Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επιδότηση των εποχικών εργαζομένων, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι να κινδυνεύουν να μείνουν τα Χριστούγεννα χωρίς επίδομα και Δώρο από τον ΟΑΕΔ, καταγγέλλουν πέντε σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ανάμεσα στους εποχικούς εργαζόμενους περιλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ιδιαίτερα στα νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές, οι οποίοι μένουν άνεργοι μετά το τέλος της σεζόν.
Οπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Sheraton», «Mira Mare Wonderland», «Amilia Mare» και «Paradise Village» (ομίλου «Aldemar»), το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, σε χιλιάδες εποχικούς δεν έχει χορηγηθεί το Δώρο από τον ΟΑΕΔ, που είχε ανακοινωθεί πως θα χορηγηθεί στις 16/12.

«Μεγάλο μέρος των αιτήσεων στις τουριστικές περιοχές» τονίζουν, «χιλιάδων δηλαδή ανέργων, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Εκατοντάδες είναι επίσης αυτοί, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος και η Κως, συνεχίζουν ακόμη να καταθέτουν καθημερινά δικαιολογητικά με σειρά προτεραιότητας, παρά το ότι έχουν απολυθεί από τα τέλη Οκτώβρη, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Με αυτούς τους ρυθμούς, αυτοί οι συνάδελφοι δεν πρόκειται να δουν χρήματα τουλάχιστον ως τα τέλη Γενάρη!».
«Δε φτάνει η εξαντλητική σεζόν, η απληρωσιά, το τσάκισμα σε μισθούς και δικαιώματα, το κουτσούρεμα του ίδιου του επιδόματος, οι οικογένειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αναγκαστούν να κάνουν και Χριστούγεννα χωρίς ακόμα και αυτό το επίδομα της ντροπής των τριών μηνών και πέντε ημερών με το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν το μισό χρόνο!», καταγγέλλουν τα πέντε σωματεία και απαιτούν να δοθεί λύση, ώστε να καταβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή επίδομα και Δώρο σε όσους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, και ως το τέλος του έτους σε όσους καταθέτουν δικαιολογητικά αυτές τις μέρες.
Οπως σημειώνουν, οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις οφείλονται στη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, στο προβληματικό σύστημα μηχανογράφησης και στην αλλαγή της εσωτερικής διαδικασίας για την έγκριση της επιδότησης των ανέργων που είναι πιο χρονοβόρα. Π.χ. στη Ρόδο, όπως έχουν αναδείξει ξανά τα σωματεία, το προσωπικό του ΟΑΕΔ δεν επαρκεί για να καλύψει τις περισσότερες από 12.000 αιτήσεις στην πόλη της Ρόδου και τις 18.000 αιτήσεις στο νησί, που γίνονται κάθε χρόνο από τον Οκτώβρη μέχρι περίπου το Φλεβάρη, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων.
Την κατάσταση αναδεικνύουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ
Τα εν λόγω προβλήματα και τον κίνδυνο να μην καταβληθούν τα επιδόματα ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων αναδεικνύουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ. Για το ζήτημα αυτό προχώρησαν σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» ΟΑΕΔ απαιτεί «να απομακρυνθούν όλοι οι ιδιώτες από τον ΟΑΕΔ και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού. (...) Ελεγχο και απόδοση ευθυνών στις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν έργο στον ΟΑΕΔ. Αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΑΕΔ».
«Κάθε πρωί που πηγαίνουμε στη δουλειά μας δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε ηλεκτρονική πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΕ. τ. ΟΕΚ.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος σημειώνει ότι παρακολουθεί την εφαρμογή του «κανονισμού υποχρεώσεων των ανέργων», που ψηφίστηκε από το ΔΣ του ΟΑΕΔ και βρίσκεται σε ετοιμότητα να καταγγείλει τυχόν διαγραφή ανέργων. http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: