Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2016

ESM:ΔΗΘΕΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΝΑΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

Τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλεί ο ESM να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας για σοβαρές ανησυχίες των θεσμών σχετικά με τη συμβατότητα των παροχών που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, όπως αναφέρει το Reuters. 

Με την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, μειώνεται η ασφάλεια σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, σημειώνει, επικαλούμενος τη προκαταρκτική αξιολόγηση του «μποναμά Τσίπρα» από τους θεσμούς. Η επίδραση σε ότι αφορά τους στόχους για το 2017 και 2018 δεν είναι σημαντική, προσθέτει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο της Ελλάδας για χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, αλλά και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό, προκαλούν σημαντική ανησυχία στους θεσμούς, σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση των μέτρων που υπέβαλαν στον ESM, την Πέμπτη.


Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου «σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο για την διαδικασία όσο και για την ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις».

«Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το "μαξιλάρι ασφαλείας" σε ότι αφορά την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους δημοσιονομικούς στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που μετέχουν και στον ESM, θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου, επισημαίνει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη ότι το κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη από την ελληνική Βουλή.

Α.Τ in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: