ευρώ τον μήνα) και κατάθεση εγγυητικής επιστολής 100.000 ευρώ. Οσοι πρότειναν τα ποσά μάλλον... έσωσαν την πρότερη κατάσταση: η εισήγηση είχε ως «ενδεικτική» τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ και κατάθεση εγγυητικής 2.000 ευρώ. Αποφασίστηκε ακόμη μετά τον διαγωνισμό να... ξηλωθεί η αρχική εγκατάσταση, πριν τοποθετηθεί η νέα.

Αντιπαραθέσεις

Οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν καταψηφίσει, ο κ. Αξελός τόνισε ότι αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνη «για ό,τι συμβεί».

«Επίσης υπάρχει ένα ζήτημα αισθητικής» συμπληρώνει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.»:

«Οσοι έχουν πάει στο Λονδίνο ή στο Παρίσι ξέρουν ότι τέτοιες κατασκευές βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους. Στην Αθήνα έκλεισε το Σύνταγμα. Πρόκειται για μια καθαρή διαφήμιση. Πώς μπορεί ο δήμος να εισηγείται τιμή εκκίνησης 20.000 ευρώ στη δημοπρασία; Δεν μπορείς να παραχωρείς δημόσιο χώρο χωρίς διαγωνισμό» τονίζει.

«Το μεγάλο θέμα είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Παντού υπάρχει εισιτήριο» τονίζει στην εφημερίδα μας από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Στ. Λάμπρου. Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου είχε καλέσει την πλειοψηφούσα παράταξη να αποσύρει το θέμα, «για να μην έχετε μπλεξίματα».

Στέργιος Ζιαμπάκας
http://www.efsyn.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: