Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2016

ΆΛΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ DEUTSCHE BANK

Η τράπεζα μπορεί να πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο κρίσιμα θέματα μένουν να επιλυθούν όπως το ιστορικά χαμηλό στα επιτόκια, οι αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές και η ψηφιοποίηση.

Κάποτε η Deutsche Bank ήταν διεθνώς πρότυπο. Σήμερα ο γερμανικός όμιλος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Ο Τζον Κράιαν (εδώ και ενάμιση χρόνο, επικεφαλής της Deutsche Bank) κατάφερε να λύσει το σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα της τράπεζας, πετυχαίνοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση στην υπόθεση αμφιλεγόμενων υποθηκών πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το πρόστιμο των σχεδόν 7 δισ. ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές, είναι τελικά πολύ χαμηλότερο από ό,τι φοβόντουσαν οι αξιωματούχοι της τράπεζας. Σημειώνεται πως η αμερικανική εισαγγελία είχε προτείνει πρόστιμο 14 δισ. Αν είχε επιβληθεί αυτό το ποσό τότε η γερμανική τράπεζα θα τα «έβρισκε σκούρα», μιας και τα αποθέματά της δεν είναι σε θέση να καλύψουν ένα τόσο υψηλό πρόστιμο.


Όμως η Deutsche Bank πρέπει να δώσει λύσεις και σε πολλά άλλα προβλήματα: το ιστορικά χαμηλό στα επιτόκια, οι αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές και η ψηφιοποίηση. Παράλληλα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει 7.800 αντιδικίες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία. Τέλος σημαντικό αγκάθι είναι και οι ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο επενδυτικός τομέας της Deutsche Bank που υποτίθεται ότι είχε καταγράψει στο ενεργητικό του επικερδείς συμφωνίες απεδείχθη εν τέλει ότι μάλλον ζημίωσε παρά ωφέλησε τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. Και επειδή η επενδυτική δραστηριότητα είχε ως έδρα την οικονομική μητρόπολη της Νέας Υόρκης, Αμερικανοί εισαγγελείς διεκδικούν αποζημιώσεις για περιπτώσεις που ανάγονται ακόμα και στο 2006. Ήδη η αμερικανική δικαιοσύνη έχει κάνει άλλους χρηματοπιστωτικούς γίγαντες, όπως η Bank of America, η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs, να «ματώσουν», με πολύ υψηλότερα πρόστιμα από αυτό που επέβαλε στην Deutsche Bank.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρόστιμο των σχεδόν 7 δισ. ευρώ αποτελεί μία μάλλον καλή είδηση για την τράπεζα, ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής της, από ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 18 ευρώ. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν διαβεβαιώνει μάλιστα ότι η τράπεζα κατάφερε πολλά το 2016. Που σημαίνει ότι η Deutsche Bank θα συνεχίζει να πετά από πάνω της βαρίδια, όπως οι μη κερδοφόρες και ριψοκίνδυνες επενδύσεις, αντικατάσταση παλαιών στελεχών και προπαντός... λιτότητα.

Πηγή: Deutsche Welle   


ΠΡΕΖΑ TV
26-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: