Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Β.Α ΑΙΓΑΙΟΥ

Το πρωί της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ (για ένα χρόνο) στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.
Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη.Η τροπολογία κατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και αργά απόψε ψηφίζεται.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία διατηρείται μέχρι 31/12/17 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά
πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά
αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.
Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: